HCL.HR

YouTube je zaključio da nasilje u videoigrama nije isto što i nasilje u stvarnosti

Zoran Žalac 03.12.2019.   •   14 komentara   •   Zanimljivosti


Ekipa iz YouTubea konačno se opametila te je videoigrama na svojoj platformi dala isti tretman kao i filmovima te serijama.

Zadnjih godina moglo se primijetiti kako popularni kreatori na YouTubeu igraju sve manje igara i počinju raditi kojekakve vlogove. Razlog za to bio je u tome što je YouTube odlučio demonetizirati veliku većinu sadržaja koji su povezani uz igre za zrelu 18+ publiku. Takav tretman posebno su dobile videoigre, dok se ostalim medijima poput filma i TV serija toleriralo prikazivanje nasilja.

Međutim, YouTube je nakon brojnih prigovora konačno odlučio promijeniti svoju policu vezano uz videoigre, ili preciznije rečeno nasilje u videoigrama. Jučer su tako poručili kako su svjesni da postoji razlika između “skriptiranog i simuliranog nasilja”. Samim time, ubuduće će manje sadržaja vezanih uz videoigre biti ograđeno dobnim ograničenjem, a kreatori sadržaja imat će manje restrikcija kad je u pitanju sadržaj s nasiljem iz videoigara.

No, ova promjena tek je djelomična jer se ne mijenjaju pravila oko toga koji su sadržaji prihvatljivi za oglašavanje. I dalje će YouTube demonetizirati sadržaje s igrama koje su 18+, što je interesantno jer na drugom kraju spektra upravo takve igre Google poklanja pretplatnicima svoje usluge Stadia.

Više o ovom problemu, koji ne utječe samo na zaradu Youtube kreatora već i na to kakve igre izdavači plasiraju, možete doznati u dosta informativnom videou kanala The Game Theorists.

Komentari (14)

  • vragec25cro

    03.12.2019 - 10:19

    Ista stvar i u državi,daju poticaje za duhan,a onda kažu da pušenje štetno i pokreču raznorazne kampanje 🙂 Mislim da svatko tko želi strimati otišao več na neku streaming platformu.

  • Hadvar

    03.12.2019 - 10:30

    youtube-u treba konkurencija jer se polako pretvaraju u diktatorsku korporaciju gdje je svako drugacije misljenje oznaceno kao hate speech. Smijes promovirati prevare na internetu klincima, organizirati lazne giveaway-e, pokazivati dekolte, lazirati događaje za view-ove. To je sve ok po youtubeu, ali cim kazes u sali n-word ili fuck ili nedaj boze twitch thot, odmah lupa demotizacija.

    • sallaD

      @Hadvar, 03.12.2019 - 11:20

      Još i ne zaboravi da YouTubeu su uredu videa maltretiranje djece kao “prank” ili utapanje životinja u wc šolju ili SpiderElsa softcore pornjave, ali ako se usudiš ih prozvati onda je YouTubeu automatski BIG NO NO.

    • Petar Marjolovic

      @Hadvar, 03.12.2019 - 12:03

      Najviše me nervira ovo za N Word. Napravili su od muhe slona. I ovo šta kaže sallaD, možeš raditi prenkove, zajebavati i mučiti ljude, ali ako opsuješ uzmu ti svu zaradu. Rade fake fortnite streamove o fejk fortnite eventovima i clickbaitaju. Ali nema ništa gore od psovke! Bolje djeci mazat oči, varat ih lažnim clickbaitivima i lažnim giweawayovima nego da nedaj Bože čuju psovku.

    • svraka12_LIX

      @Hadvar, 03.12.2019 - 14:58

      YT se pretvara u Disney.

  • Petar Marjolovic

    03.12.2019 - 10:34

    Ma yt je idiotizam i renesansna. Nedavno je bilo da je par youtubera u Html kodu yt-a otkrilo kako funkcionira algoritam. Algoritam se mjeri u broju Pi koji je od 100 do 1000. Što je broj veći, više pregleda i subscribera. Što je najgore taj Pi score se jako teško mijenja tako da nije bitan kakav kontent i videe imaš, bitno je kako te yt gleda. A za demotizaciju se ne treba ni pričat. Npr, za par sekundi nečije pjesme kompanija koja je proizvela pjesmu ti uzme zaradu od cijelog videa. Ako yt procjeni da je tvoj sadržaj za djecu iako si ti u uploadanju videa stavio da je za odrasle, ako opsuješ u videu, demonetizacija. Ne samo da ti demonetizacija ne daje pare, nego ti ne stavlja kanal u recemended. Jednom youtuberu koji je zbog par sekundi introa izgubio stotine tisuća, ako ne i milione dolara. On, iako mjesečno ima milione pregleda, dobiva 2000 dolara mjesečno iz razloga što svaki video koristi 5 sekundi introa. Neka kompanija se od jednostavnog videa od par sekundi obogatila iako je su ljudi taj video došli gledat zbog njega a ne zbog 5 sekundi intra.

    • vragec25cro

      @Petar Marjolovic, 03.12.2019 - 11:29

      Ako je into ili nešto u intru tuđe intelektualno vlasništvo,jbg sam si kriv.

    • l)oolvl

      @vragec25cro, 04.12.2019 - 01:23

      opet, nek si uzmu proporcionalni dio zarade za tih 5 sekundi a ne da čovjeku propadne cijeli video zbog toga. Ima masa takvih primjera

    • vragec25cro

      @l)oolvl, 04.12.2019 - 05:57

      Pravila su da se poštuju.Kad ih kršiš i zbog toga te kazne sam si kriv.

  • VitMeR

    03.12.2019 - 11:49

    Ajde barem su to napravili ali idioti pogotovo ovo sad s coppom

    • deanHR

      @VitMeR, 03.12.2019 - 12:19

      Da. I najgore je što uvijek kada izmisle nova pravila ta pravila ne važe samo za uratke koji su napravljeni od dana kada su ta pravila na snazi nego demonetiziraju i brišu mnogo starih videa koji uopće nisu bili pod tim pravilima. Ja sam već par godina u kampu onih koji tvrde da treba neki solidan konkurent youtubeu doći ali da su pravila jasna, da se ne zaokreće toliko sa njima i da mogu sve političke opcije jasno reći što misle osim onih najekstremnijih videa i komentara koji pozivaju na naslje. Ali youtube nije stao na tome nego seru po svima koji misle drugačije od onoga što moraju misliti. Thinkspot me recimo jako interesira, makar će to biti ispočetka samo politička platforma ali ajde, negdje moraju početi. Sad mi seru po ThatStarWarsGirl i ostalim youtuberima koji ne vole moderni holivud i to neće prestati pa je jedina opcija da netko drugi napravi poštenu platformu gdje se 99% nečijeg mišljenja neće brisati a tih 1% ionako ne spada u civilizirani svijet.

  • Kiner Pingvin

    03.12.2019 - 15:36

    Da vidiš što rade na YouTubeu,to dozvoljavaju sve živo,pornjave i ne zabranjuju glupe drame pa se klinci tamo tuku je li bolji Baka Prese ili K1KA. Vidio sam te Igore iz daljine i nisam znao kako izdržiš s onim divljacima koa što su AdnanBro,navodni Imperator i još ona napumpana što se dere u svakom drugom videozapisu(K1KA). Igore baš se pitam kakav je dojam na tebe ostavio tko od njih. Ovo nije toliko kritika za YouTube sam koliko za community sa navodnim “influencerima” ,čitaj : nepismenima,zgubidanima,probisbjetima i umišljenima… Igore nije kritika na tebe nego na većinu drugih,u stilu Dex Rock i ostali umišljenakovići.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?