HCL.HR

Star Wars Destiny: Tournament report

Mislav Martinić 10.02.2018.   •   1 komentara


Prošli vikend održao se prvi Star Wars: Destiny turnir u Zagrebu, doznajte sve o tome u našem posebnom izvještaju!

star-wars-destiny00

Prošlu nedjelju, 4. veljače 2018., u prostorijama Terrible Creations održan je prvi Star Wars: Destiny turnir u Hrvatskoj, a mi vam donosimo njegov izvještaj! No, za početak evo nekoliko riječi o samom Star Wars: Destinyu.

Što je Star Wars: Destiny?

Star Wars: Destiny je kartaška igra smještena u Star Wars universe, primarno za dva igrača, koji igraju s vlastitim prethodno sastavljenim deckovima pokušavajući poraziti jedan drugoga. Ono što ju čini različitom od većine drugih kartaških igara tog tipa jest da u ovoj igri određene karte svoj efekt ostvaruju putem kockica, te igrači unaprijed ne mogu sa sigurnošću znati hoće li baš svaka karta ostvariti svoj puni potencijal.

A sada o turniru!

Na turniru se okupilo 15 igrača ove kartaške igre, dijelom početnika, no dijelom i iskusnih igrača s vrhunski sastavljenim deckovima. U prvoj fazi turnira igralo se pet kola takozvanog švicarskog sustava koji uparuje igrače ovisno o rezultatima iz prethodnih partija, te smo ovdje vidjeli deckove raznih strategija koje su predvodili junaci i negativci iz daleke nam galaksije.

swd22

Tako smo primjerice vidjeli Qui-Gon Jinna koji je udružio snage s Yodom u vrlo dobrom decku koji se fokusirao na kombinaciji obrane i napada; Phasma je s dva Death Troopera pokušala brojčanom nadmoći i agresivnim stilom igre svladati protivnike; Jabba the Hutt je stvorio savez s Unkarom Pluttom kako bi takozvanom mill strategijom ostavio protivnike bez karata u decku i tako došao do pobjede; a Maz Kanata je s Herom Syndullom i Rookie Pilotom igrala vehicle deck čija strategija se fokusira na čekanje pomoći zračnih snaga i u kasnoj fazi igre stvara brojčanu nadmoć uz veliku količinu firepowera.

Nakon pet odigranih kola na vrhu ljestvice jedini je bez poraza ostao Klemen, natjecatelj iz Slovenije s već opisanim Qui-Gon Jinn/Yoda deckom, slijedio ga je Darko iz Rijeke s Maz/Hera/Rookie deckom, zatim Ivan koji je igrao Palpatine deck te autor ovog izvještaja, mladi Martinić s Qui-Gon Jinn/Rey deckom.

U polufinalu je sustav natjecanja spojio pobjednika prvog kruga s četvrtoplasiranim, te drugoplasiranog s trećeplasiranim. No, Sila se pokazala prevrtljivom, te su u finale nakon 20-ak minuta borbe prošli trećeplasirani i četvrtoplasirani, Ivan i Mislav, dok su Klemen i Darko otišli u borbu za treće mjesto.

swd44

Borba za treće mjesto trajala je dugo jer se Klemenov deck poprilično oslanjao na obrambenu strategiju, a Darkov je bio tipični late-game deck koji kreće polako, ali pred kraj partije postaje sve jači i jači. Nakon nešto manje od 30 minuta napete borbe, ipak je prevagnula zračna (i vatrena) nadmoć Darkovog decka pa je treće mjesto otišlo u Rijeku.

Za to vrijeme u finalu se odvijao okršaj Palpatinea, galaktičkog imperatora i jednog od najmoćnijih Sith lordova svih vremena kojeg su Qui-Gon i Rey odlučili zaustaviti. Tijekom partije oba igrača su imali pomalo nesretne karte u rukama što je u početku više odgovaralo Ivanu s Palpatine deckom, budući da je imperator dovoljno moćan da sâm riješi meč u svoju korist. Ali Sila se opet pokazala prevrtljivom, te je mladi Martinić napokon uspio odigrati vrlo skupu, ali moćnu kartu Mind Probe kojom je u dva navrata nanijeta velika ozljeda Sith lordu, koji nije htio sve svoje snage usmjeriti na Rey, već je koristio priliku da napadne Qui Gona, koji je na trenutak spustio svoju obranu.

U napetoj završnici Rey je svojim klasičnim brzim potezima dovela Palpatinea pred sam poraz na što ju je on razoružao, te se pripremio za konačni napad. No, u tom trenutku mladi Martinić igra kartu Caution koja je uklonila Reyinu beskorisnu kocku kako bi dao štit Qui-Gonu, koji svojim Ataru stilom borbe pretvara obranu u napad te zadaje smrtonosan udarac omraženom vladaru Imperija. Samo finale, uz komentar igrača, pogledajte u priloženom videu!

Dojmovi nakon turnira

Svi natjecatelji s turnira su otišli vrlo zadovoljni jer je ovo prvi put da su imali priliku zaigrati Star Wars: Destiny turnir u Hrvatskoj, a Carta Magica, naš jedini specijalizirani dućan za društvene i kartaške igre, pobrinula se da nitko ne otiđe s turnira praznih ruku, te je svaki natjecatelj dobio alternate art kartu kao nagradu. Ako vas zanima više o Star Wars: Destinyu, pratite nas  jer i dalje planiramo organizirati turnire, a za to vrijeme možete proučiti kako je izgledao pobjednički deck.

Komentari (1)

  • Dragon3

    10.02.2018 - 20:39

    Mogo bi još koji ovako poučan video o svijetu board gaminga…..nice 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?