HCL.HR

Windows 10 dobio prvo veliko ažuriranje za 2017.

Zoran Žalac 10.01.2017.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Microsoft je izbacivanjem 15002 builda za Windows 10 Insider program otkrio dobar bio noviteta koje možemo očekivati u nadolazećem Creators ažuriranju ovoga proljeća.

creators-update-1

Internetom je zadnjih tjedana kružila nova verzija Windows 10 operativnog sustava, točnije rečeno testnog primjerka Windows Insider programa. Build pod brojem 15002 zanimljiv je iz razloga što otkriva većinu novih funkcija i dodataka koje ćemo vidjeti kasnije ove godine u velikom Creators Updateu. Punu listu promjena i noviteta možete provjeriti na službenoj Microsoftovoj stranici, a ovdje ćemo istaknuti nekoliko najzanimljivijih.

Start meni dobiva podršku za kreiranje foldera u sklopu tilesa , nešto što je bilo u mobilnim inačicama bilo dostupno još od Windowsa 8.1. Kako je i najavljeno, u novo izdanje bit će ubačena opcija pauziranja ažuriranja, tj. Windows Updatea, do najviše 35 dana. Za gamere će biti zgodna i opcija odabira da ne instaliraju zadnje drivere za uređaje, nego da mogu ručno odabrati koju verziju drivera žele imati instalirano.

Korisna nova opcija bit će i Lower Blue Light kojom ručno ili automatizirano možete smanjiti emitiranje plavih tonova na ekranu tijekom noćnih sati kako biste izbjegli potencijalne probleme sa spavanjem koje može izazvati smanjenje melatonina u organizmu.

Od ostalih gamerima interesantnih promjena možemo spomenuti lakše upravljanje VPN konekcijama, mogućnost direktnog mijenjanja rezolucije prikaza u postavkama te mogućnost postavljanja ethernet veze kao ograničene metered konekcije.

Navodna Game Mode opcija koja se spominjala u prethodnom buildu nije aktualizirana u ovome. Glasine o tome da bi tradicionalni plavi ekran smrti iliti BSOD mogao postati zelene boje ispostavile su se djelomično istinitima – takozvani GSOD bit će rezerviran za izvješća Insider programa, dok će sve ostale verzije Windowsa i dalje imati stari BSOD.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • Sh4doWz

    10.01.2017 - 15:22

    Sacu stavt Win10 na komp!

    • TypicalHog

      @Sh4doWz, 11.01.2017 - 12:03

      Ali sad je kasno zato jer ga moraš kupit.

  • YeYa

    10.01.2017 - 21:07

    Barem imamo opciju da odgodimo azuriranje neda mi se cekati 24 sata bez kompa 🙂 Uglavnom zanimljiv mali update.

  • brlja

    11.01.2017 - 12:54

    Iskreno prije mjesec dana sam preso sa 3 kompa na w10, do onda sam bio na 7ici. Uz neke nebulozne probleme na pocetku (windowsi mi sami gase?!?!?!? wifi zbog stednje baterije, sami ga nemogu upalit vise, a rijec je o desktop racunalu, ipak je to Microsft) moram priznat da sam jako zadovoljan. Najbrzi windowsi do sad, ugodan dizajn i ono postavis 3 kompa u mrezu bez da moras hakirat pentagon kako je to bilo do sad. To mi je najdrazi feature novih windowsa 😀 konacno u 2017oj mogu umrezit kompove…vau

    • funky0308

      @brlja, 11.01.2017 - 15:30

      Meni od prvog dana sve radi savrseno dobro. Kupio sam ih za 10ak dolara i niti jedan jedini problem nisam imao. Nikakva gasenja, resrtiranja ili bilo sto cudno. Nije problem u Windowsima, problem rade stari driveri, kojekakve aplikacije od ploce i sl. Program koji dolazi uz neke Asrockove ploce, npr, sam namjesta racunalo da se pali u odredjeno vrijeme i prikupi notifikacije (mailove i sl). U vecini slucajeva, problem je u nekoj 3rd app, ne u samim Windowsima. Da su Win problem, svi bi imali problema (ako nije vezano uz nekompatibilnost nekog specificnog hardwarea, naravno). Ja sam u Insider programu od prvog dana, koristim nestabilne verzije Windowsa pa nemam problema, ne bi ih trebalo biti ni u finalnim verzijama. Jedino ako nije nesto sa torrenta, a to opet nema veze sa MSom, tu bude svega i svacega.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?