HCL.HR

Wii Sports – ono kad se igralo “stojećki”

Zoran Žalac 19.11.2020.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno četrnaest godina Nintendo je u paketu sa svojom revolucionarnom Wii konzolom dostavio Wii Sports – jednu od najpopularnijih sportskih videoigara u povijesti.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Prije četrnaest je godina na američkom tržištu lansirana Wii konzola, još uvijek najprodavanija kućna konzola japanske tvrtke Nintendo. Uz samu konzolu dolazila je upakirana igra zvana Wii Sports kao demonstracija novog, tada revolucionarnog sustava kontroliranja igara pokretima.

Sportovi su bili idealni upravo za to pa je ova igra donijela pet disciplina, a one su uključivale tenis, golf, kuglanje, bejzbol i boks. Bile su to igre bez prave dubine i kompleksnosti, ali nitko od Wii Sportsa nije tražio nekakve modove karijere i sl., glavna fora bila je u mahanju kontrolerima kako bi se simuliralo pokrete unutar igre.

Kako je takav sustav kontroliranja bio jednostavan za svakoga, Wii Sports je bio popularna igra za multiplayer i među ljudima koji inače nisu igrali videoigre. Na temelju te demonstracije Wii konzola stekla je veliki broj poklonika, pogotovo među nešto starijom populacijom. Takvima su dobro došli testovi fitnessa, namijenjeni za dobi 20-80 godina, prije nego je Nintendo lansirao zasebni naslov Wii Fit.

Igra je donijela pet disciplina: tenis, golf, kuglanje, bejzbol i boks; u kojima se pokrete simuliralo mahanjem kontrolerom.

Inicijalno je Nintendo za Wii Sports razmatrao korištenje likova iz serijala Super Mario. Međutim, u konačnoj verziji završili su avatari zvani Mii koje je Nintendo razvio na razini same konzole, a Wii Sports je bila prva igra koja je podržavala te personalizirane likove. U ranoj verziji igre također je u planu bila i vožnja aviona, ali taj “sport” na kraju je završio tek u nastavku zvanom Wii Sports Resort koji je izašao kao zasebna igra 2009.

Dokraja 2017. godine Wii Sports se isporučio u 82 milijuna primjeraka, što je nešto manje od same Wii konzole. Razlog za to leži u činjenici da igra nije dolazila u paketu s konzolom na tržištima Japana i Južne Koreje. Iako se igra nije prodavala zasebno, tim je rezultatom Wii Sports postao najbolje prodavana igra za jednu platformu, ili što bi se reklo – najprodavanija ekskluzivna igra u povijesti, iza spomenutog Wii Fita i Mario Kart Wii-ja.

Komentari (8)

  • PppPP

    19.11.2020 - 14:18

    Ajme ove ps5 reklame kolike su

  • Bojko

    19.11.2020 - 16:57

    Znači, kolega i ja imamo sastanak u 9 ujutro. Klijent zove i kaže mora prebaciti na 11. Drugi frend u to vrijeme kupio Wii, rekoh idemo se zaletiti da ubijemo vrijeme. Krenemo igrati boks, odjednom 5 do 11, žurimo znojni, crveni u licu, košulja mokra, kosa mokra… Ulazimo u ured, klijent gleda dvije uspuhane budale, posao naravno propadne. Hvala Nintendo!

    • Zoran Žalac

      @Bojko, 19.11.2020 - 17:09

      Da ste ga zvali na boks posao bi garant bio vaš.

    • Bojko

      @Zoran Žalac, 19.11.2020 - 21:20

      Tada nisam znao te cake, bio sam mlad, neiskusan.

  • m@rko

    19.11.2020 - 17:13

    Prodala se vise od 80 milijuna primjeraka. Tako da je najprodavanija sportska igra ikad. Ja, brat, sestra, rođaci, prijatelji, proveli smo sate i sate na ovoj igri. Kada je wii jos bio aktualna konzola. Predobra sjećanja. A danas smo svi razbacani po svijetu radi tako lijepe ali tako upropastene drzave.

  • Demon90

    19.11.2020 - 17:53

    Imam wii i imam obadva diska. Nisam dugo igrao al zabavno je to. Čak i sami fit board ima svoje igre poput skijanja ili budeš u mjehuricu i navigiras

  • leonidacro3

    19.11.2020 - 19:24

    Jako zabavna igra za igrati s prijateljima i obitelji.

  • manic_saltshaker

    19.11.2020 - 19:32

    I dan danas se igra Wii Sports i Sports Resort dosle u paketu sa crnom konzolom, super anti-stress igre.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?