HCL.HR

Top streameri zarade bolji auto za samo sat vremena igranja novih igara

Hrvoje Smoljić 21.05.2019.   •   14 komentara   •   Industrija videoigara


Znamo kako je streamanje igara unosan posao, ali uvijek iznova iznenade konkretnije brojke o tome kolikom zapravo hrpom novca kompanije zasipaju popularne streamere.

Streamanje igara polako je postalo dio pop kulture i može biti vrlo unosan posao. No, uvijek je zastrašujuće vidjeti koliko zapravo unosan kada dosegnete određeni nivo popularnosti.  Prema nekim informacijama, poznata ekipa u vrhu streaminga za igranje novih igara zaradi i preko 50 tisuća dolara – po satu! Takvi iznosi su naravno rezervirani za streamere koji broje milijunsku publiku koja vjerno prati svaki njihov korak.

Kompanijama poput Activision Blizzarda, EA ili Ubisofta zatitra paukovo osjetilo čim vide takve brojke te rijetko koja propušta priliku za dobar marketing. Tokom godina na površinu su isplivale informacije kako su streamerima voljne ponuditi sedmeroznamenkaste iznose za dugoročno promoviranje igara. Postoji čak i jedan slučaj u kojem je neimenovani izdavač, promotoru nekoliko popularnih streamera, ponudio prazan ček – implicirajući kako je spreman platiti bilo koji iznos za promoviranje svoje igre u “kul” svjetlu.

Marketinški budžeti izdavača imaju predviđen iznos za razne streamere i influencere, a očito je da kada streameri skoče na vlak pun novca u konačnici i opravdaju pozamašnu investiciju.

Streamanje igara nekada je bilo vrlo autentično u odnosu na klasično oglašavanje i recenziranje. Ne samo zbog činjenice da stvar ide uživo, već i zbog toga što su streameri bili obični igrači koji su to radili za druge igrače. Danas, kada je postao dio ogromne, marketinške mašinerije, teško je reći ima li tu još netko vjerodostojan.

Označeno sa: , ,

Komentari (14)

  • funky0308

    21.05.2019 - 20:50

    Vi ste vjerodostojni. OK, ne streamate na YouTubeu ali i gameplay, walkthroug videi i sl su odavno kako kazes zatrovani i malo se kome danas moze vjerovati. Strasno koje se pare vrte tu. Bilo bi zanimljivo vidjeti dobne skupine koje su najzastupljenije, kontam da bi prosjek bio mozda 15 god. Ne zaro sto si svi 15godisnjaci nego zato sto je hrpa sedmogodisnjaka i osmogodisnjaka (vidio na svoje oci sto se prati i u kolikom broju…). Koliko zapravo uspiju pogoditi ciljanu publiku, ne znam ali ocito im je dovoljno jer ne bi to gurali da nije tako…ali o dalje ostaje to da je zestoka borba pronaci nekoga postenog i normalnog na YTu sto za klince, sto za nas. Sve neka kreveljenja i vristanja, jako malo kvalitetnog programa, pogotovo na nasim jezicima..

    • IvanHR

      @funky0308, 21.05.2019 - 21:52

      Istina, pogotovo ovaj zadnji dio što si napisao

  • Vexido

    21.05.2019 - 20:57

    disguised toast je isto o tome pričao, poprilicno je dobro objasnio kako stvari funkcioniraju , kako zarađuju streameri i na koje sve načine zarađuju .

    Pa ako nekoga zanima ,youtube video se zove”How Much MONEY Do Twitch Streamers REALLY Make? (Inside Look from a Top Streamer)”

  • Demon90

    21.05.2019 - 22:44

    Zato ja stremeove i ne gledam pogledam pokoji video i video recenziju ili ako negdje zapnem i to je to. Kao što je već navedeno nekada su streameri uživali i prenosili ono što stvarno misle o nekoj igri danas svi “popularniji” su plaćeni što će reći

  • Skyprotokol

    21.05.2019 - 22:48

    Ništa od navedenog

  • Smrad83

    22.05.2019 - 05:21

    Pa evo i na HCLu sve vise placenih promovirajucih sadrzaja

    • funky0308

      @Smrad83, 22.05.2019 - 19:59

      Hahaha…u maniri nicka, a? Sala, naravno. Imas pravo na svoje misljenje. Ja opet HCL vidim stvarno kao izvor odlicnih i za mene uvijek tocnih info, nisam se uvjerio u ovo sto kazes ali OK. Postoje placeni oglasi i tekstovi ali naznaci se da je tako, iskljuce komentari i meni je to OK
      Da znam da ih je netko platio da napisu pozitivnu recenziju maknuo bih se odavde sigurno.

  • MightyAloy

    22.05.2019 - 06:31

    Šta reći osim jad, bijeda, tuga i čemer. Jedan od užasa modernog gamimga. Osim u rijetkim slučajevima, gledanje streamanja je gubljenje vremena. Današnjim klincima se bez problema proda govno pod čokoladu. Žalosno.

    • siblyx

      @MightyAloy, 22.05.2019 - 09:06

      Zasto si tog misljenja? Daleko od toga da nema losih streamera, jako puno ih je takvih. Ali po cemu je to toliko drugacije od recimo gledanje utakmica, reklama na tv-u, itd.?

    • MightyAloy

      @siblyx, 22.05.2019 - 13:48

      Vjerojatno jer sam old school gamer kojeg zanima igranje igara a ne gledanje istih. ? Meni je to gubitak dragocjenog vremena, no naravno da mnogima nije, i to je ok. Ipak moram reći da mi likovi poput Ninje idu na onu stvar. Čime je dotični zadužio svijet i društvo? Zato jer dobro igra Fortnite pa horde dječurlije sline nad njim a lova se okreće. Pogubno za gaming u svakom slučaju. Barem kad su takvi likovi u pitanju.

    • Darac83

      @MightyAloy, 23.05.2019 - 12:31

      Onaj nastavak South Parka kada Kyle kupi novi COD i sav sretan pokaže mlađem bratu u nadi da će igrat zajedno kao što su uvijek. Mali ga otkanta jer ga ne zanima nego radije visi na netu i gleda streamera koji igra isti COD. Kad Kyle popizdi i ne kuži zašto ovaj radije gleda druge kad može igrat istu igru, klinjo ga nazove “starcem”… 😀

    • MightyAloy

      @Darac83, 23.05.2019 - 13:03

      Nailed it! ?

  • marko1106

    22.05.2019 - 09:19

    Danas je bitnija kvantiteta nego kvaliteta. I to ce nam biti buducnost, popularnost.

  • Duke Croft

    22.05.2019 - 10:12

    Neki dan rekoh da malo prelistam Twitch i naletim jedna kuha 10k+ viewers, druga nešto izvodi (joga vjerujem).
    Kuha?? I da u vrlo uskim pantalonama i da okrenuta leđima.??

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?