HCL.HR

Vlasnici GTA serijala zabranili distribuiranje poboljšanih verzija GTA 3 i GTA: Vice City

Zoran Žalac 22.02.2021.   •   12 komentara   •   Industrija videoigara


Nedavno kompletirani projekti poboljšavanja GTA 3 i GTA Vice Cityja svojim su kreatorima na vrat navukli odvjetnički tim tvrtke Take-Two Interactive.

Prošlog je tjedna odjeknula vijest kako je šesteročlana grupa fanova uspjela prekopirati izvorni kod starih GTA igara procesom obrnutog inženjeringa. Zvučalo je to obećavajuće za modding scenu GTA 3 i GTA Vice Cityja, ali predobro da bi potrajalo. Kako se vijest proširila, tako je i tvrtka Take-Two Interactive, u čijem su vlasništvu GTA igre, shvatila da treba reagirati. Njihov odvjetnički tim tako je poslao poruku o zabrani distribucije projekata re3 i reVC. Isti su potom brzo uklonjeni sa stranice GitHub.

Na tim se projektima radilo više godina, ali njihovi tvorci izjavili su kako su očekivali ovakav razvoj događaja. Da bi ga izbjegli, napravili su ono što je bilo u njihovoj moći – distribuirali su samo manji dio datoteka za GTA igre, ne i materijale iz istih. Drugim riječima, nisu dijelili cijele igre besplatno nego su za instalaciju od korisnika tražili da imaju svoje kopije igara. Međutim, iz Take-Twoa nisu imali razumijevanja za to.

Prema američkom zakonu, obrnuti inženjering softvera je dopušten korisniku koji ga legalno posjeduje, ali pod uvjetom da je cilj tog postupka učiniti softver korisnijim. U takvoj definiciji teško je dokazati da su projekti poput re3 i reVC korisni za širu javnost.

Dakle, Take-Two vjerojatno ima pravnu osnovu za zabranu distribucije ovakvih projekata, ali je svejedno tužno što zbog toga korisnici ostaju zakinuti. Ovim projektima GTA 3 i GTA Vice City za PC dobili su nekoliko vrlo korisnih popravaka i poboljšanja, dok je pojava izvornog koga omogućila ljudima da te igre dovedu na platforme na kojima GTA 3 i Vice City prethodno nisu bili dostupni.

Još tužnije je to što se te verzije igara ne bi prodavale da netko drugi zarađuje na njima, a sam Take-Two zasigurno ne živi od prodaje dva desetljeća starih igara. Dapače, od prodaje GTA 5 su zaradili toliko da im u idućih 100 godina GTA 3 i Vice City ne bi zaradili ni blizu onoga što je GTA 5 zaradio.

Označeno sa: ,

Komentari (12)

  • Bronson

    22.02.2021 - 17:11

    Iskreno odmah sam pomislio da ce doci do ovog.

  • IgorBiH

    22.02.2021 - 17:45

    Pa neka, šta oni prčkaju po tuđem intelektualnom vlasništvu. Ako znaš znanje idi pravi svoju igru.

    • PppPP

      @IgorBiH, 22.02.2021 - 20:48

      pa s obzirom da je potrebno imati original igru, ne vidim razloga za tužbu

    • Indigo83

      @PppPP, 22.02.2021 - 22:11

      Ahem…remakei su trenutno popularni…ahem

    • PppPP

      @Indigo83, 23.02.2021 - 01:31

      Ako ne mogu napravit bolji posao od njih onda šta reć. Doduše volio bih da je to razlog tbh

    • Tifar

      @IgorBiH, 23.02.2021 - 00:36

      Et imate BMW, motor je u njemu star i treba ga promjeiniti. Na temelju starog motora napravite potpuno nov poboljsan motor i ugradite ga. poslije sirite nacrte zamjenskog motora po internetu. jeste li u prekrsaju?

      Dvije su godine analizirali igru kako se krece i dise te rekreirali kod. Lakse napisat kod za novu igru nego ovakvo nes, pa ovaj komentar ne stoji na mjestu. Samo pokazuje vase neiskustvo i neznanje.

  • Zoran Zabac

    22.02.2021 - 18:49

    Nađu 1000 ljudi koji će reć na sudu da im je igra bolja sada, znači doprinosi korisnosti proizvoda? Kako rockstar moze dokazat da je proizvod beskorisniji ovime? za svakog 1 svjednoka koje rockstar nađe da će potvrdit to, ovi mogu naći 100 koji će opovrgnut rockstar…jel to tako ide ili?

    • PppPP

      @Zoran Zabac, 22.02.2021 - 20:48

      ne ide haha

    • Bronson

      @Zoran Zabac, 22.02.2021 - 23:08

      Nije Rockstar firma za ciscenje sa 2 zaposlena pa da neko olako krene na njih, to je kompanija od ko zna koliko milijardi dolara mogu sta oce..

    • pleto

      @Bronson, 23.02.2021 - 08:02

      Sirotinja…nek zajebu s jednim GTA-om i odma će propast, jer nemaju širinu ponude ko ubisoft, EA i slični…ovise večinom o jednom proizvodu

    • Bronson

      @pleto, 23.02.2021 - 11:34

      Salis li se ti? Pa samo Gta V je zaradio i zaradjuje toliko novca da mogu dozivotno da zaseravaju igre..

    • pleto

      @Bronson, 24.02.2021 - 11:40

      Djelomično, lol

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?