HCL.HR

Ovo su važne stvari koje morate znati o multiplayeru na Google Stadia platformi

Zoran Žalac 19.03.2019.   •   17 komentara   •   Tehnologija


Googleova platforma zvana Stadia ima potencijal za donošenje revolucionarnih stvari za mrežne multiplayer igre, ali i lokalni co-op.

Najatraktivnije točke Googleove gaming platforme zvane Stadia svakako su mogućnost instantnog pristupanja igrama te dijeljenja igranja sa zajednicom igrača na YouTubeu. Međutim, nekoliko je stvari koje su prilikom najave ove platforme prošle gotovo nezapaženo, a radi se o itekako velikim i važnim stvarima.

Prvo, otkriveno je kako će većina igara na Stadia platformi imati podršku za cross-platform multiplayer. To znači da će, primjerice, korisnik Stadia platforme moći igrati Doom Eternal s onim igračima koji igraju klasično na PC-u ili na Xbox One konzoli. Dakako, odluka o uvrštavanju cross-platform multiplayera i dalje će biti na tvorcima igara, ali dobro je znati da su u Googleu otvoreni za dijeljenje multiplayera te da njihova Stadia neće biti zatvorena platforma, kao npr. PlayStation 4.

Druga stvar, vrlo važna – mrežni multiplayer u današnjem obliku odvija se tako da klijent šalje informacije prema serveru, a zatim obratno. Premda to funkcionira, postoje ograničenja u tome koliko se podataka može poslati. Google Stadia obećava veliku promjenu jer će isti serveri pokretati igru i njezin multiplayer. To znači da je proizvođačima igara otvorena sasvim nova dimenzija u dizajniranju mrežnog multiplayera – uz daleko više detalja na mapama, napredne modele destrukcije i podršku za više stotina igrača po mečevima.

Treća stvar – kako se sve izvodi na istom serveru, to znači da nema hakiranja, modificiranja ili varanja u igrama, što je itekako važno za mrežne multiplayer naslove.

Četvrto, Stadia eliminira tehničke prepreke za split-screen multiplayer. Proizvođači igara do sada su bili ograničeni utoliko što bi u split-screenu izvođenje igre bilo hardverski zahtjevnije. Međutim, Stadia ima funkciju zvanu Stream Connect u sklopu koje kooperativna igra može biti izvedena tako da igrači u malim prozorčićima u kutu vide što drugi igrači rade, odnosno vide na svom ekranu.

Peto, kako se sve izvodi na Googleovim serverima, streamanje igara na YouTube pomoću Stadije izvodi se simultano. To znači da igrač samim igranjem može streamati svoj gameplay na YouTube, bez da ga zapravo uploada sa svoje mreže. Stream uvijek ide u 4K kvaliteti, čak i kad igrač igra u 1080p rezoluciji. Ovo je, dakako, samo opcija – ako ne želite streamati simultano s igranjem možete to isključiti.

Označeno sa: , ,

Komentari (17)

  • Ovcaodnovca

    19.03.2019 - 21:15

    svasta je tu napricano, al o girama konkretno nista…. svi ti teraflopsi i sve ostalo je ok, no Switch nema nista od toga pa je medu najprodavanijima konzolama ikad

  • bozicni_zeko

    19.03.2019 - 21:21

    Tresu se brda, rodilo se niš.

  • undisputed_kiki

    19.03.2019 - 22:01

    Lag preko 300 ms da ga hebes.. Pass

    • TypicalHog

      @undisputed_kiki, 20.03.2019 - 11:33

      Ma bit će manje, vjeruj mi.

    • undisputed_kiki

      @TypicalHog, 20.03.2019 - 15:03

      Kako kome.. Da bi to igrao negdje u pokretu, moras biti na 4G signalu.. U hrv je najbolji ping 4G oko 20 ms, tu dodaj lag od servera oko 200 ms, pa jos input lag kontrolera i ekrana.. Boze sacuvaj.. Za igre tipa uncharted, assisan creed mozda ok, ali sve ostalo, jos multiplayer, ne vjerujem..

  • Saren

    20.03.2019 - 03:35

    Opet ne kaze nigdje minimal requirements za minimalni internet speed. Ovako od oka ja bi reko minimum 25-50 mbps/a. Sto je nama problem. Dobro meni osobno nije jer moja maks brzina jest 50 al nisu svi te srece (zalosno u 2019 da nazivamo 50 mbps srecom a zivi se u doba optike al eto skrta drzava i T-Kradikom rade svoje) pa smo tu di smo.

    • sedf

      @Saren, 20.03.2019 - 05:24

      Ja imam 60 Mbps/a

    • Reponja123

      @Saren, 20.03.2019 - 09:39

      ja 30 al pošto živin na otoku ako mi se posreči bude 5

    • marko1106

      @Saren, 20.03.2019 - 10:58

      sad sam gledao kod sebe brzinu. Ali nisam siguran da li je to to, Link speed 162/162 mbps. Imam tele 2 pokucni internet i trenutno sam Na mjestu gdje i nije najbolje.

    • funky0308

      @marko1106, 20.03.2019 - 12:59

      Odi na speedtest.net, zaveti test i postaj screenshot ako ne kuzis pa ti pojasnimo. Ali ako je taj net koji navodis, skroz je moguce da je tako. Sumnjam da ti je upload bas 160mbpsa ali moguce je i to. Meni je neki prsjek oko 130mbpsa u downloadu i oko 40, 50mbpsa u uploadu. Igram igru, sa Nvidia shieldom snimim par minuta i u par klikova i par minuta sve skupa je vec na YTu i super sam zadovoljan sa navedenim internetom. Ispada sada da ih reklamiramo ali smatram da kada netko dobro odradi posao, to treba istaknuti, a i pomoci kolegama s HCLa koji su u potrazi za dobrim netom da odaberu ono sto radi i sto valja. Ajmo sada Tele2, salji nagrade za ovakve reklame i plati HCLu za ovakvu promidzbu 🙂

    • Zoran Žalac

      @Saren, 20.03.2019 - 11:46

      Na testiranju su kao najgori scenarij uzimali 15 mbps, pri tome rezolucija već pada na 720p i pojavljuju se artefakti u kompresiji slike.

  • maniacx

    20.03.2019 - 07:34

    ovo je game changer!

  • delight353

    20.03.2019 - 07:45

    Ovo, ako zaista zazivi, moze biti samo veliki plus za nas kupce/korisnike. Ja vidim puno prednosti i prilika. Jedina mana (izazov) je sto ce nam internet veze morati biti stabilne i brze. Poznavajuci nase operatere, vec vidim: “Bezbrizno gameanje uz superbrzi internet do 120Mbps za samo 210 kn mjesecno!”. No ne brinite… Implementacije ovoga potrajati ce jos koju godinu, a kada krenu live, pokazat ce se puno djecijih bolesti koje u zatvorenim, kontroliranim uvjetima nisu vidjeli.

  • maniacx

    20.03.2019 - 07:50

    jedna dobra stvar koja bi tribala izać iz ovog svega je jeftiniji hardware…koji doduše neće tribat uz ovu uslugu, no – dok to kod nas zaživi moć ćemo se nauživat niskih cijena barem neki period…

  • rulle989

    20.03.2019 - 08:35

    Ovo je po meni revolucija, jer realno nećeš morati imati svemirki PC da pokrenes nove naslove, sve ce biti do internet konekcije.
    Moj gejming je stao negdje 2012 zbog nedostatka sredstava da bildam PC, jos mi je ostala želja da zaigram GTA V i ubacim Golfa.
    Zena djeca sad su prioriteti jedino sto idem u korak s vremenom je Pubg mobile

  • funky0308

    20.03.2019 - 13:02

    Prije svega, jako ste dobro pokrili temu i dali ste nam odlicnih informacija, svaka cast za pokrivanje teme. S druge strane, evo jos prednosti Stadie. Hocu nesto odigrati s ekipom ili sinom, jedan jedne za PC, drugi za TV i odigramo sto zelimo. Mislim da ce najvece pitanje biti cijena, sve ostalo mi zvuci poprilicno dobro. Naravno, sve ovo sto govorim i mislim, bazirano je na trenutno dostupnim info. Koliko se na HCLu da cuti, usluga nece ni biti dostupna kod nas, barem ne sluzbeno. Pitanje je koliko ce sve kostati i koliki ce library biti ali za sada mi ivo djeluje kao nesto dobro za gejmnig

  • Smike

    20.03.2019 - 14:30

    Joj iskreno meni se ovo ne sviđa,ako ikada i zaživi kod nas. Zašto? Jednostavno ja uživam u osjećaju kad kupim igru da je moja i da je mogu igrati kad poželim, a da ne Moram svaki mjesec plaćati. Iskreno nemam više vremena kao prije(posao,porodica..),a to sam najbolje osjetio uz svoj HBO to i netflix. Prošli mjesec sam pogledao samo jedan film i jednu epizodu moje omiljene serije,a platio sam na kraju mjeseca punu cijenu. Druga priča je sa ps storom, tu sam kupio igre koje mogu igrati kada pozelim(jedan mjesec igrao sam svaki dan,dok mjesec poslije par dana). Ne plaćam psplus iz jednostavnog razloga,ne volim multiplayer i osjećam se prevareno kada mi istekne pretplata i onemoguceno mi je da igram igre koje dobijem uz psplus. Jednostavno imam osjećaj da bacam pare,a ništa nije moje i drže me za m..a da i dalje nastavljamo placati psplus. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom,ali ja sam gamer starog kova koji uživa i danas da igra igre koje sam kupio prije 3-4 godine…Znam da je ovo budućnost gaminga ali meni se ne sviđa..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?