HCL.HR

Totalno lude indie igre: Život ribara nije lagan

Pero Mlinar 02.12.2018.   •   1 komentara


U serijalu tekstova “Totalno lude indie igre” predstavljamo vam najzanimljivije naslove nezavisne produkcije koje su najavljene, prezentirane ili lansirane tijekom tjedna iza nas.

A FISHERMAN’S TALE

Ako niste primijetili, ribari iz nekoga razloga nisu posebno popularni izbor za protagoniste u videoigrama. Da je Ernest Hemingway nekim slučajem još uvijek živ, A Fisherman’s Tale vjerojatno bi mu predstavljao najiščekivaniju igru 2019. godine. Sreća je da pritom ni oni koji cijene inovativan gameplay ne bi trebali ostati suhi. Kao mozgalica koju se može zaigrati isključivo uz PS VR, Fisherman’s Tale izgleda prilično zanimljivo u načinu na koji barata problematikom beskonačnih svjetova.

Osim što je ribar, protagonist Bob ujedno je i lutka koja živi unutar kuće za lutke. U Bobovoj kući, između ostaloga, na stolu jedne sobe nalazi se minijaturna verzija Bobove kuće u kojoj živi drugi, minijaturni Bob. Minijaturni Bob također je ribar koji živi unutar minijaturne lutkine kuće u kojoj se, između ostaloga, na stolu jedne sobe nalazi još minijaturnija verzija kuće minijaturnog Boba u kojoj živi… ma kužite već.

Jasno, Fisherman’s Tale je jedan od onih naslova koji se vole igrati vašim moždanim vijugama. Takav mu je i dizajn gameplaya pa je potrebno prelaziti granice različitih svjetova, kombinirati njihove sadržaje i ići sve dublje u zečju rupu da bi se došlo do rješenja različitim logičkim problemima. Naslov izgleda vrlo zanimljivo, a PS VR bi mu mogao samo pomoći u dodatnom zbunjivanju igrača.

MIDNIGHT GHOST HUNT

Rainbow Six Siege prilično je dobra taktička igra. Zamislite sad da za vrijeme meča netko od policajaca uzme radio pa na njemu pusti poznatu pjesmu “Ghostbusters”, a teroristi se pretvore u duhove koji umjesto skrivanja iza kaučeva, stolova i kreveta iste opsjednu. Midnight Ghost Hunt uzima dobro poznati koncept mrežnih sukoba između timova s pet igrača te mu daje paranormalni spin koji čitavu stvar čini više puta zanimljivijom.

Istrebljivači duhova u ovome se naslovu obračunavaju s krvoločnim, a nego što – duhovima, pa dok pokušavaju ukletu kuću osloboditi od tih napasti moraju paziti da i sami ne postanu duhovima. Odnosno, moraju paziti da ne budu ubijeni. Naslov je za računala najavljen tek prije nekoliko dana te je svojom maštovitošću osvojio srca diljem interneta. Iako datum izlaska još uvijek nije određen, možete se prijaviti za sudjelovanje u nadolazećoj zatvorenoj probnoj verziji.

BATTLE PRINCESS MADELYN

Battle Princess Madelyn je naslov koji je nedavno dobio vijest s objektivno najboljim naslovom na našemu portalu. Osim toga, radi se o igri koja svojim stilom pokušava oživjeti šarm sad već reliktnih naslova kao što je kultni serijal Ghosts n’ Goblins. Svojom pikseliziranom grafikom, retro 2D štihom, izazovnošću te sukobima s hordama nemrtvih neprijatelja ova bi igra mogla razuvjeriti cinike koji tvrde da igre danas više nisu kakve su nekad bile.

Ostalo je manje od tjedan dana do trenutka kad ćemo se u to moći uvjeriti na aktualnim platformama. Inače, do naslova igre došlo se preko imena sedmogodišnje djevojčice koja je zaposlena kao savjetnik u studiju. Osim što su se ovim naslovom odlučili za zanimljiv “retro-eksperiment”, studio Casual Bit Games odlikuje se i prilično zanimljivim pristupom u zapošljavanju radne snage.

STARCOM: NEXUS

Ako vas je Star Trek nešto podučio onda je sigurno to da postoji samo jedna posljednja granica, a to je svemir. Starcom: Nexus na svu sreću prelazi tu granicu pa nas vodi u istraživanje preko četrdeset sunčevih sustava. Nije ovo novi No Man’s Sky. Nećete istraživati površine različitih planeta, već će se stvari odvijati u vakuumu. Pod pojmom stvari podrazumijevam susrete s nekoliko vanzemaljskih rasa, detaljno razrađeno ratovanje ili diplomaciju, unaprjeđivanje broda sa stotinjak različitih tehnologija, rješavanje različitih obveznih i sporednih zadataka.

Iako će Starcom: Nexus započeti svoj životni vijek u Steamovom programu early accessa, po onome kako je opisan može se očekivati naslov inicijalno bogat sadržajem. Starcom: Nexus kao da govori igračima: “Dame i gospodo, ovdje vam je svemir, a vi se zabavite po svojoj volji.” Naravno, svemir je veliko i prostrano mjesto. Ostaje vidjeti neće li možda biti i previše prazno.

GODHOOD

Sjećate se serijala Black & White, Populousa, From Dust ili Sporea? Igranje u ulozi boga bilo je popularno prije desetak i više godina, ali u posljednje vrijeme među igrama tog tipa vlada neko zatišje. Nije tom stanju puno ni pripomogla činjenica što strategije općenito više nisu popularne kao što su nekad bile. Naslov kao što je Godhood stoga automatski vrijedi uvrstiti na popis nadolazećih igara vrijednih pozornosti. Iako premisa nije nipošto unikatna, ona je već sama po sebi dovoljno “kulna” da izazove interes.

Osim što ćete u Godhood raditi na razvoju i širenju pripadajuće religije, sukobit ćete se i s plemenima koja vjeruju u neke druge bogove. A osim s plemenima, sukobit ćete se i sa samim bogovima koje ćete dobrom šorom moći natjerati da vam predaju svoje vjernike. Vizualnim stilom Godhood je izrazito prozračan i ugodan za oči. Ako se u svojoj realizaciji pokaže sukladno dobar inicijalnom utisku ovo bi mogao biti naslov kojega se može igrati iznova i iznova, a da se iz njega ne iscrpe sve mogućnosti.

LORIA

Još jedna strategija na našoj ovotjednoj listi – ovaj put baš onako, prava starinska. Loria niti malo ne skriva svoje uzore, odnosno referencu na naslove iz zlatnoga doba RTS-a. Da se Lorijine animacije malo izglade vrlo lako bi  je se moglo zamijeniti za neki od Warcraftova. Bez nekog određenog redoslijeda, svijet Lorije sadrži viteze, čarobnjake, fantastična bića, demone i steampunk cepeline. Kao što je bio i slučaj s prethodnom igrom na listi, izostanak zanimljivih strategija ovoga kova Loriju u startu čini zanimljivim naslovom.

Ipak, po viđenom se materijalu ne bi moglo reći da je riječ o lošemu naslovu. Dapače. Usprkos tehničkim nesavršenostima, Lorija se doima prilično dinamično i sadržajno. Možda to iz nas progovara nostalgija; možda ovo zapravo nije igra za mlađe generacije. Ne znamo. U svakom slučaju, ako vam ista djeluje interesantno, Loriju se već nekoliko dana može nabaviti na Steamu po cijeni od 12 eura.

Iris.fall

Da Alisa nije završila iza zrcala, nego je paralelni svijet našla na dnu bunara, taj bi vjerojatno izgledao ovako nekako. Iako Iris.fall još uvijek nema dovoljno konkretnog materijala da bismo mogli zaključiti radi li se o igri zanimljivoj za igranje, njezin vizualni stil svakako ima ono nešto. Pogledajte samo ta uvrnuta stubišta, kombinacije simetrije i ludila, mehaničkih i organskih elemenata, igru svjetla i sjene. Iris.fall izgleda kao platno Salvadora Dalija na kojemu se slikalo bljuvotinom Tima Burtona – i to mu je ništa drugo doli pohvala.

Komentari (1)

  • Aldin219

    02.12.2018 - 22:31

    Extra rubrika i odlična ideja. ??

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?