HCL.HR

VIDEO: Pogledajte poznati govor Satorua Iwate na GDC-u 2005

Igor Belan 13.07.2015.   •   3 komentara   •   Zanimljivosti


Ako se bavite razvojem igara ili jednostavno pratite i volite gaming industriju više od prosječnog igrača Fife i Call of Dutyja, danas je savršen dan da se prisjetite ovog slavnog govora preminulog predsjednika Nintenda.

Predsjednik Nintenda Satoru Iwata preminuo je prošle subote u 56. godini života nakon borbe s karcinomom.

Kao nekoga tko zaista cijeni Nintendo i sve što je Iwata postigao na čelu japanskog gaming giganta, ta vijest me zaista rastužila. Doslovno imam knedlu u grlu cijelo jutro koja polako postaje sve veća kako čitam komentare zahvala i poštovanja na njegovo lik i djelo što ih gameri, developeri i predsjednici drugih velikih kompanija iz svih dijelova svijeta ostavljaju po društvenim mrežama.

No čitajući Facebook komentare na našu vijest o smrti gospodina Iwate, jedan komentar me posebno rastužio. U salvi oprašajućih komentara punih sućuti, jedan momak napisao je samo “ko je to?”. Naravno da se radi o pomalo lijenom komentaru budući da već u naslovu vijesti koju momak komentira stoji da se radi o predsjedniku Nintenda, no strašna mi je pomisao da će taj mladić i vjerojatno mnogi drugi među vama ostati neupućeni u veličinu i značaj čovjeka kojeg je naša industrija danas izgubila.

Stoga sam odlučio napisati ovaj članak i priložiti vam slavni govor gospodina Iwate na GDC-u 2005 (konferencija za ljude koji se bave razvojem igara) iz kojeg je između ostalog izvučen citat koji ćete danas na Twitteru i Facebooku često uloviti: “Na vizitki sam predsjednik korporacije, u umu developer igara, ali u srcu sam gamer.”

Rekao je to Iwata na samom početku svog govora tog dana na GDC-u, a kasnije je nastavio govoriti o svojim počecima u ulozi programera (i svega ostalog) u japanskoj kompaniji HAL Laboratory koja je usko surađivala s Nintendom.

Naslov keynotea je “Heart of a gamer”.

Komentari (3)

  • Grubidriger

    13.07.2015 - 13:36

    Posle njega nitendo nikad vise nece biti isti.

    • StarFan

      @Grubidriger, 13.07.2015 - 20:41

      Nintendo

  • trulex

    13.07.2015 - 17:06

    koja legenda eee….

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?