HCL.HR

Vatikan pokrao Pokemon Go, umjesto Pokemona hvatate – svece

Zoran Žalac 25.10.2018.   •   Zanimljivosti


U današnjoj dozi vijesti iz kategorije vjerovali ili ne, Vatikan je lansirao svoju mobilnu igru koja je kopija Pokemona Go.

Jedna od deset božjih zapovijedi u kršćanstvu glasi: ne ukradi! No, u današnjem svijetu dosta je diskutabilno gdje je granica između krađe i posuđivanja. Demonstrira nam to ni više ni manje nego Vatikan koji je nedavno lansirao svoju prvu mobilnu igru zvanu Follow JC Go. Igra za koju je zeleno svjetlo dao sam Papa Franjo blatantna je kopija Pokemona Go u skoro svemu osim po tome što u Follow JC Go ne sakupljate čudovišta nego svece. 

Ova besplatna aplikacija za iOS i Android također ima malo drugačiji pristup jer na svece ne bacate loptice nego odgovarate na njihova pitanja – o njima samima. I onda formirate svoj e-team (e kao evangelistički).

Ostatak gameplaya prilično je sličan Pokemonima, ili barem osnovnoj verziji istih otprije dvije godine. Ipak, da ne bude sve tako crno, simpatično je da mikrotransakcijama možete donirati novac u dobrotvorne svrhe, ako u to vjerujete.

Da budemo fer, ovo je daleko od prvog slučaja kopiranja Pokemona Go, a ni ta igra nema patent na GPS gameplay s elementima kolekcionarstva. U tom pogledu ovo tehnički nije krađa nego posuđivanje tuđe ideje – ništa što par očenaša ne bi mogao riješiti. Uostalom, Vatikan je valjda zadnja stranka s kojom bi netko htio ići u sudski proces.

Komentari (28)

  • andjel

    25.10.2018 - 17:36

    kad bi tako prozivali svakog kradljivca ideje, onda bi 99% igara bilo kopija.
    u svakom slučaju, hvala za obavijest o igri

  • HCM2A

    25.10.2018 - 17:51

    Uostalom, Vatikan je valjda zadnja stranka s kojom bi netko htio ići u sudski proces.

    Nije stranka nego mafija… mafija koja je bila protiv progresa….A sad taj isti progres koriste za širenje svoje krvave demagogije

    Ovaj post će vjerojatno biti obrisan

    • Smoolex

      @HCM2A, 25.10.2018 - 18:06

      Zoran i Igor su špijuni vatikana, pa će po komandantnom naređenju brisati sve postove kontra katoličke naobrazbe.

    • AdvCool

      @HCM2A, 25.10.2018 - 18:27

      A odakle ste dečki ? Možda iz Srb…… ?

    • Tony Ghost 1811

      @AdvCool, 25.10.2018 - 19:55

      Kao da je bitno odakle je. Post je istinit, to je valjda jedino bitno a ne da brojimo krvna zrnca.

    • AdvCool

      @Tony Ghost 1811, 25.10.2018 - 22:06

      Pa bitno je itekako, ajde ga vidi hoće tako nešto pisati o svojim pravoslavnim popovima. Mohao bih sve objasniti ali ovo je gaming portal i ne želim stvarati dramu ‘komsijama’

    • Hellblazer

      @AdvCool, 25.10.2018 - 23:21

      A da u njegovom komentaru umjesto Vatikana stoji samo crkva, bez predznaka pravoslavna ili katolička, da li bi rekao da u tom komentaru ima istine?

    • AdvCool

      @Hellblazer, 26.10.2018 - 07:24

      E vidiš, nikada nebi stajalo samo crkva, mora jasno naglasiti na koju misli, jer da nebi bilo zabune pa da piše o svojim popovima. Moraš shvatiti da je njima najveći motiv takvog pisanja prošlosti ( znaš ono, Vatikan, ustase itd da ne odlazim široko ) uglavnom standardna priča njihovih teorija zavjere. To je glavni razlog a ne ovo ostalo koje postoji u svim drustvima, strankama, zajednicama, kao korupcija, nepotizam itd. Stvar je da nikada nebi takvo što napisao o svojim popovima. Ukratko. I da, ova igra je baš vjerovali ili ne, hahaha, tko voli nek izvoli

    • FamousBG

      @AdvCool, 26.10.2018 - 08:56

      – Pišeš kako on “proziva” tuđu religiju, narod, grdi i pljuje… I odgovaraš onda na to tako što i ti generalizuješ i “prozivaš” njihovu religiju, narod, grdiš i pljuješ… Mržnja se ne gasi mržnjom, već njenim odsustvom. To je večiti zakon !

    • AdvCool

      @FamousBG, 26.10.2018 - 10:06

      Evo filozofa. Jasan je cilj tog komentara, pravoslavlje nije protiv ”progresa”, nije krvavo kako ovaj piše ? Lololololololol. Takvo nešto nikada nebi napisao za svoje popove. U tom grmu leži zec.

    • FamousBG

      @AdvCool, 26.10.2018 - 10:48

      Kao što je @Hellblazer napisao, ne možeš znati šta je neko mislio, izvaličiš iz konteksta ono što želiš da čuješ. Ono što sam ja pročitao u njegovom komentaru je da sve religije služe da bi ograničile ljude, promovišu jedno rade drugo. Promovišu ljubav, mir, sklad, a svi ratovi su prouzrokovani nacionalizmom, mržnjom prema drugoj vjeri, željom za moć… Svaka religija se širila na isti način, prvi korak vjerovanjem, svi ostali koraci ratovanjem.
      Ne zastupam ni pravoslavlje ni islam ni katolike…
      – Samo kažem da po mome mišljenju, tvoje mišljenje se zasniva na reflekciji tebe, iz svake stavke si izvukao najgore.
      – Umjesto da da budemo složni prepiremo se po komentarima, nabadamo jedni drugim što je ko uradio prije deseti, pedeset ili sto godina. Uradili smo to i žao nam, nekima i nije, ali nije im žao zato što gledaju što su ti drugi uradili njima prije toga i tako u nedogled.
      – Hrvatska ima more, zašto ne bi svi išli tu na more, Srbija ima Vojvodinu zašto ne bi jelu hranu koja tu niče, zašto ne bi mogli da budemo složni ?
      – Po mome mišljenju problem je globalan, ali da bi ga riješili moramo početi od samoga sebe. Izvini ako sam te uvrijedio nečime što sam napisao, samo sam iznosio svoje mišljenje.

    • Hellblazer

      @AdvCool, 26.10.2018 - 10:10

      Mislim da griješiš. Ne mogu znati šta je neko tačno mislio kada je nešto pisao, ali mislim da je ovdje poenta da crkva nije tako divna i krasna organizacija kako se predstavlja, a da je spominjanje Vatikana referiranje na Zoranov tekst. Povezivanje religije i nacije je velika besmislica koja je vječno u opticaju na našim prostorima i ne doprinosi ničemu dobrom. Niti je katoličanstvo izraz hrvatstva, niti je pravoslavlje izraz srpstva. To je jednostavno pogrešno. Volio bih da se autor posta oglasi i da ne ispada da nekoga branim, ali evo, ja koji nisam niti iz Hrvatske niti iz Srbije ti mogu reći da su popovi, bilo katolički, bilo pravoslavni, isto sranje, a drugo pakovanje, uz rijetke izuzetke.

    • Hellblazer

      @HCM2A, 25.10.2018 - 18:55

      Ako i bude obrisan, neko ga je morao vidjeti, a i dobio si lajkove, jer očigledno, ima ih/nas koji slično misle/mislimo.

    • danksoul

      @HCM2A, 26.10.2018 - 00:16

      I ja sam bio zadrti ateista… To dođe ili ne dođe samo od sebe. Boga ti nitko ne može nametnuti, ili ga osjećaš ili ne.

  • trulex

    25.10.2018 - 18:00

    odlična igrica

  • mirko1286

    25.10.2018 - 18:04

    hahahahhahh aj da i ovo vidim XDXDXD

  • mirko1286

    25.10.2018 - 18:04

    veći gimmick u životu nisam vidio.XDXDXD

  • dandelion

    25.10.2018 - 18:13

    kopiraju od drugih vjera,izmišljaju,kradu već 2000 godina, jedino Antarktiku nisu opelješili, pingvini ih ne zanimaju
    skromnost i odricanje im je brand a najbogatiji su na svijetu
    a sad o igri: koliko svetaca treba uhvatiti?
    150 kao pokemona ili 1000 ? ( svetac više ili manje,svako malo nekog proglase pa nisam siguran koliko ih je )

    • andjel

      @dandelion, 25.10.2018 - 23:34

      da, što su to ukrali? a što se tiče novca jedan bill gates ima više od cijelog vatikana

    • danksoul

      @andjel, 26.10.2018 - 00:14

      Ma ne znaju oni, papa je najbogatiji čovjek na svijetu. Crkva ih je pokrala hahah 😀 Pokrao ih je Billy Gates i ostalih 10000 milijardera. Ma ne treba davati crkvi novce, oni će živjeti od zraka jel? Ok je dati vojsci, plaćati ih… No ne daj bože nahraniti popa. Ima korupcije i grešnika i u popova i u software developera. U svakoj sferi ih ima. No popovi nisu bogovi kako ih ljudi smatraju, isto su smrtnici. Rekao Hawking kako ne može objasniti što se nalazi iza svemira. Ali iz topa ispuca: Bog n postoji hahah E moj Hawking… Bog ti je i pomogao da živiš van svih očekivanja.

    • dandelion

      @andjel, 26.10.2018 - 04:55

      trebao sam napisati pobili i opljačkali umjesto ukrali
      daleko od apostolskog i duha i poniznosti i siromaštva koje preporučuje Krist, božji predstavnici na zemlji
      kontroliraju oko 60350 tona zlata,dvostruko više od ukupnih službenih zlatnih rezervi u svijetu,2012. je to bilo više od 1245 milijardi dolara
      a gdje su tajni računi,pa faraonske grobnice od mramora i zlata kardinala i papa,neprocjenjivi ukrasi oltara,zbirke slika,kipovi,itd.itd.
      sve su to oni zaradili kao Bill Gates?
      a koliko još imaju pravoslavna crkva,protestanti,baptisti,prezbiterijanci,
      evangelisti…tko to zna? Svjetska Kršćanska Enciklopedija navodi da postoji 33.800 različitih kršćanskih denominacija danas u svijetu

    • andjel

      @dandelion, 26.10.2018 - 10:50

      bilo je vremena kada je ubijanje i “pljačkanje” u osvajanju bilo legitimno. crkva to već dugo ne radi, ali ima ih koji nastavljaju tu “dobru praksu”.
      imaš li izvor za to zlato, prema informacijama koje ja mogu naći ima zlata u vrijednosti 70 milijuna dolara, i to računajući sve katoličke crkve svijeta.

    • Hellblazer

      @andjel, 26.10.2018 - 10:26

      Možda Bill Gates ima veće bogatstvo od Vatikana u “živom” novcu, ali kada se pogleda šta sve oni posjeduju od umjetnina i kulturno-istorijske baštine, ne samo svoje nego od mnogih drugih naroda, vrijednost toga je neprocjenjiva. Evo samo jedan primjer: znaš onaj obelisk što stoji na trgu Svetog Petra u Vatikanu. E, pa njega su Rimljani, NE CRKVA, DA NE BI BILO ZABUNE, čini mi se Kaligula, ukrali od Egipćana. Zašto crkva nije uputila izvinjenje narodu Egipta i ponudila da ga vrati tamo gdje mu je i mjesto? Osim toga, kolega @dandelion nije dolje naveo, pa ću ja sada: crkva ne plaća porez. Eto ti mogućnosti da se određeni dio prihoda stavlja na stranu bez ikakvog znanja o tome.

  • divide

    25.10.2018 - 22:27

    Drago mi je čuti današnju mladez po komentarima kojima se vidi da nisu maloumni…

    • danksoul

      @divide, 26.10.2018 - 00:10

      Znači vjerovati u Boga je maloumno? Pa jel onda negiranje Boga… bezdušno? Nije nikome Bog i religija “isprala mozak”. A argumenti znanstvenika koji predstavljaju dokaze (pazi, dokaze haha) o ne postojanju Boga isto baš nisu briljantni. Kao: “Zašto dopušta toliku nepravdu? Zašto se ne pokaže?” A šta mislite, koja je onda svrha smrti? Pa da je tu sve kao u raju, zakaj riknuti? hahah No to su ljudi i “znanstvenici”. Prije su mislili da je živa “živa”, pa otuda i ostao naziv. Mislili su da je to “živi metal” i milion glupih znanstvenih dokaza koji su bili ismijani nakon par sto godina. Ja ne idem niti u crkvu, niti se deklariram pod ikakvu religiju, ali ne da znam, već osjećam da Bog postoji. I ne, nije u “ljudskom obliku” haha. Ja zahvaljujem HCL-u jer ovo je divna vijest. Jedna od rijetkih igara koja zaista daje u dobrotvorne svrhe, a bilo bi lijepo kada bi to svrha mikrotransakcija i bila. Pored igara sa nasiljem i ubijanjem, ovoj dajem 100! Zorane, može recenzija plz? Ali ako si ateista, radije nemoj. Ne bude objektivno hahah 😀

    • crolink07

      @danksoul, 26.10.2018 - 10:07

      Ja po komentarima nisam shvatio da se napada Bog ni vjerovanje u Njega,samo prebogati farizeji koji ga tobože predstavljaju na Zemlji. Ima ih u svakom narodu i religiji i evo već 2000 godina čekamo na Njegovu recenziju raznoraznih Crkava, valjda ćemo je jednom i dočekati iako sam uvjeren da neće biti dobra ocjena.?

    • Hellblazer

      @danksoul, 26.10.2018 - 10:55

      Nikome religija nije “isprala” mozak? O čemu ti pričaš? Zar ne svjedočimo skoro stalno tome da je religija mnogima doslovno isprala mozak i da, maltene, samo žive i umiru za nju, a ni za šta drugo. Ako u nešto moraš vjerovati, bez da imaš pravo u to sumnjati i to preispitivati, to je ispiranje mozga. Tu dolazimo i do tvoje tvrdnje da su mnoga naučna otkrića ismijana. Istina, ali naučnici priznaju greške, ispravljaju ih i teže da dođu do novih saznanja koja su uvijek otvorena za kritike i sumnje. U religiji toga nema. Jedino je papa Franjo nešto pametniji i ima više muda da prizna da je crkva radila i još uvijek radi sranja. Smrt je posljedica nagomilavanja štetnih mutacija u genetičkom kodu, što vodi poremećaju funkcionisanja ćelija, tkiva, organa i čitavog organizma u cjelini, a ne ulaznica za raj i sastanak sa bogom (govorim o prirodnoj smrti koja nastaje procesom starenja) . Da je nema, sve bi živjelo vječno i svijet bi bio pakao. Ovako, uginuli organizmi stvaraju mjesto i resurse za život novim, mladim organizmima, odnosno, vrši se izuzetno efikasno recikliranje materije. Život, a i smrt, su fantastične stvari same po sebi, a i mnogo romantičnije i fascinantije od potrebe za uvođenjem bilo kakvog omnipotentnog entiteta koji ih, navodno, objašnjava.

  • Igor Belan

    26.10.2018 - 11:17

    A svašta vas neće triggerati. Daljnje komentiranje zaključano.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?