HCL.HR

Valve ulazi u svijet virtualne stvarnosti s naočalama imena Index

Hrvoje Smoljić 30.03.2019.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Valve se baca u proizvodnju naočala za virtualnu stvarnost. Svi znakovi već su nam neko vrijeme bili pred nosom, ali sada imamo i službenu potvrdu u obliku teaser slike objavljene na Steamu.

Valve je očigledno odlučio kako se dovoljno nećkao oko ozbiljnog ulaska na tržište hardvera. Ako je suditi po iznenadno objavljenoj slici na Steamu, napravit će to s naočalama za virutalnu stvarnost imena Index. Osim samih naočala, slika sadržava slogan s kojim nas Valve poziva da “unaprijedimo svoje iskustvo”. Iz iste također možemo zaključiti kako nas punokrvno predstavljanje uređaja čeka tijekom petog mjeseca.

Ova najava je ujedno i potvrda slika koje internetom cirkuliraju još od jedanaestog mjeseca prošle godine gdje je vidljivo više komada Index naočala. O njihovim tehničkim mogućnostima zasad možemo samo nagađati, ali čini se kako će iste imati ugrađene slušalice, poprilično velik remen za glavu, ali i mogućnost mehaničkog pomjeranja leća. Prominentne su i dvije kamere s prednje strane uređaja što sugerira tehnologiju praćenja pokreta (možda i bez kontrolera) ili neki vid proširene stvarnosti.

Gabe Newell već neko vrijeme šalje poruke koje daju naslutiti kako se Valve baca u hardverske vode i često navodi Nintendo kao glavni uzor kompanije koja proizvodi i softver i hardver.  Konkretniji pokazatelji su dakako i Valveovi VR Knuckle kontroleri najavljeni u 12. mjesecu prošle godine, ali i tri VR igre na kojima Valve radi još od 2017. godine. Netko je naravno, iskopao i trademark prijavu iz prvog mjeseca ove godine koja sadržava logotip za Valve Index.

Više informacija o cijeni uređaja, razlučivosti i ostalim tehnikalijama zasad nema, ali računajte da ćemo vas o svemu izvijestiti kad Valve tokom idućih tjedana razveže jezik na ovu temu.

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • bozicni_zeko

    30.03.2019 - 07:12

    Vrijeme je da mi nešto zamijeni PSVR. Ajd da vidimo što će ovi ponudit

    • funky0308

      @bozicni_zeko, 30.03.2019 - 09:50

      Ne znam na sto tocno mislis ali ako mislis da ce ovo i na Sony, sumnjam.

    • bozicni_zeko

      @funky0308, 30.03.2019 - 12:07

      Ma ne, da malo Ti upregnem 😀 Kaj ti ja činim se toliko baš lud? Hahaha.

  • funky0308

    30.03.2019 - 09:49

    Odlican tajming nema sto. Neki u industriji stvarno znaju izletiti kada ne treba. kada se cini da ih svi napustaju i da ce jos samo valjda dva indisjko – turska studija ostati na Steamu, eto nama Valvea sa VR headsetom…hahaha. Super sto se naocala tice, treba sto vise konkurencije i razlicitih proizvoda i mozda stvarno 2019 ili 2020 bude godina koja ce prekreniti stvari i pokrenuti VR.

    • bozicni_zeko

      @funky0308, 30.03.2019 - 12:09

      Ps5 i PSVR2 bude dealbreaker. Prva generacija je bila dobra, solidna. Na momente mind blowing i mind fucking. Ali grafički je očito da nema plejka snage. Probao sam psvr na PCu i tu je bolje ali nemam tracking pa me to mind fucka. A stimić zna svoj posao, makar gube igre polako.

    • known

      @bozicni_zeko, 31.03.2019 - 11:14

      Ako se dobro sjecam, postoji nekakav program koji ti omogucuje tracking na pcu.

    • bozicni_zeko

      @known, 31.03.2019 - 11:34

      Za tracking na PS4 trebaš kameru jer sam PSVRov akcelerometar nije baš najprecizniji. I tu dođe do problema jer recimo dok sam igrao ProjectCars 2(majketi koja grafika, makar na niskoj rezoluciji koju psvr može podnijeti) svako malo mi je “centar” bio van centra, ako me razumiješ. Zaj… sam se sa kupnjom PSVRa što se tiče grafike ali kad PS4 ima najbolje VR igre morao sam njega kupiti. A dolazi i IronMan. To bi mogla biti odlična stvar. Ono što je problem sa PSVRom ove generacije je da nema na sebi kameru koja bi odradila tracking nego ju treba dodatno kupiti (a jedna nije dosta, vjeruj. Dosta je tehnički ali nije potpuno) i bez obzira što ga možeš nakon podosta tweakanja koristiti na PCu (skidanje neslužbenog programa koji emulira HTC vive pa podešavanje custom rezolucije za sam psvr pa custom tipke ne tipkovnici za resetiranje pozicije i ostala sranja, pa samo spajanje PsVRovoe kontrolne jedinice da to uopće proradi) a ne isplati se ako ne planiraš kupiti određene kamere za to (ne znam, nisam u zadnjim mjesecima pratio da li su to malo pojednostavili) a sve to ustvari samo zbog bolje grafike (istina, enormno bolje). Ukratko- jako puno posla, daleko od pljug en plaj-a a tracking je najveća mana pa fov podešavanja i sva ta sranja’prije par mjeseci se nije isplatilo. Velim, nisam probao ove godine i ne planiram jer sam dva sata radio sve što treba da bi nakon 15ak minuta odustao jer nemam kameru za PC( možda bi, tj. vjerojatno bi pomogla). I tu imam problema sa VR uređajima- ta prokleta ekskluzivnost a jedan mali program od par MB može izemulirati rad konkretno PSVR i Oculus i neke druge da PC “misli” da je to HTC Vive. Ma, ne isplati se

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?