HCL.HR

PC igre od sada mogu imati super brza učitavanja ako vi imate brzi disk, ali…

Zoran Žalac 15.03.2022.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Operativni sustavi Windows dobili su podršku za tehnologiju DirectStorage kakva se koristi na Xbox Series konzolama i omogućava brže učitavanje igara.

Dobra vijest – vaš PC od danas podržava DirectStorage za drastično brže učitavanje igara, tehnologiju koju je Microsoft prethodno razvio za svoje Xbox Series konzole. Još bolja vijest: ne treba vam Windows 11 za to jer je DirectStorage API podržan i za stari Windows 10. Treba vam jedino SSD NVMe tipa, i to treće ili četvrte generacije.

Loša vijest: od DirectStoragea još neko vrijeme nećete imati nikakve koristi. Naime, premda operativni sustav sada podržava tu tehnologiju koja može efikasnije iskoristiti vaše brze SSD-ove… još uvijek nema igara koje podržavaju DirectStorage.

Naravno, to će se promijeniti u budućnosti, ali za sada je vrlo malo igara uopće najavilo podršku. Znamo da će drastično brža učitavanja za PC igrače s odgovarajućim hardverom pružati The Witcher 3 u svojoj next-gen verziji (ovoga ljeta), te nadolazeća igra Forspoken – koja je odgođena za deseti mjesec.

Označeno sa: ,

Komentari (5)

  • mamojebac

    15.03.2022 - 14:01

    Imam to čudo od nekih 250gigi pa se veselim

  • movie

    15.03.2022 - 15:20

    Dobra vijest je što i dalje možemo trošiti svoje novce na ono što nas veseli bez obzira na krajnji rezultat.

  • Dragan[MKD]

    15.03.2022 - 21:22

    Ne znam nekako mi nema smisla, osobno imam Pcie Gen 4 SSD ali to je manjeg kapaciteta i ne instaliram igre na njemu, dok su Hard Diskove relativno jeftine, možeš uzeti 10-12TB hard za malo novca, čak i one od 16-20TB nisu strašno skupe (oko 300-500eura) dok je jedan SSD od recimo 2TB upola od to, 8TB SSD je strašno skup.

  • kaurazmaj23

    16.03.2022 - 13:03

    Ubiše mi djetinjstvo s tim! Ipak mi je draži “onaj stari” Loading, pa stigneš srknut kaficu ili povuč koji dim dok čekaš tih par sekundi, a ZAKONOM treba zabranit igre koje imaju nedopustivo dugo učitavanje. Znači da optimizacija ne radi baš najbolje.

  • Rastmahatta

    16.03.2022 - 16:14

    Ma fino na staroj dami HDD-u sve vrtim, volim čuti dok ga šrota

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?