HCL.HR

Je li reprezentacija Hrvatske jača od one iz 1998.? – ova igra ima odgovor

Zoran Žalac 28.06.2018.   •   34 komentara


Nogometni znanstvenici s instituta HCL.hr proveli su simulaciju koja je ponudila odgovor na vruće pitanje: je li sadašnja repka Hrvatske bolja od brončane generacije vatrenih.

U euforiji oko svjetskog nogometnog prvenstva i uspjeha naše nogometne reprezentacije često se postavlja pitanje je li današnja generacija Hrvatske reprezentacije sposobnija od one koja je 1998. osvojila treće mjesto na svjetskom prvenstvu. Različiti nogometni stručnjaci, statističari i analitičari imaju različita mišljenja oko toga, a jedina je istina da precizan odgovor na to ne možemo dobiti jer nema te usporedbe po kojoj bismo mogli mjeriti i ustanoviti je li Modrić danas bolji nego Boban u najboljim danima.

… Ili možda ipak ima?

Bez ulaženja u neke sulude matematičke kalkulacije, stručnjaci iz nogometne akademije HCL.hr ekskluzivno vam donose odgovor na to vruće pitanje: jesu li vatreni bolji nego ’98. Naime, HCL poznaje videoigre, a upravo su videoigre najpraktičniji alat za provođenje simulacija te izvođenje zaključka iz ovako kompleksne materije. Naravno, prije nego vam dostavimo odgovor na ključno pitanje, moramo vam prvo pojasniti metodologiju kojom smo do njega došli.

METODOLOGIJA

Za provođenje ovog našeg eksperimenta koristili smo igru International Superstar Soccer Pro Evolution, preteču današnjeg PES serijala. Ideja nam je bila da u tu igru ubacimo momčad Hrvatske koja je prošloga tjedna porazila Argentinu (3:0) i pustimo „računalo“ da odluči jesu li ti igrači sposobniji od ekipe koja je prije 20 godina porazila Njemačku (3:0).

Razlog zašto smo odabrali ISS Pro Evolution za ovaj pothvat je jednostavan. Kao prvo, ta je igra 1999. godine bila najkvalitetnija virtualna simulacija nogometa na tržištu. Kao drugo, bila je to i prva igra u serijalu koja je donijela mogućnost kreiranja i ubacivanja novih igrača u momčadi – ono što je nama bilo prijeko potrebno za naš eksperiment.

Mogli smo ovaj eksperiment provesti i obrnutom metodologijom, tako da igrače iz 1998. godine ubacimo u PES 2018; ali smo se ipak odlučili za korištenje 20 godina stare igre jer nam je bilo lakše prebaciti statistike nogometaša iz novog PES-a u stari ISS, umjesto obrnuto. Naime, ISS Pro Evolution koristi upola manje kategorija za ocjenjivanje vještina kod igrača nego nove PES igre, i to na skali ocjena 1-9 (naspram 1-99 u PES-u). Drugim riječima, bilo je jednostavnije pretvoriti ocjene igrača iz formata novog PES-a u format starog ISS-a.

Ocjene smo zaokruživali po decimalnim vrijednostima. Dakle, ako je neki igrač za ocjenu izdržljivosti u PES-u 2018 imao 84, onda mu je ocjena iste karakteristike u ISS Pro Evolutionu bila 8/9. S druge strane, ako je netko za ocjenu vještine udaraca glavom imao 76, u starom ISS-u računali smo to također kao 8/9. Dodanim nogometašima u ISS Pro odredili smo još i kategorije visine i dobi. Ocjene nogometaša iz PES-a 18 preuzeli smo sa stranice PES Master.

Momčadi smo postavili u formacije bliske onima s kakvima se igralo i na stvarnim utakmicama. Simulaciju nismo radili sa zamjenama na umu već samo najboljih 11 protiv najboljih 11. Samim time, rezultate ne temeljimo na širini momčadi, odnosno kvaliteti pojedinaca koji sjede na klupi za zamjene.

Nažalost, ISS Pro Evolution nije nam ponudio 100% točnu momčad Hrvatske iz 1998. godine. U igri nismo pronašli Slavena Bilića i Igora Štimca, ali smo momčad ipak složili s ostalim nogometašima te generacije. U ISS Pro Evolutionu ta je generacija bila na vrhuncu svog potencijala, što se vidjelo i na ocjenama nogometaša koje su bile iznad prosjeka drugih nogometaša u igri.

U sklopu naše simulacije pustili smo računalu da odigra sedam utakmica. Do broja sedam došli smo proizvoljno – zaustavili smo se nakon što smo mogli vidjeti neke jasne trendove na tom uzorku utakmica. Pet utakmica odigrano je u trajanju od pet minuta, a dvije utakmice simulirane su u trajanju od deset minuta. Pet utakmica odigrano je u idealnim, suhim uvjetima, dok su preostale dvije odigrane po kiši. Igralo se bez produžetaka i bez odlučivanja utakmice na penale.

REZULTAT / ODGOVOR: JE LI OVA HRVATSKA REPREZENTACIJA BOLJA OD ONE IZ 1998.?

Ako je vjerovati simulaciji ISS Pro Evolutiona, današnja nogometna reprezentacija Hrvatske znatno je bolja od brončane generacije iz 1998. godine. Naime, u sedam simuliranih utakmica, reprezentacija s Modrićem i Rakitićem bila je uspješnija od reprezentacije Bobana i Šukera s ukupno četiri dobivene utakmice.

Postotak od 57% dobivenih mečeva možda ne izgleda kao dovoljno jasan povod da zaključimo tko je bolji, ali i ostala statistika ide u korist današnje reprezentacije. Naime, u sedam odigranih mečeva, aktualna Hrvatska reprezentacija niti jednom nije izgubila od stare reprezentacije. Štoviše, gol razlika 9-2 u korist trenutne generacije jasno govori tko je dominirao na terenu, ili barem u zadnjoj trećini istoga. Utakmice su završile rezultatima 2:0, 0:0, 1:0, 1:0, 0:0, 2:2 i 3:0.

Da pobjede za aktualnu repku nisu došle slučajno govori statistika od 31 upućenog udarca, naspram 19 koliko ih je imala stara repka. Statistiku za posjed lopte nemamo pa nam morate vjerovati na riječ da je trenutna reprezentacija imala više loptu u nogama te da je češće radila presing na Prosinečkog i ekipu. Posebna dominacija mogla se vidjeti na bočnim i krilnim pozicijama gdje su Vrsakljo, Perišić i Rebić većinu vremena stvarali probleme.

Najveću prevagu za ovu generaciju Vatrenih donio je Mario Mandžukić, koji je opasnost predstavljao i udarcima glavom i projektilima iz daljine. Zadnja pobjeda od 3:0 bila je rezultat njegovog hat-trika. Jedini segment igre u kojemu je stara repka dominirala bili su slobodni udarci i prekidi iz kojih je gotovo uvijek uslijedila neka izgledna šansa za pogodak. Čim bi se Boban uhvatio lopte na slobodnom udarcu, komentator je u igri govorio kako je pred loptom jedan od najboljih izvođača slobodnjaka na svijetu. Upravo je jedan takav i završio između Subašićevih vratnica.

ZAKLJUČAK: KOLIKO JE OVA SIMULACIJA VJERODOSTOJNA?

S obzirom da je ISS Pro Evolution prije svega samo videoigra, i za današnje pojmove minimum onoga što bismo uopće mogli nazvati simulacijom, moguće nam je ponuditi odgovor zašto je današnja generacija Hrvatske u igri ispala uspješnija od one stare. Stvarajući današnje nogometaše u dvadeset godina staroj igri primijetili smo kako su im ocjene uglavnom bile bolje nego onima prije 20 godina.

Preciznije rečeno, ispalo je da su današnji reprezentativci „kompletniji“ nogometaši te da braniči npr. imaju veću tehničku potkovanost nego oni prije dva desetljeća. Zanimljivo je kako se to poklapa sa stvarnim trendovima u nogometu gdje su krilni bekovi orijentirani prema atletskim sposobnostima, taktički su fleksibilniji i aktivniji tijekom meča.

E sad, kao što smo ranije spomenuli, kvaliteta reprezentacije nije samo u snazi prvog sastava već i širini „džokera“ s klupe, a to je ono što ovom simulacijom nismo istražili. Samim time, ne uzimajte ovo kao definitivnu potvrdu ili znanstvenu činjenicu – ipak su ovi rezultati samo produkt jedne videoigre koja u računicu ne može uvrstiti uigranost ekipe, atmosferu u momčadi, taktičko znanje izbornika i još čitav niz drugih čimbenika koji imaju utjecaja na kvalitetu jedne ekipe.

Isto tako, to što imamo potencijalno snažniju momčad nego ’98 ne garantira nam da ćemo ovoga puta biti na samom vrhu nogometnog svijeta. Kamo sreće da se takvo što ostvari, ali mi se svejedno moramo ograditi tako da nemojte svoje oklade bazirati na našem istraživanju. Ali da je vrhunsko, to svakako je.

Označeno sa: ,

Komentari (34)

  • Frog

    28.06.2018 - 18:26

    Trebali bi svoj rad objaviti u nekom znanstvenom časopisu. 😀

    • TheGreatIdiot

      @Frog, 28.06.2018 - 20:13

      hahaha

    • Gjuxa

      @Frog, 30.06.2018 - 01:34

      Obzirom da je simulacija empirijski utvrdila kako je hat-trick Mandžukić bio prijetnja bombama iz daljine, mislim da je jasno da neće bit niš “znanstveno” u tom časopisu. 😀

  • AdvCool

    28.06.2018 - 18:33

    Odlična ideja i pohvala za trud. Ali, čim sam pročitao da Mandzukic puca projektile iz daljine, ode vjerodostojnost rezultata ???

    • PppPP

      @AdvCool, 28.06.2018 - 18:55

      hahah taj u životu nije pucao sa više od 10 metara 🙂

    • SanKa

      @PppPP, 29.06.2018 - 10:12

      taj nije u zivotu s nogom pucao :p

    • Fury

      @SanKa, 01.07.2018 - 11:42

      Hahaahahahaha

    • TheGreatIdiot

      @AdvCool, 28.06.2018 - 20:15

      Tamo do Bayerna mi je bio jako drag. Od Bayerna na dalje je prestao biti napadač i počeo biti jedan od najboljih defenzivnih veznih koji igraju na krilu 😛 Ali srce ima veliko kao Brontosaurus

    • AdvCool

      @TheGreatIdiot, 28.06.2018 - 20:47

      Mandzukic je najbolji obrambeni napadač na svijetu ?

    • movie

      @AdvCool, 28.06.2018 - 23:28

      Još da zabije pokoji gol s obzirom da igramo s jednom špicom, ne bi bilo loše.

    • TheGreatIdiot

      @movie, 29.06.2018 - 07:22

      Veznjaci su nam bolji golgeteri od njega, nek se on samo drži obrane i presinga a da nam veza zabija. I mi smo prvaci 😛

  • funky0308

    28.06.2018 - 18:37

    Joj jbmti ne stifnem sada citati ali ovo citam sto prije. Imate sve bolje i bolje ideje..haha… a odgovor na pitanje iz naslova je – hell yeah. 20god nakon Francuske idemo po zlato.

  • Ignaccius

    28.06.2018 - 19:09

    Cestitke hrvatskoj na prolazak u dalju fazu takmicenja. Idu i do zavrsnice to je sigurno, nadam se i prvog mesta.

  • darkness666

    28.06.2018 - 20:23

    svaka cast ovima danasnjim ali mislim da je prosinecki bolji sam od svih ovih danasnjih..:)

    • funky0308

      @darkness666, 28.06.2018 - 23:01

      Ovo je neki sarkazam da ga jbs…kakav Prosinecki, mali Jedvaj ga u dzep stavi i prosece po travnjaku 😀

    • pleto

      @darkness666, 29.06.2018 - 10:03

      Meni je prosinečki bio jedan od slabijih 98, spor usporavao naše napade, slabo sudjelovao u obrani, zabio onaj savršen gol protiv Jamajke i to je sve, neki tvrde da je i to trebalo biti ubacivanje ali je zavrsilo u golu.

    • SanKa

      @darkness666, 29.06.2018 - 10:13

      prosinecki je bio daleko najbolji dribler, ali daleko je on od luke modrića.

  • IloveCRO

    28.06.2018 - 20:32

    Da imamo bolju generaciju nego 98: IMAMO!
    Da možemo doći daleko: MOŽEMO!
    A dali se nama uvijek nešto zakomplicira: UVIJEK!
    Bitno da decki igraju sa srcem, da igraju za dres, grb, himnu i svoj narod, pa dokle god dođu neće biti loši jer i sada su napravili puno.
    A što se tice generacije 98: Da je Ciro zutog uveo, koliko god on meni nesimpatican i mrzak bio, dajem ruku u vatru da bi mi finale igrali…

    • AdvCool

      @IloveCRO, 28.06.2018 - 20:46

      Što bi bilo kad bi bilo nitko ne zna….

    • IloveCRO

      @AdvCool, 28.06.2018 - 20:50

      A je ali garantiram da ne bi bilo isto

    • AdvCool

      @IloveCRO, 28.06.2018 - 20:50

      Bilo bi u finalu da Thuram nije zabio jedina dva gola za Francusku u karijeri. Nije bilo suđeno, jebiga…..

    • funky0308

      @AdvCool, 30.06.2018 - 13:00

      Tako je, ne pita se samo nas. Bez obzira i na VAR i sve tehnologije svijeta i sudci grijese, kao i igraci pa uvijek moze biti svega. Neka nastave kako su odigrali grupu i nitko nece nista prigovoriti (hoce ali ti krkani su i tako ne bitni, njima nikada nista ne valja, kada pobjedjujemo govore o njima kao Bogovima, neka izgube jednu utakmicu, odmah krece “jebote Dalic”, “Modrica cemo opet ganjati sa ‘ne sjecam se’ i sl…))ali kao sto rekoh, neka ih, ne bitni su). Nitko nije ni rekao da moramo biti prvi, samo neka ostave gace na travnjaku i to ce donijeti i rezultate.

  • HCM2A

    28.06.2018 - 20:33

    Jel simulacija moze simulirati…laganje na sudu od laže

  • croBilly394

    28.06.2018 - 23:31

    Ovo je kvalitetnije istraživanje od nekih završnih radova koje sam čitao na veleučilištu, jest da se zajebavate, ali je genijalna ideja 😀

  • Momentum

    29.06.2018 - 02:51

    Koji ste vi kraljevi haha 😀 čega se vi sjetite heh

  • thaares

    29.06.2018 - 07:55

    Science bitch!

  • Jokerhere

    29.06.2018 - 09:01

    A sto Vi cinite haha…odlicno☺

  • Mtobi

    29.06.2018 - 09:44

    Dali je Boban u najboljim danima bolji od sadašnjeg Modrića ? Ta mi je dobra.

  • Tomon_45

    29.06.2018 - 14:28

    Ma je 100% hahahaha

  • karlod1997

    29.06.2018 - 15:25

    drugo vrime…danas je brži nogomet, vjerojatno i spremnost igrača je veća, ima još različitih stvari od nogometa danas i nogometa iz tih godina, ali klase ostaju klase, Boban je sigurno bolji od modrića, a vjerojatno i pošteniji

    • AdvCool

      @karlod1997, 29.06.2018 - 16:04

      Jesi ti pošten ?

    • karlod1997

      @AdvCool, 29.06.2018 - 17:01

      Jesan !

    • Mtobi

      @karlod1997, 30.06.2018 - 00:40

      Daj mi molim te reci samo po čemu je to bolji?

  • oly22

    29.06.2018 - 17:20

    Hahah, zanimljivo 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?