HCL.HR

Tijekom 2014. na Kickstarteru je financirano 1980 igara

Zoran Žalac 07.01.2015.   •   0 komentara   •   Zanimljivosti


Iako se o Kickstarter kampanjama u industriji videoigara više ne govori glasno i učestalo kao nekada, podaci o financiranju igara tijekom 2014. godine iznimno su pozitivni.

Kickstarter je objavio svoje godišnje izvješće iz kojega smo saznali kako je ukupno 3,3 milijuna ljudi putem te crowdfunding usluge udijelilo svoj novac za neke od projekata. Konkretno za ono što nas najviše zanima – a to su videoigre – 2014. je bila prilično uspješna te je preko Kickstartera financirano 1980 igara s ukupnom zaradom od oko 89 milijuna američkih dolara. Usput rečeno, igre su četvrta najfinanciranija kategorija na Kickstarteru, odmah nakon filmova, glazbe i izdavaštva, a po zaradi čak treća – ispred svih tih kategorija.

Dostupni su nam podaci i za financiranje s naših prostora, pa tako doznajemo da su u Hrvatskoj 1382 korisnika „donirala“ 188,7 tisuća američkih dolara. Srbija slijedi sa 606 donatora i 55 tisuća dolara, a zatim i BIH sa 150 donatora i 21 tisućom dolara.

Među projektima s najviše uspjeha ističe se i jedna igra – Kingdom Come: Deliverance, čiji je razvoj poduprlo više od 35 tisuća ljudi. I premda je to na kraju bila pozitivna godina za igre na Kickstarteru, činjenica je da u usporedbi s prijašnjim godinama nije bilo toliko zvučnih projekata. Istina – zarada je solidna, ali je razvučena na više manjih igara za koje vjerojatno niste niti čuli. Umjesto toga – čuli ste za sumnjive projekte poput Areala ili ambiciozne igre Human Resources koja je otkazana nakon svega tjedan dana od početka kampanje.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?