HCL.HR

“Veoma pozitivni developer” dobio nogu sa Steama zbog manipuliranja recenzijama

Zoran Žalac prije 1 tjedan   •   10 komentara   •   Industrija videoigara


Developer koji se na Steamu preimenovao u Very Positive, kako bi korisnike prevario da su reakcije na njegovu igru pozitivne, na kraju je izbačen sa Steama.

Nedavno smo pisali o biseru sa Steama koji je promijenio naziv studija u Very Positive, po svemu sudeći u namjeri da prevari potencijalne kupce koji gledaju prosjek korisničkih ocjena za igru. Igra zvana Emoji Evolution nije se baš proslavila, ali je ovim potezom dobila svojih pet minuta slave. Međutim, ispostavilo se da je slava kratko trajala jer je igra u konačnici uklonjena sa Steama, a njezin vrlo pozitivni developer u potpunosti je izgubio pristup platformi.

Interesantna stvar u cijeloj ovoj priči jest da se navodi kako je do ove kazne došlo zbog manipuliranja korisničkim recenzijama za igru. Nije sasvim jasno je li doista bilo takvih manipulacija ili u Valveu smatraju da se developer jednostavno ne smije zvati Very Positive.

U bilo kojem slučaju, dotični developer kaže kako se ne kaje zbog svog poteza. Tvrdi da je njegova krivica samo u tome što je napravio stvarno lošu igru, ali da to nije opravdanje za izbacivanje iste sa Steama jer bi isto onda trebalo napraviti i s Cyberpunkom 2077, kaže vrlo pozitivni developer.

Označeno sa: ,

Komentari (10)

  • Ja sam ti

    19.02.2021 - 11:24

    “navodi kako je do ove kazne došlo zbog manipuliranja korisničkim recenzijama za igru”
    Koji glupi razlog, svi su vjerojatno skuzili da je to ime a ne ocjena, a onaj tko nije ili je nov ili glup xD Na kraju sta imas citat tude komentare o igri, barem danas imas yt pogledas trailer, ako ti se svidi al jos sumnjas pogledas kratko gameplay i svojom glavom prosudis. Jer sto je nekome dobro tebi moze biti srot kao sto je meni dota grozna igra a drugima vrh

    • mamojebac

      @Ja sam ti, 19.02.2021 - 16:25

      Hjoooj, u Doti imam preko 3500 sati na steamu, prestao igrati da bi se uhvatio wowa. Diraš mi bolne teme 😂

    • BoneDigger

      @Ja sam ti, 19.02.2021 - 20:36

      Ne slažem se sa ovime “sta imas citat tuđe komentare… imaš yt pogledaš trailer”. Ako želiš brzo saznati kakva je igra po pitanji kvalitete user reviews na steamu su po meni najbolji način. Uz to bih dodao kako su neki revievi od usera odlični i donose puno veću informiranost od trailera koji je ušminkani i premazani svim mastima kako bih namamio igrače. Ako ćemo po trailerima onda su najbolje igre od AAA izdavaca kao EA sto je smiješno.

    • Ja sam ti

      @BoneDigger, 20.02.2021 - 11:44

      Istina al isto su tako mene mogli privuci sa trailerom koji izgleda kao borba iz treceg lica a na kraju je takticka igra upravljanja mravima iz helikoptera i ja cu dati groznu ocjenu. Zato sam reko pogledas gameplay trailer da budes 100% siguran i to je jedini nacin da budes siguran :p

  • Agent

    19.02.2021 - 11:26

    “Tvrdi da je njegova krivica samo u tome što je napravio stvarno lošu igru, ali da to nije opravdanje za izbacivanje iste sa Steama jer bi isto onda trebalo napraviti i s Cyberpunkom 2077, kaže vrlo pozitivni developer.” Tu je 100% u pravu,kao i 50% drugih igara na steamu,a problem u nazivu ne vidim jer to baš i nije manipulacija

  • andjel

    19.02.2021 - 13:22

    smatram da je i HCL pomogao njegovom izbacivanju potenciranjem priče o “prijevari”

  • Emperor Ghaleon

    19.02.2021 - 14:22

    Mutno se sjećam da je jedna prošlogodišnja igra imala tisuće i tisuće ‘5 star’ ocjena na PSNu prije nego li je uopće izašla, a developer ne samo da nije kažnjen zbog tog manipuliranja već je i nagrađen.
    Očito Steam drži do kvalitete i poštenja, za razliku od drugih. Respect.

    • Strahinja Radonjic

      @Emperor Ghaleon, 19.02.2021 - 15:12

      Sigurno je na nekoj platformi plaćao fazon 0.3€-1€ da mu se ostavi 5 star ocena. 😀 Ima takvih sajtova, staviš broj otvorenih “poslova” i koliko plaćaš po poslu. Npr. 1000×0.25€, uglavnom se koriste za varanje u glasanju.

  • Tuna_6969

    19.02.2021 - 22:46

    Ne kuzim Furry i Hentai “igrice” smiju biti a igrice koje su dosl za djecu sa 20-30 fake rew ne smiju bolje neka se pozabave unapređenjem anticheata nego tim glupostima jer tf2 kao da nema uopce anticheat cs go bio neki vac wave ali isto kao prije zanimaju se glupostima zato dobijam svaki drugi game chitera pa sm preso na faceit premium

  • ukek

    20.02.2021 - 17:22

    Imagine pouzdavati se u totano randomske Steam reviews 🤦‍♂️ Uostalom tu je Steam refund, prisutan vec neko vrijeme ….. 🤦‍♂️🤦‍♂️

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?