HCL.HR

Tvorci Borderlandsa imaju novog vlasnika, za njih su platili 1,3 milijarde dolara

Zoran Žalac 03.02.2021.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara


Europska firma Embracer Group, u čijem je vlasništvu izdavačka kuća THQ Nordic, otkupila je niz novih studija, među kojima i tvorce serijala Borderlands.

U rasponu od svega pola godine industrija videoigara vidjela je tri velika transfera, od kojih je svaki vrjedniji od milijardu američkih dolara. Prvo je Microsoft kupio Bethesdu i njezine studije, zatim je Electronic Arts pod svoje okrilje stavio ekipu Codemastersa, a sada je švedski Embracer Group za 1,3 milijarde dolara kupio studio Gearbox Software, poznat po serijalu igara Borderlands.

Tko je uopće taj Embracer Group, pitate se? Riječ je o holdingu unutar kojega se nalaze THQ Nordic i Koch Media. Sve te firme pod istim kišobranom drže masu poznatih serijala i brendova, od Metroa i Darksidersa, preko Desperadosa i Red Factiona, do Kingdoms of Amalura i Gothica, itd. Ukupno polažu prava na više od 200 franšiza, a sada u svom zastrašujućem katalogu imaju Duke Nukema i Homeworld.

A što je s Borderlandsom? E, ta franšiza ostaje u vlasništvu tvrtke Take-Two Interactive, čini se. No, to ne znači da Gearbox Software više neće raditi igre iz serijala Borderlands. Dogovor je takav da tvrtka nastavlja raditi kao nezavisni studio, što znači da smiju surađivati i s drugim firmama, iako su formalno u vlasništvu Embracer grupe. Sličan dogovor primjerice imaju Segini studiji, npr. Relic Entertainment koji razvija Age of Empires 4 za ekipu iz Microsofta.

Inače, Embracer Group danas nije kupio samo ekipu iz Gearboxa. Također su za 100 milijuna dolara otkupili američku tvrtku Aspyr Media Inc koja je godinama prebacivala igre na dodatne platforme i radila remastere starijih igara.

Komentari (3)

  • Drunkenstein

    03.02.2021 - 11:20

    Meni ovaj trend akvizicija nije imalo drag. Nekoć je bio ocean prepun studia, a sutra će se sve to svest na šaku korporacija.

    • BoneDigger

      @Drunkenstein, 06.02.2021 - 02:59

      Tocno tako, gledaj sto se dogodilo u prehrambenoj industriji. Skoro sve drze Coca Cola, Kraft & Heinz, Nestlé, PepsiCo i slicni. Slicno je sa telekomunikacijama, autoindustrijom, izdavackim kucama, hotelima… sve smo blize i blize onom distopijskom svijetu iz Cyberounka 2077.

  • vojnovic4

    03.02.2021 - 12:44

    I receno je da Aspyr Media radi na novom Ip-u sa budgetom od 60 mil$

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?