HCL.HR

Street Fighter 2 – svjetski ratnik

Zoran Žalac 10.06.2020.   •   11 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 28 godina, SNES konzola dobila je svoju najpoznatiju 2D tabačinu – Street Fighter II: The World Fighter

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Borilačke videoigre osamdesetih godina uglavnom su se svodile na premlaćivanje većeg broja neprijatelja po levelima. No, onda je došao Street Fighter u kojemu su se borbe odvijale u formatu 1 na 1, s vremenskim ograničenjem, napadi su se blokirali, a postojali su i skriveni potezi do kojih je trebalo doći kombinacijom tipki. Prvi Street Fighter bio je zapažen, no tek je s drugim dijelom tvrtka Capcom stekla svjetsku slavu.

Street Fighter II – The World Warrior prvo je bio dostupan na arkadnim strojevima od 1991., a onda se na današnji dan prije 28 godina u Japanu pojavio na tadašnjoj SNES konzoli. Velika novost drugog dijela u odnosu na original bila je mogućnost biranja između različitih boraca od kojih je svaki imao specifičan stil borbe te svoje poteze. Bilo ih je osam na izboru, a četiri su bila samo računalni protivnici.

Street Fighter 2 nije imao neku posebnu priču, ali su mu likovi imali karakterizaciju kroz uzrečice na kraju bitke, a nacionalnost im je određivala i mjesto na kojemu se borba odvija. Bilo je tu simpatičnih kulturoloških stereotipa pa se japanski sumo hrvač E. Honda borio u kupelji, a indisjki yoga guru Dhalsim među slonovima.

Po pitanju same borbe bilo je novih poteza, poput napada u kojemu se moglo zgrabiti i baciti protivnika na pod. Međutim, najveća je zanimljivost Street Fightera 2 to što je sustav kombiniranja napada u toj igri nastao na temelju pogreške, odnosno buga. Nakon što su tvorci igre primijetili da je moguće povezati dva napada u jedan, odlučili su to ostaviti u igri misleći da će tajming za iskorištavanje tog buga igračima biti suviše težak za savladavanje. No, stvar za koju su se bojali da će pokvariti igru na kraju je postala njezin najpopularniji dio te je combo sustav izrastao u osnovu svih sljedećih Street Fighter igara.

Street Fighter 2 bio je masivno popularan pa se 1992. odmah pojavio na hrpi tadašnjih platformi uključujući Amigu, Commodore 64, ZX Spectrum i PC. Ubrzo su uslijedile i nadogradnje: SF2: Champion Edition, SF2 Turbo: Hyper Fighting, The New Challengers, Hyper Street Fighter II… Kasnije smo još imali Super Street Fighter II Turbo HD Remix i Ultra Street Fighter II: The Final Challengers.

Uz toliko izdanja nije čudno što je igru u svega dvije godine zaigralo više od 25 milijuna igrača. Do 2019. godine Street Fighter 2 bio je najprodavanija borilačka igra, a procjenjuje se da je Capcom na njoj sveukupno zaradio preko 10 milijardi dolara. Dakako, najviše zarade došlo je od prodaje arkadnih strojeva.

Street Fighter 2 poslužio je kao inspiracija brojnim drugim proizvođačima borilačkih igara. Njegov pojava nije ostala nezapažena ni u popularnoj kulturi pa je 1994. brže-bolje snimljen film s JC Van Dammeom. Brojni glazbenici spominjali su igru i likove iz nje u svojim pjesama, a na kompetitivnoj sceni još uvijek se igraju turniri Street Fightera 2.

Komentari (11)

 • Dragan[MKD]

  10.06.2020 - 11:51

  SF2 se provlaci i kroz Anime Hi Score Girl na Netflixu, svojevrsni meme o izlasku SF3.

 • MightyAloy

  10.06.2020 - 11:59

  Igrao na SNES-u, vrhunski doživljaj. Bacio bih po koju i na arkadi ali bilo je preskupo za naš standard. Kad smo već kod skupoće, u jednom dućanu s kućnom elektronikom koji je tada počeo prodavati video igre, jedna od naknadnih verzija igre za Sega Mega Drive (ne mogu se sjetiti točno koja) prodavala se za enormnih 900+ kuna, a bilo je vrijeme rata. Strašno koliko su neki trgovci bili van dodira sa stvarnošću. Prijatelj i ja smo naravno odustali od pokušaja nabavke te verzije. Zato smo dobro iscijedili verziju za SNES, mislim da je bio u pitanju SFII Turbo. Good times. Nakon toga mi daljnje verzije Street Fightera nikako nisu legle. Draži mi je bio Virtua Fighter, a igrao se i nezaobilazni Tekken te naravno Mortal Kombat.

 • chocobo_047

  10.06.2020 - 12:37

  Da nisam prije bilo koje tabačine odigrao Tekken, ova igra ili možda čak MK bi mi bile omiljene iz tog žanra.

 • 312AE

  10.06.2020 - 13:49

  Igral se SF 2, najviše sam igral s Blankom, ali mi je uvjek bil draži Mortal Kombat.

  • Darac83

   @312AE, 10.06.2020 - 21:29

   Kako nismo znali igrat dobro, frend me izluđivao s Hondom i onim brzim rukama. Onda sam ja skužio kako palit struju s Blankom pa je on šizio… 😂

  • 312AE

   @Darac83, 10.06.2020 - 22:07

   Je, je, struja i onaj napad dok se srola u kuglu i najglublji izraz lica, kad dobi po nosu. 😄

 • PrydaCro

  10.06.2020 - 18:28

  Klasik nema se sta reci kultna igra. Jos uvijek imam kaseticu za snes. Glazba vrh vrhova.

  • mili1985

   @PrydaCro, 11.06.2020 - 07:50

   Glazba je odlična, pogotovo Guilova tema. I dan danas je pjevušim 😁

 • FychoZ

  10.06.2020 - 19:00

  Jaooo, to je celo selo lupalo na SNESu..
  Igrao do pojave Diabla I

 • personauser

  10.06.2020 - 22:25

  Jednom rijecju legendarna igra

 • Klaudio89

  11.06.2020 - 10:45

  nisam nikad bio ozbiljno zagrižen za Street Fighter,više su me privlačili Tekken i Mortal Kombat koji su bili jednostavniji i koji su imali vlastite moći i oružja(to mislim na MK),dok mi je Street Fighter bio malo pretjeran s tim bugovima i samim stilom borbi,a i kad bih ga igrao,nikad nebi prošao drugog protivnika(naravno Ryua)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?