HCL.HR

Sony je najavio Mocopi, to vam je… nešto za VTubere

Zoran Žalac 29.11.2022.   •   4 komentara   •   Tehnologija


Sony je predstavio Mocopi – uređaj koji će od vas napraviti VTubera, odnosno pretvoriti vas u virtualnog lika prateći vaše cijelo tijelo.

Sony je danas svijetu predstavio nešto što marginalno ima veze s gamingom, ali nema veze s PlayStationom niti samim igranjem videoigara. Mocopi je njihov novi uređaj, odnosno set malih uređaja koji vas mogu pretvoriti u virtualnog lika i prenijeti mu sve pokrete vašeg tijela.

Takozvani VTubing nije nova stvar jer već postoje razne aplikacije koje skeniraju vaše lice preko kamere i onda naprave majmuna od vas – ili nešto slično. Međutim, Mocopi je specifičan uređaj jer ne prati samo lice nego cijelo tijelo.

Sastoji se tako od ukupno šest laganih dijelova (teže po osam grama svaki) koje povežete oko ruku, nogu, glave i pojasa. Mocopi se potom bežično spoji na pametni telefon i onda od vas kreira anime lika, ili što god vam je drago.

Mocopi radi na tehnologiji zvanoj Unlink, koja navodno ima izvrsno praćenje tijela. Prednost joj je svakako što ne traži eksterne uređaje (kamere, bazne stanice i sl.), tako da Mocopi može funkcionirati i na otvorenom prostoru, tj. izvan kuće. A u to bi trebao biti jeftiniji od većine uređaja koji prate pokrete tijela.

Ovo za sada nema izravnu poveznicu s gamingom, iako se u teoriji može koristiti za VR Chat i slične igre i aplikacije. Međutim, segment igara koje se igraju pokretom uvijek je imao određenu popularnost i bilo bi iznenađujuće da Sony ili Nintendo ne ponude neku implementaciju ovoga u igre za fitness, ples, sportske simulacije i slično. Zanimljivo bi vidjeti implementaciju ovoga u igri tenisa, primjerice, a onda opet se sjetim da je postojao i Kinect.

Iako Mocopi teži sveukupno 48 grama i izgleda kao jeftina plastika, stvar će ipak biti dosta skupa. Predviđena cijena bit će 360 dolara, što nije malo, ali možda je sitniš za VTubere – ne bih znao.

Označeno sa:

Komentari (4)

  • GTA222

    29.11.2022 - 12:53

    Ne zanimaju me ti vtuberi ni anime ali čini mi se da bi ovo moglo poslužit za dovođenje trackinga za cijelo tijeo u VR po “pristupačnijoj” cijeni a i isto ne bi zauzimala brdo prostora.

  • Akull

    29.11.2022 - 13:24

    Svakim danom smo sve dalje od boga……(u kojeg ne vjerujem)

  • Valhalla

    30.11.2022 - 07:10

    Žarko i zoky kada pravite hcl vtube kanal sa đukom?

    • Zoran Žalac

      @Valhalla, 30.11.2022 - 17:02

      Pff, sa Đukom… Pravit ćemo vtube s Igorom pa će biti kao meme sa spider-manima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?