HCL.HR

Tek četvrtina Early Access igara dobije konačnu verziju

Zoran Žalac 19.11.2014.   •   7 komentara


Po istraživanju analitičke tvrtke EEDAR, samo 25% igara koje su se u ove dvije godine koristile Steam Early Access modelom, dobilo je svoje konačne, dovršene verzije.

Neke od trenutno najpopularnijih igara na Steamu, poput DayZ-a ili Rusta, još uvijek su u fazi plaćenih alpha / beta. Istovremeno, takvih igara koje kreću u sklopu Early Access modela sve je više – samo u deset mjeseci ove godine pojavilo ih se 255 komada, što je 147% više nego prošle, 2013. godine. Mnogima tu nije ništa čudno i spremni su podržati praksu plaćanja za igre koje su trenutno u izradi. Međutim, istraživanje tvrtke EEDAR pokazuje pomalo zabrinjavajuće trendove.

Naime, ispostavlja se da samo 25% Early Access igara dobije svoju završnu verziju, odnosno bude dovršena kao kompletna igra. U tu računicu uzete su igre koje su došle na Early Access najkasnije u devetom mjesecu ove godine, no i bez obzira na to – od devet igara koje su se pojavile kao prvi Early Access naslovi još u ožujku 2013., tek su tri u međuvremenu dovršene.

U tvrtci EEDAR navode kako se Early Access model u očima gamera generalno ne promatra negativno poput DLC Season Pass modela ili čak Kickstarter kampanja. Međutim, pitanje je koliko će to dugo ostati tako ako se ova statistika nastavi pa veći dio igara nikada ne izađe iz bete. Više o ovome istraživanju možete pročitati na Gamesindustry.biz.

Komentari (7)

  • Black op

    19.11.2014 - 18:38

    Ko uopste kupuje alpha/beta verzije igara?Ok je kupovanje beta verzija ali alpha i pre alpha verzije koje izgledaju kao neki prototipovi je stvarno glupo.

    • wyzard

      @Black op, 19.11.2014 - 18:50

      Sudeći prema prodaji DayZ-a i Rusta, milijuni ljudi.

    • MoGaming

      @Black op, 19.11.2014 - 19:07

      ima dosta igara koje su dobre samo im treba para da dovrše igru,a ako gledaš bugove igre "završene" poput AC,Battlefield i dr su gore od ovih u beta fazi

    • TheRapyd

      @Black op, 20.11.2014 - 11:41

      Milijuni ljudi, upravo tako, a za 20-ak eura koliko konkretno Day-Z kosta, ja mislim da se isplatilo dati i vise. Za 400-tinjak sati koliko sam ulozio u njega ne zalim ni jednog centa. Pa taman da i nikad ne izade, ja sam ga izigrao za tu cijenu.

    • Black op

      @Black op, 20.11.2014 - 13:14

      Ma bravo, uzeli ste najbolje primjere za early access, igre poput Rusta i DayZ-ja koje su toliko nahajpane (rust nije ali je za razliku od DayZ-ja igriv, barem koliko sam vidio), da ste barem uzeli Starbound, ipak to pravi mnogo manji studio za razliku od ove dvije koje prave iskusni i veci razvojnici, ne mozete to porediti sa onim malim naslovima sa greenlighta…

    • TheRapyd

      @Black op, 20.11.2014 - 21:40

      Aha, pa da bilo koji primjer damo, reci ces istu stvar, bas ste to i to izabrali. Sori al si rekao da ko jos kupuje takvo nesto, e pa isplati se, ne sve ali da se probrat.

  • novakobrat

    21.11.2014 - 20:20

    Ja uvek dobijem konacnu verziju a obavio sam 7 kupovina!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?