HCL.HR

Xbox One S je malo jači od običnog modela konzole, ali to neće biti od koristi igrama

Zoran Žalac 16.06.2016.   •   20 komentara


Nakon što je otkriveno kako će Xbox One S model imati malo više procesorske snage, Microsoft je odmah demantirao mogućnost da taj model konzole vrti igre bolje od prethodnog.

xbox-one-s

Zgodni mali Xbox One S ima novi dizajn, ali je arhitekturom hardvera gotovo identičan starom modelu konzole. Ipak, Xbox One S je u isto vrijeme malčice snažnija konzola od svog prethodnika utoliko što ima nešto više snage u CPU i GPU komponentama. Za sada nije poznato koliko je to „više“, ali je očito dovoljno da dovede do nesporazuma.

Naime, producent Gears of Wara 4 prvo je izjavio da će dodatna snaga Xbox One S modela konzoli pomoći da ima stabilniji framerate i manje spuštanja u dinamičnoj rezoluciji na zahtjevnijim dijelovima igre . Međutim, Microsoft je potom okrenuo priču u skroz suprotnom smjeru. Jedan od arhitekata konzole, Albert Penello, izjavio je da dodatna procesorska snaga XBO S modela neće imati nikakav utjecaj na izvođenje igara.

„Kad smo napravili izmjene kako bi podržali 4K sadržaj otključali smo malo dodatne procesorske snage kako bi omogućili HDR. To je sve. Konzola je iste arhitekture kao i ona postojeća.“ – pojasnio je Penello.

HDR tehnologija koju Penello spominje učinit će da igre izgledaju ljepše na S modelu zahvaljujući proširenom rasponu boje i kontrasta. Međutim, sama konzola nije dovoljna za to jer da biste vidjeli sliku s visokim dinamičkim rasponon treba vam i TV/monitor s podrškom za tu tehnologiju prikaza.

U svakom slučaju, Microsoft jasno poručuje kako Xbox One S ne treba kupovati pod pretpostavkom da će se igre na njemu izvoditi bolje nego na prvom modelu konzole.

Označeno sa: ,

Komentari (20)

  • lucho-CRO

    16.06.2016 - 11:43

    Tko ima para kupit ce si monitor ili tv s podrskom za HDR prikaz, a tko vec ima doma onda samo konzolu kupi i to je to..bas me zanima koliko je to ljepse :/ sigurno ne toliko ljepse da se bace pare na novi tv/monitor

    • lucho-CRO

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 12:19

      HDR – (high dynamic range)

      Najbolje iskoristi google jer ti ja to svojim rijecima necu moci najbolje objasnit 😛

    • Silvio_7Tech

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 12:27

      Nikad nisi slikao HDR slike?

    • KhorneFlake

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 13:16

      Današnji monitori nisu u stanju prikazati ni 50% kolornog spektra koje ljudisko oko može da vidi. Malo bolji profesionalni paneli idu i dalje, ali HDR treba da omogući bolji domet u tom spektru, do 75%, plus daleko svjetlije bijele i taminje crne, ludački kontrast, itd.
      Sam HDR što se tiče naziva je u upotrebi kao efekat u igrama još odavno, ali šta vrijedi kad se samo propušta kroz prizmu današnjih panela. HDR monitori (tj. oni malo pristupačniji) bi trebalo da se pojave do kraja ove godine. Pascal i Polaris imaju već DisplayPort 1.3 i 1.4 izlaze koji omoguićavaju HDR prikaz, a jedan broj studija je najavio i podršku u svojim igrama, kao Doom i Rise of The Tomb Raider, npr.

    • Silvio_7Tech

      @KhorneFlake, 16.06.2016 - 17:15

      A Amoled panel? OLED? Jest da neki nemaju HDR, al imaju odličnu sliku, pogotovo Amoled paneli.

    • KhorneFlake

      @Silvio_7Tech, 16.06.2016 - 17:23

      Znam, imam telefon sa SuperAMOLED ekranom, slika je stvarno bogovska. Nekad stvarno posramljuje moj IPS panel. OLED ima svoje fore, crna koja se prikazuje kompletnim isključivanjem piksela, te stoga nema curenja pozadinskog osvjetljenja jer je nepostojeće, fenomenalan odziv, itd. Ali ima i burn-in probleme kao i sada ugašeni Plazma paneli. da ne spominjem da koštaju Boga Oca.
      Super sam zadovoljan sa ovim novim monitorom koji sam uzeo, lako će me izgurati koju godinu dok HDR i OLED ne siđu u mase, a i hardver koji je u stanju da izgura veće frekvencije na većim rezolucijama.

    • lucho-CRO

      @KhorneFlake, 16.06.2016 - 18:05

      Koliko si platio BenQ BL3201PT , znam da pricas o njemu 😛 taj cu ja sebi uzet i zamjenit svoj RL2755HM ako bude vec nesto od vece reze na novom ps4k..iako sam s ovim prezadovoljan..input lag, response time 1 ms..konzolaski monitor prva liga.. al taj tvoj je brutala i cijene su mu previsoke..ima li gdje sta jeftinije ja ne mogu naci 😀

    • KhorneFlake

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 18:20

      Sa dostavom gotovo 1000€. Platiću i još jednu dostavu jer sam prvi reklamirao, imao je najmanje 4 mrtva piksela (morao sam imati najmanje 3 za reklamaciju) ali mi nije smetalo dok se vertikalna svijetla linija nije počela pojavljivati blizu centra ekrana. Sugerisano mi je da je najverovatnije došlo do oštećenja prilikom transporta, pa sam distributeru sugerisao da urgira na malo više pažnje, pogotovo kod domaće dostave.
      Ovo nije jedini monitor sa ovim panelom, ima i AOC U3277PQU koji koristi identičan panel, i izgleda da je dosta skuplji. Jedan lik kojeg poznajem preko Skype-a ga je imao, pa ga je reklamirao zbog istog problema koji i sam imam jer je izgleda u pitanju nativna mana ovog panela. Jednom, najviše dva puta dnevno primjetim na tren glič koji se samo na jednoj polovini ekrana pojavljuje, ali nije nešto oko čega bih kukao jer je kvalitet slike, izrade i odziv stvarno fenomenalan. Ako zamjenski bude imao neke veće probleme i budem primoran reklamirati opet vjerovatno ću tražiti povrat novca i čekati HDR monitore koji i nisu tako daleko sada.

    • lucho-CRO

      @KhorneFlake, 16.06.2016 - 18:38

      Ja svoj platio 2199 kn i stvarno sam prezadovoljan..igrao na plazmi 107 cm nula bodova, sony w705c super ali nije to to.. s ovih 27 incha sam zadovoljniji i daleko precizniji u fps igrama i opcenito mi slika nekako bolja.. ma benq je vrh nema sta.. ne samo fps igre vec sve mi je nekako sad ljepse..mozda si umisljam haha ugl steta sto ti se to desilo..ja bi slom zivaca dobio..previse para da te razocara i samo glič a da ne spominjemo mrtve piksele :/

    • KhorneFlake

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 18:45

      Jedino što mi slama živce je što sam se morao vratiti na svoj prethodni 23″ 1080p panel (koji, srećom, nisam još prodao). Znaš ti šta je to nakon onog, nekada sam ovaj montor gledao kao u čudo neviđeno, sad mi dođe da plačem. Boje i crna mi djeluju bledunjavo, a piksele mogu fino da brojim, djeluje kao da je neko uključio film grain na desktopu, jbt. 4k na 32″ je baš fin odnos gustine piksela i dijagonale, slika je super glatka, ovako to više nema smisla *otvara prozor, skače*
      Šta da ti kažem – first world’s problems…

    • lucho-CRO

      @KhorneFlake, 16.06.2016 - 18:53

      Pa bas, mogu si zamisliti koliko uzivas 😛 vjerujem da je razlika ogromna kad se oko navikne.. tako je i nakon 30 godina braka kako ljudi kazu..navikli dok je imala 20 pa je bilo lijepo gledat, nakon 30 god izblijedila na svim dijelovima haha

    • KhorneFlake

      @lucho-CRO, 16.06.2016 - 19:01

      Izblijediće i ovo, ne brini. Dvije-tri godine za tehniku ti je kao 20-30 za brak, OLED je već tu, a HDR na putu. Ali neke cijene ni sam nisam spreman da platim.

    • Anomaly

      @KhorneFlake, 17.06.2016 - 09:49

      I ja sam razočaran prekrupnim pikselima… na telefonu, koji je inače krš, mi je bolja slika no na monitoru. Mora pasti 4K upgrade pre roka. 😉

    • Silvio_7Tech

      @KhorneFlake, 16.06.2016 - 18:50

      Pa ionako ne vidiš preko 60 Hz… To su izmišljotine…

    • Roko567

      @Silvio_7Tech, 17.06.2016 - 09:54

      Silvio, ulogirao sam se samo da ti poručim da se ubiješ.

      poyy

  • Silvio_7Tech

    16.06.2016 - 12:28

    Malo mi je glupo to što su napravili. Malo poboljšali, i to je to.

    • grgoljblaster

      @Silvio_7Tech, 17.06.2016 - 11:23

      Misliš, kao što svaki proizvođač konzola to oduvek radi? To je bilo još sa prvim Gameboyem, pa se seti mini PS1. Logično je da posle nekog vremena izađe na tržište smanjena verzija konzole jer stalno opada cena proizvodnje a komponente su sve manje i efikasnije.

  • lucho-CRO

    16.06.2016 - 13:07

    Oni koji nisu vidjeli a ima vas vjv dosta evo vam pa pogledajte kako stvarcica izgleda kroz unboxing 😉

    https://youtu.be/tgtKalT_HgM

  • Hurt Conveyor

    16.06.2016 - 14:37

    HDR, 8K, 7.1 surround i ostale stvari koje si nikada neću moći priuštiti.

  • Alnor

    16.06.2016 - 15:11

    dizajn je mrak!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?