Ja potpuno razumin i prihvacan ocjenu Witchera(iako nisam odigrao), a i u video recenziji je receno da je ovo mozda najbolja igra ikad ili je barem to trebala biti..U sustini gledano, za ogromnu kvalitetu izrade, pricu, opcenito igru kao cjelinu ocjena od 85 ne znaci da je losa ili trebala bit veca, nego zbog razloga sto je igra toliko dobra, velika i kvalitetna, sa ponekim nedostatcima zbog kojih njena ocjena ne dobiva preko 90.
Uzmimo za usporedbu GTA5 i Witcher3 svaka od ove dvije igre ako ih usporedimo ima ogromnu kvalitetu izrade, sadrzaj, pricu, likove, sitni detalji na koje se pazilo stvarno zaprepastuju i traze strahopostovanje.Obe su igre visoka elitna ponuda trzista, sami vrh gaming industrije, nastavci odlicnih prijasnjih djelova koji su takoder best buy, editors choice, game of the year izdanja i svaka od njih su sami vrh ponude kako u globalu tako i gledajuci njih kao kategorije GTA(akcijska open-world avantura), Witcher(akcijski open-world rpg).Od ovakvih naslova se zna sta se trazi GTA je svoje kvote ispunio i doveo se do savrsenstva sta se od takve igre i takvog naslova i ocekuje, a Witcher iako vrhunskom kvalitetom, sadrzajem i svime opcenito nije uspio ispuniti tu ocekivanu kvotu savrsenstva ko sto je GTA5 napravio.
Realno gledajuci nema normalnog igraca koji ce nesto prigovorit GTA5 i rec da ne valja(moze neko nac neku manu, poput mene, koji smatram da sadrzaja nedostaje i nakon San Andreasa nemogu zamislit neke detalje koji nedostaju poput hranjenja,kratkoce price(koja nije kratka, al nakon SA ocekujem vecu, duzu, intrigantniju), mape(koja je ogromna i detaljno i majstorski napravljena do najsitnijeg detalja)al je po meni trebala biti barem duplo veca nego sadasnja) al opet uza sve ove minuse koje ja nalazim u samoj igri, nemogu joj dat ocjenu ispod 98 nikako, jer se vidi da su developeri(kojima skidam kapu i klanjam se) napravili tocno ono sto su oni zelili, i napravili su to na razini profesionalnih mladica i djevojaka koji znaju sta rade i rade to sa velikom sigurnoscu te ogromnom dozom znanja koja se vidi u rezultatu.Da budem iskren igram sve GTA naslove od malih nogu, uz njih sam odrastao i prva gaming iskustva su bila uz njih i uvjek i svagdi, bilo kada do kraja zivota da neznam sta da igram upalio bi GTA i uzivao, bilo koji naslov, al GTA5 mi je realno oduzeo najmanje vremena, najmanje uzivljenosti, ono kad se iskljucis iz svega i samo igras tu neku igru bez da mozes razmisljat o icemu drugome, e taj osjecaj sam u najmanjoj dozi dozivio u GTA5 i opet nemogu rec da igra nije jednostavno savrsena.Dok u Witcher 3(iako, ponavljam nisam odigrao nijedan dio) vidim da prva dva djela obaraju igrace, svi ih vole, uspjeli su napravit sistem koji se moze svakome svidjeti, cak i onima koji nisu fanovi RPG-a zaigrat ce i ostat zaprepasteni igrom, i postovat ce njen svjet i sve u njemu iako im mozda nece pasat niti ce odigrat do kraja, postovat ce jer vide i znaju cjenit nesto sto je teska kvaliteta i sami vrh gaming svjeta, u Witcheru 3 taj se vrh od njih trazio, taj vrh je igra i opravdala al jednostavno nije napravila profesionalni posao i napravila uradak koji niko normalan nece moc grdit i govorit da je los, jednostavno napravljeno je par propusta, sitnih nedostataka te nekoliko promasaja s kojima nije uspjela izdati savrsenstvo koje zasluzuje i prema kojem su developeri ciljali.
Ponavljam Witcherov 85/100 je sami vrh ovih 15 joj nedostaje da bude u rangu sa GTA5 i da slovi kao gamersko cudo, da nam se ovi normalni ljudi koje nezanimaju ovakvi sportovi dive i u cudu gledaju nase dragocjene naslove na tv-u, citaju u novinama clanke te znaju sve o njoj iako nemaju pojma sta znaci Quit Game, ko sta je GTA napravio i izgradio status manije o kojoj i dan danas citamo u novinama...Da sazmem sve u zakljucak Witcher 3 85/100 je posebna kategorija i nemoguce je usporedit sa igrama koje su dobile istu ocjenu ko i W3...Po mom misljenju GTA,Witcher te ostali zlatni naslovi iz same krune gamerskog svjeta zasluzuju svoju posebnu kategoriju gdje bi realna ocjena bila, usporedba: GTA5 9.9/10 (remekdjelo) Witcher 3 8.9/10 (nevjerojatan naslov, iznimno visoke kvalitete).
To sta je ocjena niska nemora automatski znacit i losu igru, nego jednostavno ocjena je tolika jer se od same igre ocekivalo puno vise, doradenije, ispoliranije iskustvo.Ako si jednom dosao do svog levela i ocarao sve ostale koji su automatski pali ispod tebe te si im nametnio novi standard, realno gledajuci taj standard moras povecavati te nadasve odrzavati ili i najsitniji propust moze biti velika greska.GTA to zna i nije dozvolio sebi da napravi takav propust, i zato je kralj sta je dokazao sa GTA5.W3 te propuste ima i ti propusti u nekom drugom naslovu bi bili zanemarivi al u ovom slucaju na kojeg se gleda pod povecalom, sitne stvari jednostavno bodu u oko.
Ispricavam se na ovako dugom postu, pogotovo u temi gdje se nalazi jos jedno remekdjelo koje takoder spada u krunu gaminga, iznio sam svoje osobno misljenje i nacin na koji ja vidim stvar.
Sve u svemu bitno je da ocjena 85 Witchera 3 opravdava svoje, samo morate sagledati u malo sirem luku i uzeti neke cinjenice u obzir.