HCL.HR

Hrvatski i engleski nogomet već su se jednom sukobili – u svijetu videoigara

Zoran Žalac 09.07.2018.   •   7 komentara


Reprezentacije Hrvatske i Engleske sukobit će se za prolaz u finale svjetskog nogometnog prvenstva, a mi se prisjećamo kako je sukob hrvatskog i engleskog nogometa izgledao u svijetu videoigara.

Pred nogometnim reprezentacijama Hrvatske i Engleske ove je srijede veliki ispit. Samo će se jedna od tih dvaju momčadi plasirati u samu završnicu svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Prijašnji susreti ovih reprezentacija donijeli su nam neke utakmice za pamćenje, s naše strane prvenstveno one u kvalifikacijama za Euro 2008 s kojega je Engleska izostala upravo zbog Hrvatske. Nažalost, statistika nam ne ide u prilog: u sedam mečeva pobijedili smo dvaput, izgubili četiri puta (zadnja dva meča uz razliku gol razliku 9-2) te u jednom prijateljskom susretu remizirali. Upravo je taj meč, koji je završio 0:0, bio i prvi susret ovih reprezentacija, održan 24. travnja 1996.

No, jeste li znali da su hrvatski i engleski nogomet imali sukobe i prije tog datuma? Manje je to poznata činjenica jer se to rivalstvo vodilo u svijetu videoigara. Jednako kako si danas EA Sports i Konami konkuriraju sa svojim FIFA i PES igrama, tako su britanski Sensible Software i hrvatski Croteam početkom devedesetih imali okršaj na tržištu nogometnih videoigara.

Priča počinje u prosincu 1992. godine kada izlazi igra Sensible Soccer: European Champions za tadašnji MS DOS, Amigu i Atari ST konzolu. Igru je razvio britanski studio Sensible Software koji je tada brojao šest zaposlenika, a bio je lociran u Chelmsfordu, Engleskoj. Njima to nije bila prva nogometna videoigra jer su četiri godine prije toga izbacili Microprose Soccer. No, dok se ta igra trudila oponašati pravi nogomet, Sensible Soccer bio je dizajniran s arkadnim gameplayjem na umu.

Sensible Soccer u to je vrijeme imao natprosječno veliki broj ekipa za igranje, a većina tih timova bila je licencirana. Bolje rečeno, korišteni su pravi nazivi momčadi i nogometaša, ali sadržaji zapravo nisu bili licencirani. Kako tada još nije bio čest slučaj vidjeti imenovane nogometaše, Sensible Soccer ostvario je zapažen uspjeh među ljubiteljima nogometnih videoigara. Dakako, razlog nije bio samo u tome jer je igra ponudila brz i atraktivan gameplay uz jednostavnu kontrolnu shemu te širi prikaz terena nego u drugim igrama s izometrijskom kamerom. Sensible Soccer brzo se pretvorio u serijal te je svega tri mjeseca kasnije dobio svoj prvi nastavak.

Iste 1993. godine u Zagrebu je osnovan Croteam, danas najveći studio za proizvodnju videoigara u Hrvatskoj. Sastavljen od svježih brucoša, Croteam je svoj prvi projekt dobio po narudžbi – pomalo ironično, iz Engleske. Londonski izdavač Black Legend predložio je Croteamu tri ideje za igru koju bi im mogli napraviti, a Hrvati se nisu mnogo premišljali kad su čuli ideju o izradi nogometne simulacije. Ekipa je u slobodno vrijeme pratila i igrala nogomet te su u startu imali saznanja o brojnim ligama, klubovima i sl. Premda njihov glavni programer, Alen Ladavac, nije bio osobito zagrijan za nogomet, na kraju se ipak uvjerio da ostatak tima ima dobro posloženu ideju.

Plan im je bio napraviti igru koja bi bila bolja od spomenutog Sensible Soccera, tada najpopularnije nogometne igre koju su i sami Croteamovci igrali. Kako bi nadmašili britanski nogomet, u Croteamu su se odlučili za ubacivanje male doze humora u svoj naslov kojega su nazvali Football Glory. U igru su tako dodali huligane i „golaće“ koji su povremeno utrčavali na teren, bacanje petardi i toaletnog papira nakon postignutog zgoditka, ganjanje sudca po terenu, zamrznutu prečku s visećim ledenicama i sl.

Football Glory razvijali su ukupno devet mjeseci i lansirali su ga 1994. za Amigu. Odnosno, lansirao ju je Black Legend kome je Croteam igru prethodno poslao poštom – na disketi. Izdavač je bio iznimno zadovoljan dobivenim proizvodom, jednako kao i kritičari. Prodaja je išla dobro, pogotovo na britanskom i njemačkom tržištu; dovoljno dobro da je ekipa mogla zaraditi za glazbenu liniju i snimač videokazeta (te stvari su tada bile užasno skupe). Godinu dana kasnije igra je prebačena i na MS DOS.

Uspjeh Football Gloryja nije prošao nezapaženo, pogotovo ne ekipi Sensible Softwarea s čijim je Sensible Soccerom hrvatska nogometna igra doista dijelila neke sličnosti. S obzirom da Croteam nikada nije skrivao činjenicu da im je „Sensi“ bio inspiracija i uzor, bilo je jasno tko je od koga „prepisao“. Sensible Software stoga je zaprijetio Croteamu sudskom tužbom, zbog čega Football Glory nije imao neku budućnost. U planu je bila verzija Football Glory Indoors s dvoranskim nogometom, no to je kasnije preraslo u zasebnu igru zvanu 5-A-Side Soccer. Ipak, Croteamu to nije bio zadnji potez jer su svoj Football Glory 1998. podijelili besplatno, taman kad je Hrvatsku zahvatila groznica svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj. Igru i dan danas možete preuzeti ovdje.

S obzirom da je Sensible Soccer s nekoliko izdanja poživio do 1998., može se reći da su Englezi dobili Hrvate na polju virtualnog nogometa. Ipak, Football Glory je u svoje vrijeme mnogima bila zabavnija igra od Sensible Soccera. Uostalom, može se to gledati i ovako: Croteam je danas najuspješniji proizvođač igara u Hrvatskoj i ambasador mnogim drugim developerima, dok je engleski Sensible Software, s druge strane, 1999. godine prodan Codemastersu nakon što se njihov 2D nogomet više nije mogao nositi s 3D igrama poput Fife i ISS-a. Osnivač tvrtke, Jon Hare, godinama se pokušavao vratiti s novim nogometnim igrama, no nikada više nije uspio napraviti kvalitetnu nogometnu simulaciju. Štoviše, čovjek je zaslužan za izrod zvan Real Madrid: The Game. Pametnom dosta.

Ovom prigodom nećemo raspravljati o tome je li Engleska kolijevka nogometa ili se isti prvo igrao u Dalmaciji. Međutim, jedno možemo ponosno reći – Hrvati zahvaljujući zagrebačkom Croteamu imaju zanimljivu nogometnu tradiciju u virtualnom svijetu, a to je nešto čime se ne mogu pohvaliti svi polufinalisti nogometnog prvenstva, kamoli većina nacija na tom natjecanju.

Označeno sa: ,

Komentari (7)

  • mili1985

    09.07.2018 - 20:39

    Stara škola slanja gotovih igara..u kuverti. Pretpostavljam s preporukom i povratnicom.
    Zanimljiv članak. Puno toga uopće nisam znao.

  • IloveCRO

    09.07.2018 - 21:25

    Ma gazimo ih u srijedu kao plitak potok ??????

    • movie

      @IloveCRO, 09.07.2018 - 21:47

      Valja biti oprezan, pogotovo jer su englezi najjači u onom u čemu smo mi najslabiji a to su prekidi. I jednoj i drugoj repki ovo su prvi ozbiljniji protivnici i vidjet ćemo tko će se kome nametnuti. U svakom slučaju neće biti lako. Pogotovo ako neće igrati vrsaljko jer će pretumbati kompletnu obranu zbog jednog igrača. Već njušim da će brzi čorluka pored sporog sterlinga i ostalih engleza izgledati smiješno. Nadam se nekoj boljoj opciji. Ja uigrani stoperski par ne bih razjebavao zbog bočne pozicije. Više će izgubiti nego što će dobiti.

    • vlatko2003

      @movie, 10.07.2018 - 00:00

      najiritantija engleska ekipa ikad,obozavao ih prije a sad ne znam koja mi ekipa vise ide na zivce osim tih engleza na celu sa onim mutanotom kane-om,uzas od nogometa a njihovi novinari ih dizu u 158i raj

  • AdvCool

    09.07.2018 - 23:47

    Ma Englezice prolazimo kao plitak potok……na penale ?

  • SanKa

    10.07.2018 - 12:39

    možemo izgubiti u finalu 3:0, samo da izbacimo arogantne engleze. “its coming home”, daj ubijte se. imali su najlakši ždrijeb ikad.

  • l)oolvl

    11.07.2018 - 01:55

    prilično sam siguran da sam u dosta navrata čitao kako je Croteam napravio Sensible Soccer, a za Football Glory nisam ni čuo o.O

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?