HCL.HR

Što uopće znači naziv Googleove platforme – Stadia?

Zoran Žalac 20.03.2019.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Ako ste se prilikom najave nove gaming platforme zapitali otkud taj naziv – Stadia – objašnjenje je dosta jednostavno.

Imenovanje gaming platformi uvijek je neka zasebna umjetnost i kroz povijest nam nije nedostajalo blesavih naziva za konzole i druge uređaje za igranje. Mislim, imali smo konzolu zvanu OUYA, još uvijek imamo Xbox One koji je nasljednik Xbox 360 konzole, ali ne i prvi Xbox koji je originalni Xbox. Imali smo Wii U, pobogu, to je bilo loše. I sad imamo Stadiu… Stadiju, ne znam više ni kako bih napisao.

Odakle taj naziv i što uopće predstavlja? Temin Stadia zapravo je odabran kako bi prenio Googleovu ideju – da njihova platforma za gaming nije neka kutija/konzola za igranje. Stadia je mjesto za igranje, jednako kao što je YouTube mjesto za gledanje video sadržaja na internetu. S time na umu, Stadia dolazi od stadiona – mjesta koje već stoljećima asociramo uz promatranje i sudjelovanje u različitim natjecanjima, ali i ostalim vrstama zabave; npr. koncertima.

Zašto ga onda nisu nazvali Stadium? U Googleu kažu kako nisu htjeli da igrači vežu naziv platforme za jedno mjesto, jer se streaming uslugu može koristiti i na računalu i na tabletu i na mobitelu i na televizoru. Samim time, radi se o množini, odnosno “stadionima”. Dobro, zašto onda nije “Stadiums”? Moglo je i tako – u engleskom jeziku to je češće korišten izraz, ali “stadia” je isto tako pravilan izraz koji se može koristiti. I dovoljno je specifičan kao naziv koji se brzo pamti.

Označeno sa: ,

Komentari (3)

  • Dragan[MKD]

    20.03.2019 - 12:11

    Sasvim logičan izbor.

  • Ctrl_Alt_Del

    20.03.2019 - 17:42

    Pie, Oreo, Nougat, Marshmallow, KitKat, Gingerbread, Froyo – Stadia, može li gluplje?

  • Sackboy

    20.03.2019 - 19:12

    “ali “stadia” je isto tako pravilan izraz koji se može koristiti” – Da sasvim uobičajen izraz da ja koji imam 39 godina i više čitam engleski nego hrvatski nisam nikad čuo… Da bi stvar bila još bolja ni google translate to ne prepoznaje nego prevađa u “topografska letvica”.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?