HCL.HR

Od sada se tipke na Switchu napokon mogu “preimenovati”

Zoran Žalac 14.04.2020.   •   2 komentara


Konzola Nintendo Switch dobila je ažuriranje sustava verzije 10.0.0, a s njim i korisnu opciju podešavanja svih kontrola.

Ako se igrate na više različitih platformi i pritom koristite različite kontrolere, onda znate da stvari ponekad znaju biti malo konfuzne. Primjerice, tipka X na tri različita kontrolera za tri različite konzole nalazi se na tri različita mjesta. A ako se igrate na Xbox kontroleru i poslije toga uzmete Joy Cone ili Pro Controler za Switch, znakovi na četiri glavne tipke bit će vam isti, samo na totalno drugačijim pozicijama.

Sada se tome napokon može stati na kraj, djelomično.

Naime, Nintendo je izbacio ažuriranje za Switch verzije 10.0.0, a među nekoliko novih stvari došla je i opcija vlastitog podešavanja kontrola za svaku pojedinu tipku na kontroleru – bilo Joy Conu, Pro Controlleru ili pak Switch Lite verziji.

Moguće je tako zamijeniti funkcije tipki A i B, tako da vas sučelje ne buni nakon toga. Naravno, još uvijek ostaje činjenica da ne mijenjate znakove na samom kontroleru, osim ako ga fizički rastavite i zamijenite tipke onako kako ste zamijenili i u softveru same konzole.

Moguće je na razini konzole snimiti do pet različitih profila za kontrolnu shemu. Može se ovime napraviti i znatno više – npr. zamijeniti lijevu i desnu analognu palicu, ako vam je tako drago. Možda vam to sve zvuči totalno nepotrebno i nećete mijenjati ono što je Nintendo u originalu postavio, ali treba biti svjestan da ova opcija uvelike pomaže osobama koje imaju određeni hendikep ili poteškoće u korištenju kontrolera. Na ovaj način mogu si primjerice promijeniti kontrole te olakšati igranje igara koje zbog kontrolne sheme prethodno nisu mogli igrati.

Komentari (2)

  • matyX6

    14.04.2020 - 16:03

    Ma odlično, mislio sam da se to nikad neće desiti. To je odličan feature. Samo da još media player završi na konzoli i onda tek mogu reći da je to super uređaj.

  • personauser

    14.04.2020 - 18:45

    Ako usporedimo pozicije A i B na joyconima i O i X na PS kontroleru primjetit ćemo da se A nalazi gdje krug, a B gdje je X jer u Japanu i u Aziji na PS potvrduju sa O, a negiraju sa X, a na zapadu je to obrnuto

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?