HCL.HR

Wasteland – duhovni prethodnik Fallouta

Zoran Žalac 02.01.2024.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 36 godina lansirana je prva igra iz postapokaliptičnog role-playing serijala Wasteland.

Prije nego se pojavio popularni serijal Fallout, ekipa nekadašnjeg Interplay Productionsa već je imala RPG u kojemu smo koračali Sjedinjenim Američkim Državama nakon nuklearnog holokausta. Igra se zvala Wasteland i bila je lansirana za Apple II računala na današnji dan prije točno 36 godina.

Wasteland je nastao na inspiraciji kultnim filmom Mad Max 2: The Road Warrior, kojim je redatelj igre Brian Fargo bio očaran. Kontroliralo se grupu pustinjskih rendžera koji su nastojali čuvati mir na zapadnoj obali SAD-a u 2087. godini, nakon nuklearnog rata. Banditi i mutanti prijetili su čovječanstvu, no baš kao i u kasnijim Fallout igrama, pokazalo se kako postoji i skrivena prijetnja umjetne inteligencije, koju su rendžeri potom morali zaustaviti.

Wasteland se igrao iz ptičje perspektive, a značajan segment činili su opisi događaja u stilu avanturističkih igara iz 80-ih. U borbi je igra nastojala dočarati nasilje kroz neobične opise u stilu “neprijatelj je eksplodirao kao krvavica“. Wasteland je također bio poseban kao jedna od prvih igara koja je čuvala stanje svijeta, npr. predmet koji ste ostavili na jednom mjestu bio bi ondje i kad biste se poslije vratili. Zanimljivo je i to da je igra dolazila uz pismena uputstva za igranje, koja su služila i kao svojevrsna zaštita protiv ilegalnog kopiranja.

Wasteland se igrao iz ptičje perspektive, a značajan segment činili su opisi događaja u stilu avanturističkih igara iz 80-ih.

Originalni je Wasteland izašao pod izdavačkom palicom Electronic Artsa te je naknadno bio prebačen na MS-DOS i Commodore 64 platforme. Može se reći kako je EA zapravo bio zaslužan za kreiranje Fallout serijala jer je zadržao prava na Wasteland pa se ekipa Interplaya okrenula drugom serijalu.

Nakon raspada Interplaya, dobar dio ekipe prešao je u studio inXile Entertainment kojega je osnovao Brian Fargo. 2003. godine uspjeli su od Electronic Artsa otkupiti prava na Wasteland te su oživjeli serijal kroz dva nastavka – jedan iz 2014. te drugih iz 2020. Originalni Wasteland dobio je svoj remaster te se pojavio na PC-ju i Xbox One konzoli.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • RPGamer

    02.01.2024 - 13:47

    Nikada nisam zaigrao Wasteland. Sviđa mi se remaster prve igre zbog art stila, nasumičnog pojavljivanja protivnika i turn based borbe kao u dobrim starim JRPG igrama. Kasnije igre su kao Fallout što mi se baš i ne sviđa jer nikako nisam ljubitelj Fallout igara.

  • Bojko

    02.01.2024 - 18:44

    Priznat ću da originalni Wastelend zaigrao nisam. Dvojka je bila fantastična dok mi ju pred kraj nije uništio game breaking bug. Trojku također krenuo i nikada završio. Ali zato sam svaki izometrijski Fallout (i pokoji u modernom ruhu) izlizao do kraja.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?