HCL.HR

Zlatni Dabar 2005 [PC]

Vedran Vlahović 28.12.2006.   •   0 komentara


Iako 2005. i nije bila previše plodna godina za PC gaming. U moru hypeanih naslova, koji su obećavali brda i doline, samo ih je nekoliko to djelomično i ostvarilo. S druge strane, bilo je nekih neobično kvalitetnih, a neočekivanih naslova.

Iako 2005. i nije bila previše plodna godina za PC gaming. U moru hypeanih naslova, koji su obećavali brda i doline, samo ih je nekoliko to djelomično i ostvarilo. S druge strane, bilo je nekih neobično kvalitetnih, a neočekivanih naslova. Igrači su birali, te vam osoblje HCL-a predstavlja popis hvale vrijednih naslova prošle godine.

Pucačina Godine F.E.A.R.

Ova godina bila je plodna, barem što se tiče pucačina. Swat 4, Battlefield 2, Quake IV i Call of Duty 2 samo su neke od igara koje su se našle na anketi najbolje pucačine godine. Ipak, zasluženo ili ne, pobijedio je F.E.A.R. Next-gen pucačina predivne grafike, odlične fizike te visoke inteligencije protivnika, uz primjese horrora, odnijela je simpatije naših vjernih posjetitelja. Monolithu kapa dolje, još jednom su napravili velik posao i dokazali da su majstori kad je u pitanju pucačina.

RPG Godine Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords

Unatoč nekolicini kvalitetnih naslova, samo su dva bila u jakom okršaju za ovu titulu. Pobjednikov najveći rival zove se Fable. Bajkovita Molyneuxova priča svidjela se igračima, ali očito ne dovoljno da prevlada vjerne obožavatelje Vitezova Stare Republike. Filmska saga je gotova, te Lucas širi svoj univerzum u bilo kojem drugom obliku. Kotor je svjetli primjer toga. Iako je izašao na početku godine, igračima je ostao u srcu. Nadamo se samo da će uskoro i Kotor 3 ugledati svjetlo dana.

MMORPG Godine Guild Wars

Žanr mmorpg-a još uvijek je trn u oku hrvatskog igrača. Uz to što mora plaćati internet, korisnik je dužan svaki mjesec plaćati i predplatu za igru. Možda je to jedan od čimbenika zašto je baš Guild Wars odnio nagradu. Ipak, nije sve u predplati. Guild Wars je igračima donio tad još neviđen grafički prikaz za mmorpg, majstorski napravljen pvp sadržaj te ponudio sasvim novi pristup tom ionako mladom žanru.

Tycoon / Manager godine The Movies

Simulacija filmskog studija ove godine je možda i najveće iznenađenje u gaming industriji. Oduvijek se igraća industrija željela približiti filmskoj, jer tamo leži dobra priča, a i lova. Molyneux je to možda malo predoslovno shvatio, pa nas je obogatio za još jedno iskustvo. The Movies je posebna igra, kojoj dugotrajnost ovisi samo i jedino o volji i mašti igrača.

Utrka/simulacija Godine Need For Speed: Most Wanted

EA je ponovno pogodio pravu žicu. Ponudivši igraču nešto drugačiji pristup nego predhodna dva nastavka, tj. napravivši hibrid Underground i Hot persuit nastavka, obradovao je igrače diljem planete. Zanimljiva je činjenica da su u anketi ravnopravno ponuđene i arkade i simulacije, ali domaći igrači očito više vole čistu zabavu. Electronic Arts tu zasigurno neće stati, te već ove godine moemo očekivati novu zlatnu koku.

Strategija Godine Sid Meier`s Civilization 4

Unatoč velikom broju kvalitetnih real-time strategija, koje su palile i žarile svjetske top liste igara, naši su se igrači baš odlučili za klasik. Legendarna Meierova četvrta reinkarnacija turn-based strategije ispunila je očekivanja gladnih igrača. Meier je pomno proučavao kritike igrača svih ovih petnaestak godina ne bi li nam donio što bolju Civilizaciju. Novi nastavak po mnogočemu je napredniji od starih. Prvi put upotrijebljen je 3D engine, a odlična glazbena podloga samo je šlag na ionako slasnoj torti.

Avantura Godine Fahrenheit

Fahrenheit, zapamtite to ime, jer će se još mnogo o njemu pričati. Iako godina i nije bila bajna na području avantura, Atarijeva bomba sve je samo ne još jedna avantura u nizu. Kvalitetna filmska priča, razrađeni likovi, horror elementi, sasvim novi pristup žanru te sloboda izbora, dovoljan su razlog za ovu nagradu. Igrači su oduševljeni igrom, a Atari trlja ruke. Stiže nastavak? Čvrsto se nadamo…

Proširenje Godine Rome: Total War Barbarian Invasion

Iskreno govoreći, ovo je bilo i očekivano. The Creative Assembly je svaki nastavak obogatio kvalitetnom ekspanzijom, pa nismo ni sumnjali da će Rome biti izuzetak. Iako za petama, Resurrection of Evil očito nije ponudio toliko sadržaja koliko su fanovi očekivali. Možda su igrači zasićeni pucačinama, tko će znati. Ništa, vratimo se mi našim barbarima.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Evo, tu prestajemo. Obuhvatili smo svaki žanr, pa bi svaki igrač trebao naći nešto za sebe. Radi se o najboljim igrama 2005. godine, pa čak i ukoliko niste ljubitelj određenog žanra, trebali bi tim naslovima dati priliku, jer nikad ne znate, možda će baš taj naslov biti presudan da vas preobrati u ljubitelja žanra.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?