Captain Beefheart & his Magic Band - Safe as Milk
avantgardni blues.
da, vidi se da je ovo jako utjecalo na rad toma waitsa.
inače, jebenica. po glasu i načinu pjevanja imam dojam ko da tip izgleda ko neki zločesti klaun koji zbija čudne šale.
i općenito, nešto neobično jako. al nije teško za uho koliko izgleda. sviđaju mi se složni bek vokali kad pjevaju i promjene zvuka. svaka promjena ima super melodijicu.
19 pjesama ima i zadnjih 4-5 su malo čudne za razliku od poprilično "konkretnih" početnih. al svejedno, vrhunski.
The Beatles - The Beatles (White Album)
isuse. ovo sranje je izvan ovog svijeta.
mislim da je ovo daleko najbolji album koji sam čuo u životu. 30 pjesama, 30 remek-djela.
genijalan je tim više što je masu pjesama napravljeno ko neznam, neka zajebancija? a ponovo je umjetnost na najviše.
i to nije neki sad konceptualni album, nego su nabacane rendom 30 pjesama svakakvih tipova. od pop pjesmuljaka, bluz standarda do kompleksnih stvari s 5-6 promjena melodije.
e i te promjene su neznam, savršene. neočekivane. kao, ko bi se toga sjetio? ide pjesma i onda nagli zaokret na još genijalniji put.
realno, najbolji glasovi ikad. pojedinačno ih je užitak slušati, a kad se spoje tek onda je to nešto savršeno. + aranžmani su isto izvanserijski.
još kad zapališ koji cvit
i pustiš ovo...
ja neznam što im je bilo u glavama kad su ovo radili. mislim, nikad se nisam ovoliko divio nečemu.
11/10