HCL.HR

Windows 11 poboljšat će igranje igara u borderless window modu

Zoran Žalac 17.02.2022.   •   7 komentara   •   Tehnologija


Windows 11 će u budućnosti dobiti više opcija za izvođenje igara, uključujući optimizacije za izvedbu koja nije u fullscreen modu.

Često se na PC platformi vode rasprave oko toga je li bolje igrati igru u full screen ili windowed (borderless) modu. S jedne strane, kad se igra izvodi u punom ekranu tada dobivamo maksimalne performanse i najnižu latenciju kontrola. S druge strane, windowed mod izvođenja poboljšava stabilnost igre ako se poželite brzo prebaciti na nešto drugo (Alt+Tab), a često rješava i rezuckanje ekrana ako V-Sync opcija nije uključena.

Rasprava je ponovno postala aktualna nakon što je nekoliko značajnih PC portova (Halo Infinite, God of War) totalno uklonilo opciju igranja u full screenu, tako da su igrači ostali osuđeni na borderless window i minuse koji s takvim izvođenjem dolaze. Srećom, u budućnosti stiže djelomično rješenje.

Windows 11 bi u nekom budućem ažuriranju trebao dobiti opciju za optimizaciju igara koje se izvode u windowed modu. Igrama bi to pomoglo da prilikom izvođenja u windowed modu smanje latenciju, dobiju podršku za Auto HDR i VRR, itd. Da budemo precizniji, trebalo bi to pomoći starim igrama na DirectX 10 i DirectX11 API-ju dok DX12 igre već imaju te optimizacije. No, većina igara i još uvijek ne koristi DX12.

Osim ove opcije, u budućnosti stiže i aplikacija za kalibraciju HDR-a, kakva se koristi na Xbox konzolama. Ovime bi se trebala poboljšati tradicionalno loša podrška za HDR u Windowsima, a samim time i u većini PC igara.

Označeno sa:

Komentari (7)

  • Darcoolio

    17.02.2022 - 12:54

    lično igram u borderless jer moram često da radim alt tab, pa čak i kad igram neke MMO gde mogu da igram solo ili ako igram sa nekim koga poznajem da se uštekam i završim šta treba.

    • Darcoolio

      @Darcoolio, 17.02.2022 - 13:23

      da se razumemo, borderless window, ne windowed mod, to ne volim.

  • Faris.com

    17.02.2022 - 13:17

    Najiritantnija stvar na Win10, svaki put kad pokrećem novu igru, moram isključiti Fullscreen optimisation u properties zbog ogromnog stuttera u igrama kada je to uključeno.

  • Nemanjazzz

    17.02.2022 - 14:03

    Ja uvek full screen i exclusive ako postoji opcija. Kako sam ja hdd-u alt+tab i nije opcija. A izvučem još koji frame

  • Saren

    17.02.2022 - 15:33

    Samo i uvijek u fullscreenu, alt+tab ako hocu nesto potrazit il sta vec po potrebi. Jednostavno me bode u oci vidjeti neku traku il windowed mod dok igram.

    • ukek

      @Saren, 18.02.2022 - 03:09

      E bas to pomislih. Cak rijetko i alt tabam, otvorim odma preko steam overlay browsera vecinu stvari.

  • Mad Ant

    19.02.2022 - 09:27

    Da, treba podrzavati fališne portove s konzola takovim odlukama… umjesto da se devse nauci propisnom poslu…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?