HCL.HR

Xbox kontroleri ubuduće će moći oponašati tipkovnicu

Zoran Žalac 25.07.2023.   •   13 komentara   •   Tehnologija


Igrači na PC-ju ubuduće će moći postavljati naredbe s tipkovnice na Xbox kontroler ako to budu htjeli.

Microsoft laganim koracima sve više proširuje integraciju igraćih kontrolera s operativnim sustavom Windows. Prošle su godine dostavili Game Bar aplikaciju pomoću koje se igre na PC-ju mogu pokretati kontrolerom, tj. bez korištenja miša i tipkovnice. Sad je pak u testiranju nova mogućnost da se na kontroler postave naredbe s tipkovnice.

Stvar funkcionira tako da pomoću aplikacije Xbox Accessories možete na bilo koju tipku Xbox kontrolera mapirati tipku ili kombinaciju tipki s tipkovnice. Na primjer, ako ste ikada poželjeli imati kombinaciju Alt+Tab na kontroleru – od sada će to biti izvedivo.

Do sada su ovakve stvari bile dostupne kroz razne aplikacije, ali ovo je prvi put da ta opcija dolazi izravno od Microsofta.

Označeno sa: , ,

Komentari (13)

  • Zoran Žalac

    25.07.2023 - 11:11

    Preskup je, ali ne vidim kako ovo ima ikakve veze s tim. I DualSense Edge kad spojiš na Steam također možeš postavit da ti oponaša tipkovnicu.

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 25.07.2023 - 13:24

      Koliko PC ograča koristi Steam a koliko Xbox Accesories App? DS je fino podržan na Steamu.

  • TheKreator

    25.07.2023 - 11:22

    Godinama sam koristio Xpadder program koji je bio besplatan te pruža istu mogućnost, a ako se ne varam Controller Companion na Steamu pruža istu mogućnost za 3 eura.

    No definitivno ću testirati ovo kad postane dostupno.

  • Lazy

    25.07.2023 - 13:29

    Nije lose, podrzavam, dobar feature…samo nez jos hocu li kupiti xbox s okusom pizze – kontroler ili ostati pri svom “obicnom” hmmm

  • Iceman73

    25.07.2023 - 18:15

    Xbox kontroler nemre u jednu rečenicu sa dualsense kontrolerom,miljama daleko microsoft od sony kontrolera!

    • Iceman73

      @Iceman73, 25.07.2023 - 19:04

      Ma evo majstore nek ti znaš!!!

    • Iceman73

      @Iceman73, 25.07.2023 - 19:56

      Pa je…odma se vidi kak su kvalitetni,ak si ih već tolko popravljal hehehe…

    • moordrak

      @Iceman73, 25.07.2023 - 20:57

      I don’t know what the fuck you’re talking about.
      Analozi su jednako loši na oba kontrolera. Koriste se jeftini potovi sa grafitnim slojem i metalnim klizačima kao i prije 20 godina ograničenog vremena trajanja zbog običnog trenja i trošenja materijala.
      “Gumice” koje spominješ koriste oba kontrolera. Razlika je u dpadu gdje x koristi membranske microswitcheve koji pucaju ko kokice dok je ds i dalje baziran na silikonskim tipkama sa integriranim vodljivim jastučićima. Ti to zoveš gumicama. Te “gumice” imaju veze sa gumom koliko i krava sa baletom.
      Dualsense ima više dijelova u adaptive triggerima nego elite u cijelom kontroleru.
      Mikrofoni su još jedan detalj kojeg xbox kontroleri nemaju. Trebam li spominjati haptic feedback i touchpad? Na tvoju žalost, dualsense je najnapredniji kontroler na tržištu do današnjeg dana. Ne branim Sony, ali ovaj put, stvarno su svjetlosnim godinama daleko od MS-a što se upravljačkog hardvera tiče.
      Što je bolje napravljeno?
      Oba kontrolera su čvrsta i robusna, vrlo solidno popunjena bez previše slobodnog prostora unutar kućišta što će ga reći, jednaka ih je zajebnacija za rastaviti kad nešto krepa.
      Kako sam rekao na početku, oba su podložna sick driftu jer sony i microsoft (a bogami i nintendo) stavljaju govna od komponenti na analoge. Sony je išao čak toliko daleko da su napravili izmjenjive analoge na edge kontroleru umjesto da su stavili ultra jeftine hall effect čipove sa nekoliko permanentnih magneta čime bi riješili problem stickdrifta zauvijek.
      SVI proizvođači kontrolera za konzole uglavnom ignoriraju ovaj tip analoga jer hey, kako bi prodavali nove uređaje inače…

    • 312AE

      @moordrak, 25.07.2023 - 23:32

      Zato ih Sega Dreamcast Controller ima i neuništiv je😊👍🏽

    • moordrak

      @moordrak, 25.07.2023 - 23:45

      E tako se piše komentar a ne pričati iz pete. Što prije pukne na bilo kojem kontroleru, posve nebitno. Pucaju oba podjednako. Sve ovisi koliko korisnik gazi kontroler. Narastavljao sam kontrolera toliko da mi se gade i jedni i drugi i treći. Glede magnetskih analoga, frende, ako oni nekome prodriftaju, onda je za toga kramp i lopata ne kontroler. Slažemo se gotovo u svemu. Konsenzus je da MS-ovi i Sonyevi kontroleri ne vrijede tih para jer svaki ima svoje mane. Niti jedan nije savršen. Btw, MS je dropao cijenu jer se serija 3 valja iza brda. Vidjet ćemo što će bii od toga. Ne očekujem čuda iako, MS zna tu i tamo iznenaditi…

    • Lazy

      @moordrak, 26.07.2023 - 11:15

      “Konsenzus je da MS-ovi i Sonyevi kontroleri ne vrijede tih para jer svaki ima svoje mane” tocno to kolega to je bit. 👏👏👏

    • Lazy

      @Iceman73, 25.07.2023 - 21:14

      Nista to ne znaci, meni u godinu i pol umrla 2 xboxova kontrolera a trecem je misteriozno prestala raditi tipka LB, (znaci jedan zicni i 2 bezicna) a ne igram kompetetivne i button mash igre, kako to kako to, eh a Sony mi nije umro, ne znam da li i jedan u zadnjih 10ak god, osim sto mi je malac siknuo 2 kom u kadu s vodom, to ne racunam, kako to kako to.Meni je pomalo infantilno dizat u nebesa bilo koji mrtvi proizvod, to je samo smrdljivi microshit i pony, dgaf i da je Rade končar,nepopularno misljene, ne svrstavati se ni u jedan tabor, igrati igre pa da ih je i gorenje napravilo, nema sentimenta prema koorporacijama.Beskrupolozno otimaju nase tesko zaradjenje novcice na nasoj “ovisnosti” i jos da ih gotivim, e nece ici.

    • Lazy

      @Lazy, 26.07.2023 - 11:08

      Kolega imam jaaako puno iskustva u slaganju komponenti, igranju na svemu i svacemu, i vjerujem da bi prepoznao kopiju, iako kopije znaju biti jako vjerne originalu, no na kraju ako se trgovina racunalne opreme ide zezat s tim onda nez, links i instar je bio u pitanju.Istekla mi gara za 2 pa ih drzim doma u ladici,a 3ci su mi zamjenili na licu mjesta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?