HCL.HR

Ubisoft želi iskorijeniti preprodaju ključeva za aktivaciju PC igara

Zoran Žalac 02.05.2019.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Izdavačka kuća Ubisoft dogovorila je suradnju s tvrtkom Genba Digital koja ima plan kako zaustaviti preprodaju ključeva za aktivaciju digitalnih igara.

U trećem je mjesecu najavljeno kako Ubisoftovu igru The Division 2 na PC-u neće biti moguće kupiti preko digitalnih trgovina kao što su Humble Store, Green Man Gaming, Fanatical i sl. Te trgovine povremeno znaju imati popuste onda kada ih ne nalazimo na Uplayu i ostalim plaformama, pa nije bilo jasno zašto Ubisoft želi blokirati iste. No, sada smo i to doznali.

Naime, Ubisoft želi prodavati svoje igre uz pomoć tih trgovina, ali po svojim pravilima. Trenutno to funkcionira ovako: trgovina naruči određenu količinu aktivacijskih ključeva/kodova za igru (s popustom na količinu), Ubisoft im pošalje te ključeve i onda trgovina svakom kupcu proslijedi proslijedi onoliko ključeva koliko ih on kupi.. Međutim, kod takvog sustava mogu se dogoditi i određene malverzacije. Npr. netko može kupiti više aktivacijskih ključeva ukradenom kreditnom karticom i onda ih preprodati. Dok god su ključevi vidljivi trgovini i samom kupcu, postoji mogućnost za takvo što.

Ubisoft želi stati na kraj tome pa su se u tu svrhu udružili s tvrtkom Genba Digital. Ista ima sustav za posredovanje između Ubisofta i trgovina kao što su spomenuti Humble Store, Fanatical i dr. U tom sustavu ni trgovina ni kupac ne dobivaju ključ “na ruke” nego se isti povlači iz “banke ključeva” i odmah aktivira na odgovarajućoj platformi (u slučaju Ubisofta – Uplay).

To znači da kupljeni aktivacijski ključ odmah morate iskoristiti i ne možete igru na ovaj način pokloniti nekome. Vrlo je vjerojatno da to znači da ne možete odjednom kupiti više igara (za sebe i prijatelje) nego svatko mora kupiti svoju igru, ili se barem prijaviti sa svojim računom za Uplay kako bi kupnja bila dovršena.

Ovako nešto već je jednom bilo prakticirano na Humble Bundle – svaku kupljenu igru moglo se aktivirati jedino ako se direktno prijavite na Steam; tj. nije bilo vidjljivih ključeva/kodova koje ste mogli nekome proslijediti. Koliko mi je poznato, to je u međuvremenu uklonjeno zbog negodovanja korisnika, no kako sada stvari stoje, Ubisoft će sve svoje buduće igre prodavati jedino u trgovinama koje koriste ovu metodu, u namjeri da jednoga dana u potpunosti iskorijeni sivu zonu preprodaje digitalnih igara.

Komentari (5)

  • GTA222

    02.05.2019 - 18:54

    Zašto jednostavno ne stave datumsko ograničenje za aktivaciju ključ od tjedan dana kao što to humble bundle već radi kada dijele steam igre.

    • Starduster

      @GTA222, 02.05.2019 - 20:59

      A što će s tim jednim tjednom u kojem važe? 😀

    • GTA222

      @Starduster, 02.05.2019 - 23:46

      Pa aktivirat ih na svoj Uplay račun ili poklonit nekome, s razlogom samo tjedan dana bi stavio kao rok “valjanosti”.

  • moordrak

    03.05.2019 - 05:12

    Drugim riječima, ključ je vezan na account. Jedan acc jedan ključ. Dobro. To drži vodu. Ali još uvijek me ništa ne sprečava napraviti fejk acc kojeg prodam kada hoću. E moji francuzi…

  • funky0308

    03.05.2019 - 13:33

    Samo neka rade dobre igre i nikome nista nece smetati. OK mi je Ubisoft, laucher moze biti i bolji ali dobro, nije los, njihove igre mi je najjeftinije i kupiti kod njih (20% popusta) i generalno sam zadovoljan s njima. Manje-vise su mi OK njihove igre. Volio bih onaj Starlink nekako probati, vuce me nesto da ga kupim ali istovremeno me i odbija to sto ne mozes izaci van iz broda. Netko igra mozda da kaze par pametnih?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?