HCL.HR

Zatvoren Maxis, studio koji je izmislio SimCity i Simse

Zoran Žalac 05.03.2015.   •   6 komentara   •   Zanimljivosti


Dva razočaravajuća nastavka dviju glavnih franšiza za nekad hvaljeni studio Maxis očito su bila kapi koje su prelile čašu. Electronic Arts je zatvorio studio, a SimCity i Simse udijelio drugim timovima.

Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća naziv Maxis u industriji videoigara bio je sinonim za kvalitetne PC igre. U prvom redu bili su tu neprikosnoveni vladar simulacije upravljanja gradom – SimCity, te revolucionarni simulator života – The Sims. U 21. stoljeću, međutim, Maxis je pod Electronic Artsom zalutao u prazno. Obećavajući projekt Spore završio je kao neslavan eksperiment, a dvije zadnje igre iz ove produkcijske kuće u zadnje dvije godine bile su trule u startu.

Reboot SimCity serijala obilježili su problemi s forsiranom internetskom vezom, te drastično rezanje veličine mapa zbog novog pokretača. The Sims 4, na kojemu je Maxis radio djelomično, nakon otvorene trojke vratio se mizerno maloj količini sadržaja i ekranima učitavanja.

To je očito ostavilo trag na Maxisu jer je Electronic Arts odlučio zatvoriti dotični studio, odnosno njegovo glavno sjedište u Emeryvilleu. Prema svemu sudeći, brend Maxisa ostaje i zatvaranje neće ostaviti traga na buduće ekspanzije za Simse 4, ali glavni studio kao takav više ne postoji. Umjesto njega za SimCity i Sims IP-jeve bit će zadužene Electronic Artsove podružnice Redwood Shores, Salt Lake City, Helsinki i Melbourne. Kraj je to priče koja je trajala 28 godina, i koja je dokaz da i najuspješniji timovi imaju svoj „rok trajanja“.

Komentari (6)

  • KhorneFlake

    05.03.2015 - 19:24

    EA zatvara studije za doručak.

  • Rippaa

    05.03.2015 - 20:00

    Šteta

  • brlja

    05.03.2015 - 20:01

    A sto je najvjerojatnije, obje igre su propale jer su se glavesine iz EA-a previse pacale u poso developera iz maxisa ili su ih izbacili previse rano na trziste. A onda naravno njih zatvorit ak nema profita. Mozda grijesim dusu u ovom slucaju al nebi bilo prvi put.

  • l)oolvl

    05.03.2015 - 21:07

    nevjerojatno, milijarde su pobrali sa tim simsima, i opet ih zatvoriše :/ toliko puno štete sa samo par loših naslova ?

  • shepard-fan

    05.03.2015 - 22:54

    Baš šteta stvarno , ma EA treba zatvoriti tako su i ove iz Biowera požurivali za kraj Mass Effect 3 isto tužno ali bioware je još tu , A dragon age 3 je po mom mišljenju mogao biti bolji

  • optima

    06.03.2015 - 02:06

    Dobrodošli u svijet biznisa, dame i gospodo, ugodno se smjestite, dok para vrti gdje burgija neće, reče moj djed. Žao mi je, ali sve ovako funkcioniše gdje želite napraviti novac, od nečega davno istrošenog. Mnogo se forsiralo na Simsima, ruku na srce. Glavu gore i čekajmo nešto novo da se pojavi na meniju za nas gamere.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?