HCL.HR

Valve radi na tri velike igre za VR uređaje

Zoran Žalac 11.02.2017.   •   10 komentara   •   Zanimljivosti


Čelnik Valvea potvrdio je kako će njihove sljedeće tri igre biti napravljene kako bi tehnologiju virtualne stvarnosti uzdigle na novu razinu.

htc-vr

Okej, idemo odmah ispucati sprdnje s brojem tri. Znamo da sve s tom brojkom u kontekstu Valvea treba uzeti kao uvjetno rečeno, ali nije prvi april nego je Gabe Newell stvarno izjavio kako Valve trenutno radi na tri igre. I to ne bilo kakve tri igre nego igre koje su u startu rađene s podrškom za virtualnu stvarnost iliti VR.

“Kad kažem da gradimo tri igre, gradimo tri čitave igre, ne eksperimente.” – pojasnio je Gabe na okruglom stolu za medije. Naravno, nije htio ulaziti u detalje koje su to igre, no znamo kako ih rade uz pomoć svog Source 2 pokretača kao i pomoću Unityja.

Također znamo da to neće biti obične prerade starih Valveovih igara uz dodatnu podršku za VR, nego nešto sasvim novo, iako je za očekivati da te igre pripadaju prepoznatljivim serijalima te tvrtke. Razlog zašto je Valve zagrizao za tehnologiju VR-a leži u potencijalnom prostoru za inovacije. Ili kako to kaže Gabe Newell:

“Čini se kao da smo zapeli s mišem i tipkovnicom već jako dugo vremena, i premda su prilike za nova interesantna iskustva već prisutne, trebamo samo proširiti spektar onoga što možemo napraviti.” – izjavio je Newell.

Razlog zašto VR još uvijek nije dosegnuo svoj pravi potencijal Newell objašnjava sljedećim riječima:

“VR uopće neće doživjeti uspjeh ako ljudi samo prebacuju postojeća iskustva u VR prostor. Jedna od prvih stvari koje smo mi napravili jest prebacivanje Half Lifea i Team Fortressa u VR, i to je bio svojevrstan novitet. To je bilo dostignuće za developere, ali ništa oko toga nije bilo privlačno, jednako kao što nitko neće kupiti VR sustav da bi pomoću njega gledao filmove.” – pojasnio je Newell.

Gabe ističe da je pažljivo optimističan oko budućnosti VR-a, znajući da je ranije imao potpuno kriva predviđanja u vezi Nintendo DS-a i Wii-ja. Ipak, istovremeno se hvali time da se ne boji rizika, a možda je to mig da za nikad prežaljeni Half-life 3 priprema nešto riskantno.

Komentari (10)

  • SemirTheChosen

    11.02.2017 - 14:18

    Half Life 3 confirmed! 😛

    • GTA222

      @SemirTheChosen, 11.02.2017 - 18:46

      HL3 nije 100% jer je bio izjavio prije da je HL sve ono za što se on kao kaje. Puno kompromisa nekih uglavnom.

  • dex19

    11.02.2017 - 14:51

    Trebali su i produžni kabel isto dodat

  • baDarmageddoN

    11.02.2017 - 15:16

    Ja fakat želim da VR uspije jer nema tu usporedbe sa bilo kakvom 2d slikom što se imerzije tiče. Ok, malo me “bole oči” kada moram sa 2160p60 pasti na neki medium 900p sa pop-upovima, slabom draw distancom i sve to ali taj osjećaj 3d svijeta je nešto neopisivo. Samo da dvije, tri AAA igre netko napravi i da one budu financijski uspješne pa makar se meni ne sviđale ali treba neki poguranac. A Valve zna raditi igre ili je barem znao tako da polažem velike nade u njih 😀

    • dex19

      @baDarmageddoN, 11.02.2017 - 16:09

      Ma o će neupitno zaživjeti, samo treba proči vremena da tehnologija sazrije i postane dostupnija. recimo ova HTC vive mi izgleda super, ali sa svim tim žicama mi još uvjek izgleda kao testni komad hardwarea iz nekog labosa za razvoj.

    • baDarmageddoN

      @dex19, 11.02.2017 - 16:12

      Pa i nije tako strašno dok sjediš na stolici. Drugo je ako letiš po sobi, ne? A tek AR kada dođe na razinu? Stari moj!

    • dex19

      @baDarmageddoN, 11.02.2017 - 16:18

      Ma za sjedenje okej, ali vidiš da dobiješ i senzoriku za kretanje, bilo bi zgodno da bude što manje žica, ali onda će baterije povećati masu. Heh da AR će isto biti super, čak vjerujem da će u budućnosti AR naočale zamjeniti mobitele.

    • P3T4R

      @baDarmageddoN, 11.02.2017 - 22:06

      prvi komentar na netu koj vidim da je pozitivan a ne da hejta VR

    • baDarmageddoN

      @P3T4R, 12.02.2017 - 20:51

      Ma, ima ih puno pozitivnih. Nismo svi hejteri, jel da?

  • 4mal

    11.02.2017 - 16:55

    probajte r7e iskustvo zamalo zavrshih u vrapchu
    nadam se da ce VR krenuti tim realnijim putem kao navedeno uz naveo bi i betmen VR
    pa i nadolazeci GT sport
    VR je tu tehnologija ne bas oku bajna ali ima jebenog potnecijala
    sve je na devovima 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?