HCL.HR

Windowsi će dobiti ugrađenu DLSS / FSR alternativu za igre

Zoran Žalac 12.02.2024.   •   8 komentara   •   Tehnologija


U najnovijoj verziji Windowsa 11, koja je trenutno u testiranju, otkrivena je opcija zvana Automatic Super Resolution, koja donosi internu alternativu DLSS-u i FSR-u.

Znate ono kako na PC-ju imamo stotinu aplikacija za lansiranje igara? Uskoro bismo mogli imati i stotinu opcija za upscaling slike pomoću umjetne inteligencije. Imamo tako već Nvidjin DLSS, zatim AMD-ov FSR i konačno Intelov XeSS. No, čini se kako stiže još jedna upscaling metoda – direktno u Windowsima.

Kako je primijetio jedan korisnik na X-u, najnovija verzija Windowsa 11, koja je trenutno u testiranju, među postavkama za grafiku donosi opciju zvanu Automatic Super Resolution. U opisu stoji kako podržane igre s ovom opcijom mogu izvoditi bolje te uz “poboljšane detalje” zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Kako Microsoft još nije službeno predstavio ASR opciju, za sada nije poznato kakav će ona hardver tražiti niti u kojim će igrama biti podržana. Bit će interesantno vidjeti na kakvom će principu raditi ASR te hoće li imati kakve prednosti nad trenutnim metodama upscalinga rezolucije za igre.

Tehnike upscalinga u igrama u pravilu imitiraju izvođenje u višoj rezoluciji uz djelomični gubitak kvalitete samog prikaza nauštrb održavanja što višeg frameratea. Rezultat je najčešće viši broj sličica po sekundi, no uz zamućenje slike (DLSS) ili uz pojavu zrnatosti slike (FSR).

Označeno sa: , ,

Komentari (8)

  • John_Constantine

    12.02.2024 - 13:42

    Kak je krenulo, još će i umjetna inteligencija igrati igre umjesto nas

    • Jurex

      @John_Constantine, 12.02.2024 - 13:58

      pa već i igra 🙂 ako ti se da možeš programirat AI 🙂

    • Blackbeard

      @Jurex, 12.02.2024 - 14:35

      Ja sam pratio tutorial sa youtube-a gdje je uspjelo da AI predje Pokemon Red Edition.

    • Jozy463

      @Jurex, 12.02.2024 - 15:04

      Takozvani TAS

    • Jurex

      @John_Constantine, 12.02.2024 - 14:01
  • Iron666

    12.02.2024 - 14:04

    Zanima me da li je zaista uz nikada jače grafulje tehnologija (grafika) toliko uznapredovala i postala zahtjevna da svojom surovom snagom nikako drugačije ne mogu korisniku nudit neke dobre performanse bez AI, upscalinga, frame-generationa i sličnog? Meni je to malo suludo da grafičke u rangu 4070 pa do 4090 bez toga ne mogu gurat neke igre u 80-120fpsa bez upscale-a u nativnoj rezoluciji. I to pazi, čak sa ne max-outanim postavkama. Nisam dovoljno tehnološki potkovan da se pametujem, ali to je kao da voziš auto od 500 konja ali bez AI-a kao da ih i nemaš. Sve te nove igre mi osobno izgledaju okej sa DLSS-om, ne smeta mi, ali doslovno čim to isključim imam osjećaj da mi je komp (koji je kud i kamo i više nego dobar) preslab za održavanje navedenih performansi u igrama prosječnog izgleda.

    • moordrak

      @Iron666, 12.02.2024 - 16:15

      Pa zapravo, nisi uzeo dobar primjer. Već dugo, dugo vremena snagu motora automobila regulira računalo. Pogotovo ako se radi o velikim snagama. Nije to sad ono stisneš gas i letiš k’o Rimac sa Neverom… dobro, ako imaš pilu, gume bi se mogle zadimiti, ali u nekakvim normiranim uvjetima, postoji cijela hrpa “kočnica” da se to ne dogodi. Razlozi su, očito sigurnost, pa potrošnja goriva i onda dugotrajnost motora/vozila/dijelova. Ne znam da li si čuo za podešavanje krivulja ilitiga koliko će bogatu mješavinu dobiti motor prilikom izgaranja ako se promijene neki fizički parametri. Doslovno softverski možeš značajno podignuti snagu gotovo svakog automobilskog motora. Svi novi automobili su tvornički “tjunirani” pa ako znaš kako, možeš promijeniti svašta nešto. To je tek prvi stupanj. Ima ih još par, ugl. to je cijela znanost. Motori sa unutarnjim izgaranjem već više od 100 godina rade na istom principu, samo se poboljšava iskoristivost. Mehaniku kontrolira elektronika. Na automobilima je sve zeru kompliciranije, ali za blokadu kod recimo skutera, si čuo. E to ti je to. Nu, otom-potom. Grafika.
      Na sreću ili žalost, stvari su otišle vrlo, vrlo daleko. Stvarno je potrebno previše kalkulacija u jedinici vremena 🙂 Osobno, radije ću birati nativnu (manju rezu) nego nabrijani upscale.

  • trulex

    12.02.2024 - 14:44

    Ma nativna je nativna, probo i fsr 3, dobiješ ti fps boost al latencija užas

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?