HCL.HR

Xbox One ne blokira korištene igre, ali naplaćuje njihovo korištenje?

nebel 21.05.2013.   •   9 komentara


Sve igre na Xbox One konzoli zahtijevat će instaliranje i sve igre bit će vezane uz igračev Xbox Live račun. Za instalaciju iste igre na drugoj konzoli igrač će ju ponovno morati platiti.

Izvješće s portala Wired, čiji je urednik Peter Rubin u Microsoftu proučavao novi Xbox One prije današnje najave, donosi i prvu „tamnu“ stranu konzole. Naime, Wired potvrđuje ono o čemu se šuškalo – svaka će igra za Xbox One zahtijevati instalaciju na konzolin hard drive (prema specifikacijama – disk s 500 GB prostora). Naravno, kako to ne bi širom otvorilo vrata kopiranju i piratiziranju, svaka će instalirana igra biti vezana za isključivo jedan Xbox Live račun. I tu onda dolazimo do pomalo sporne stavke.

Wired izvještava da kad igru jednom igru instalirate, disk vam neće biti potreban za vrijeme igranja. Međutim, od tog diska do sljedeće instalacije nećete imati neke koristi. Naime, odlučite li prodati igru ili je jednostavno posuditi prijatelju, on će ju moći pokrenuti – ali tek uz nadoplatu. Dakle, ako je vjerovati izvješću s Wireda, Xbox One ne blokira korištene/polovne igre, ali zato zahtijeva da ih se ponovno aktivira, odnosno da se plati određena nadoknada kako bi se mogle koristiti i na drugom Xbox Live računu.

Microsoft je o ovome odlučio šutjeti u trenutku otkrivanja konzole, tako da zasad nije poznato kolika bi ta naknada za reaktivaciju korištene igre trebala biti – ukoliko se ove informacije pokažu točnima, a izgledno je da bi mogle biti. No pričekajmo ipak službeno očitovanje o ovoj temi – kada ga dobijemo, ažurirat ćemo ovu vijest.

UPDATE: Više detalja o hardveru i softveru nove Xbox One konzole provjerite u našem upravo objavljenom, detaljnom članku.

ČLANAK: Predstavljen Xbox One, Xbox nove generacije

Komentari (9)

  • Zealot

    21.05.2013 - 19:44

    Moj video rekorder je ljepsi od ove konzole,smijem se kladiti u zivot…..

  • Raptileos

    21.05.2013 - 19:47

    Ovaj xbox izgleda fenomenalno baš sam pogeldo uzivo reko streama a i igre kako če izgledat… 🙂 Must Have..

    • MattSim

      @Raptileos, 21.05.2013 - 20:08

      Pogledaj opet. Ne preporucam ti ga ako mislis zivjeti u Europi

  • mickolopi

    21.05.2013 - 19:51

    Pa znaci zahtijevace online konzolu ako samo na svoj nalog mozes da igras. Ja nista do sad ne vidjeh dobro od ove prezentacije, jos ova bruka, ne mogu ono sto kupim da preprodam ako sam koristio, pa bruka. Sony ima za sad ogrimnu prednost nad MS.

    • movie

      @mickolopi, 22.05.2013 - 09:26

      Ne kužim? Pa kaj to nije sjajna vijest? Nas tri kupimo zajednički jednu igru i sva tri je instaliramo i samo platimo dodatak na korištenu igru i svi igramo? Za pokretanje igre nakon instalacije više nije potreban disc. Sad izračunaj koliko će nas recimo koštati fifa. Proći ćemo duplo jeftinije a da ne pričam da se u igru može uključiti pet ili šest ili više prijatelja te te na kraju nova igra neće koštati niti 100kn.

  • wozzie-

    21.05.2013 - 22:25

    pa to je isti kur.. kao blokada! 🙂

  • CrashZer0

    22.05.2013 - 07:06

    Dakle, instaliras igru i disk ti vise ne treba. Al, vise nigdje ga ne mozes koristiti osim na toj konzoli, na kojoj ti vise ne treba. K tome ak ne zelis kupovati preskupe nove igre ili, jos gore, koristiti xbox live (za onu prokletu kraticu "DLC"), ipak moras imati spojen xbox na net da bi platio koristenje koristene igre. a da ne pricamo jos i o bannanju breakane konzole ak igras piratske igre, kaj je vec stara stvar. sve bolje od boljeg….
    I, na kraju, zakaj bi iko kupio to cudo umjesto da nadogradi komp. za sad vise ne vidim razlike u koristenju xbox one i kompa, osim kaj si na oneu nenormalno ogranicen i oderan.

  • perisimus

    22.05.2013 - 07:21

    Kako to misle kontrolirati ako konzola ne treba stalno biti spojena na net? To + vjerovatno opet plačanje igranja MP (što si već platio kupovinom same igre) = čekanje da se konzola piratizira i tek onda kupnja.

  • markodj1984

    22.05.2013 - 13:07

    pozdrav svima.što se tiče nove xbox one konzole po izgledu očekivao sam ljepši dizajn u svakom slučaju ali što je tu je važno je da su igre grafički realne.
    što se tiče igrica za xbox one konzolu sa ovakvom zaštitom izgubiti če jako puno jer im jako veliki dio ljudi ne samo u svijetu nego i kod nas neće kupiti konzolu baš zbog toga što se neće moći igrati korištenim ili posuđenim igrama a o pirateriji da ni ne govorim.
    u svakom slučaju hakeri če kad tad napraviti svoj posao kao i uvijek i ta konzola kao i PS4 će biti igriva bez da se koristi igra u čitaču kao što je i na postoječim konzolama.
    A konzolu nemam namjeru kupiti niti od jednog proizvođaća tako dugo dok se nebudu mogle igrati barem korištene ili posuđene igre bez dodatnog plačanja što je za mene velika glupost.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?