Izuzetno mi je drago što se ovaj post pretvorio u jednu živu raspravu i da netko barem ima malo volje raspravljati o onome što najviše volimo: igrama. Pa da krenem. Ja branim Greedfall do posljednje kapi krvi

Igra mi je dosadna, prazna i imao sam osjecaj da nikako krene.
Dinamika prijelaza glavne priče je mogla biti malo brža. Slažem se. Ako se kreneš gubiti u side questovima, a ima ih more, pogube se malo konci.
Mislim da RPG mora imati likove (suborce) sa zanimljivom pozadinskom pricom,
Greedfall ima suborce sa zanimljivom pozadinskom pričom. Svakog lika upoznaješ kroz dijalog i izvršavanje njihovih zadataka. Dubina, širina, ima je sasvim dovoljno. Čak i previše.
jakim motivom za borbu uz glavnog protagonista, questove koji ce biti uzbudljivi gdje cu biti dobro nagrađen (a ne dosadni walking simulatori),
Walking simulator. Alergičan sam na taj izraz. Blesava kovanica često krivo korištena kao glavni argument u raspravama ljudi koji uopće ne poznaju bazične mehanike RPG žanra igara. Molim te, nemoj i ti biti jedan od njih. Apsolutno sve RPG igre su onda po toj teoriji walking simulatori jer nisu svi questovi koje moramo odraditi uzbudljivi, napeti, sa ne znam kakvim nagradama, a većinom su bazirani na nekom zadatku koji od nas traži putovanje od točke a do točke c, nekakvo praćenje, "detektivski posao" ili "uberi 13 tratinčica, pronađi 5 šarenih kamenčića i daj ih osobi b" . Neke sheme su vremenom napuštene , recimo ova "poštarska" dok su neke druge, poput zadataka u Greedfallu, razrađene do u tančine. Nije recimo Horizon Zero Dawn ništa bolji ili gori jedino je broj takvih kompliciranih zadataka prilično smanjen . Witcher, sveti gral RPG žanra obiluje potpuno irelevantnim questovima i zadacima itd. da ne nabrajam dalje. Nje Greedfall Witcher, ali veliki broj vrlo sličnih mehanika se koristi u obje igre.
Nisam postao screenove, no znaš li da "hodanjem" otkrivaš recimo zaključane chestove (i skrivene regije) u koje moraš "provaliti" (još jedan "zadatak" za trofej), a sadrže setove legendarne opreme i oružja? Svi moji likovi su opremljeni legendarnim itemima što ih čini prilično jakima u borbi. Postoji nekoliko jakih bosseva, nije to ništa u stilu Sekira ili Dark Soulsa, no svejedno, moraš otkriti kako i na koji način ih najefikasnije pobijediti. Isto tako, "hodanjem" skupljaš materijale potrebne za crafting. Ovo su samo neke od provjerenih mehanika stare škole, a imaš je u gotovo svim RPG igrama izdanim do današnjeg dana :) Ako usput dok "hodaš" do nekog područja ne radiš baš ništa i izbjegavaš sve moguće borbe, istraživanja i skupljanje, onda da. Greedfall je walking simulator. Isto možeš reći za bilo koju igru ovoga žanra.
sustav dijaloga gdje cu jasno moci izraziti svoju emociju, ljutnju, srecu, sto god, a ne samo postavljati pitanja da bi moj lik naposljetku sam formirao misljenje o temi,
To mišljenje koje spominješ je formirao dijalogom. Ulažeš li u prave sposobnosti, otvaraju se neke dodatne opcije dijaloga. Treba doći do toga. Ponovno, old school. Tvoj lik nema mišljenje. Imaš ga ti , a odluke koje si donosio kroz igru u interakciji sa članovima tima, brojnim klanovima, običnim ljudima i psihopatima, utječu na ono što će se dalje dogoditi. Čak i opcije ako si ubio nekoga kada si trebao koristiti stealth imaju utjecaj na mišljenje ljudi sa kojima si u interakciji.
raznovrsnost svijeta koji ce me tu i tamo iznenaditi nekom velikom stvari, ili sitnicom, NPCe koji ce mi dati do znanja koliko je ziv taj svijet u kojem se nalazim
Štajaznam, mene su iznenadili recimo sa detaljem tko su zapravo čuvari, kako nastaju i zašto su tamo gdje jesu. Iznenadili su me sa mjestima moći i vizijama. Iznenadili su me Nautsi, tajne koje se kriju iza fasade časnih moreplovaca. Iznenadilo me otkriće zašto se Constantin razbolio. Na kraju mi je svih tih živina i čudovišta koje sam pobio bilo žao itd. Ima toga. Uzrok, izvor Malicora... e to je nešto što me još uvijek muči. Morati ću još malo proći kroz zapise unutar igre.
Ako gledam fabulu Greedfalla kao cjelinu, fantastična je to priča. Naravno, ne sviđaju nam se svima iste stvari, zato neću dalje žilaviti.
Greedfall se mogao odraditi kompaktnije, možda se nije trebalo toliko gubiti u raspravama i dijalozima, nego su možda više pažnje trebali uložiti u recimo atraktivniju borbu, ali eto. Vjerojatno je trebalo imati tim od još najmanje 30 ljudi. U nekakvoj usporedbi sa recimo Anthemom kojeg sam igrao većinu godine, Greedfall je Rat i Mir što se priče tiče. Akcija? I ne baš.
Sad slijedi Outer Worlds i Kojimina amneza bolesti. Za oba naslova imam poveći upitnik iznad glave...