HCL.HR

Najbolje ljetne igre

Zoran Žalac 21.06.2024.   •   68 komentara


Službeno je otvorena ljetna sezona. Smetaju vam vrućine, a more nije u blizini? Imamo nekoliko prijedloga koje biste videoigre trebali zaigrati.

Zgodna je stvar kad se ugođaj neke igre poklopi s meteorološkim uvjetima u kojoj ju igrate. Nepisano je pravilo da se igre zimske tematike najbolje dožive zimi, a ljetne igre ljeti. Tako to jednostavno funkcionira! Zato smo se mi u redakciji zapitali koje su nam najbolje igre ljetnog ugođaja i tematike.

Za sada smo odabrali 20 svojih kandidata, a članak ćemo s vremenom nadopunjavati novim unosima svakog sljedećeg ljeta. Evo koje vam igre preporučujemo ako želite doživjeti toplo vrijeme, rashladiti se virtualnom vodom i uhvatiti malo sunca.

Dave the Diver

Nekim je ljeto za odmaranje i opuštanje, a nekima je to vrijeme za rad. Hit igra Dave the Diver na zabavan način spojila je i jedno i drugo. Podijeljena je na dva dijela: lov pod vodom i upravljanje sushi restoranom na kopnu. No, cilj ovdje nije obogatiti se tako da oderemo turiste suludim cijenama. Umjesto toga, ronjenjem dolazimo do nekih neočekivanih stvari, ako zaigrate dovoljno dugo – možda i do Godzille!

The Legend of Zelda: Wind Waker

Pomorske avanture mogu proći i bez ronjenja u duboko, što najbolje pokazuje Wind Waker poglavlje slavnog serijala The Legend of Zelda. Link ovdje plovi Velikim morem i obilazi otoke pomoću brodića koji priča. Hvatanje vjetra i upravljanje brodom ovdje su ključne mehanike, a svoj doprinos ljetnom ugođaju svakako daje i vedri izgled s jednostavnim cel-shading grafičkim stilom.

Final Fantasy X

Potencijalno najsunčaniji od svih Final Fantasyja – barem dok ne dođe Dawntrail ekspanzija za FF14. Većina scena za pamćenje u desetki imala je romantične zalaske sunca i odvijala se na idiličnim plažama. Uostalom, sama naslovnica igre imala je glavnog lika do pasa u vodi. Ne treba također zaboraviti ni vaterpolo u svijetu Final Fantasyja, zvan Blitzball.

Just Cause 1-4

Atmosfera u Just Cause igrama nije uzavrela samo zbog toga što se odvija u južnoameričkom podneblju, već i zbog silnih eksplozija koje podižu temperaturu. Srećom pa se naš protagonist Rico Rodriguez može lako rashladiti dok stoji na zrakoplovu usred leta. Iako sve igre u serijalu Just Cause nose tropski ugođaj, nisu sve jednako dobre. Ako nas pitate, najbolji je provod u drugom i trećem dijelu.

Tchia

Idealna igra za odmor; i fizički i psihički. Tchia je smještena na otočje Nove Kaledonije, koje možete slobodno istraživati na kopnu, na splavu ili u zraku. Naslovna djevojčica ima specifičnu mogućnost da preuzme kontrolu nad živim bićima i nekim predmetima, zbog čega je putovanje svijetom brzo i opuštajuće. Na ovoj ljetnoj avanturi također ćete naučiti ponešto o kulturi i običajima Nove Kaledonije te se vjerojatno zanjihati u ritmu tamošnjeg glazbenog izričaja.

Dead Island 1 i 2

Bilo da ste na ljetovalištu otoka Banoi ili na vrućem asfaltu Los Angelesa, Dead Island je bio i ostao ljetni serijal. Sve ovdje pršti od ljetnih motiva, pogotovo kad mlatnete zombija u kupaćem kostimu. Dead Island 2 je noviji – star svega nekoliko mjeseci, pa ga samim time stavljamo i kao preporuku. Daleko je skupa Kalifornija, ali njezin djelić možete okusiti upravo kroz čari Dead Islanda 2.

Tropico 1-6

Tropico je u suštini serijal igara o ekonomiji i politici, ali pritom i najbolji ljetni serijal među strategijama. Kontrolirate svoju karipsku državicu koja je raj za eksploataciju prirodnih dobara, ali i raj za turiste koje ćete pelješiti. Tropski se ugođaj osjeti u svakoj Tropico igri, a ima ih šest komada, ponajprije na izgledu okoliša, a ponajviše kroz latinoameričku jazz glazbu koja donosi zarazno optimistične melodije. Ukratko, ovo so igre koje se igraju s nekim hladnim pićem u ruci, po potrebi i pepeljarom u blizini.

Alba: a Wildlife Adventure

Smješteni ste na mediteranski otok koji je idiličan ako ignorirate smeće. No, glavna junakinja, djevojčica Alba, nije tu da ignorira stvari. Kako bi spasila floru i faunu otoka, Alba se angažira u pomaganju životinjama, nagovaranju mještana da budu ekološki osvješteniji te obnavljanju samog otoka. Ovo je maksimalno pozitivna igra za sve one koji su nostalgični prema ljetovanjima iz svoje mladosti. A pozitivno je i to što je zahvaljujući prodaji ove igre posađeno više od milijun stabala.

Super Mario Sunshine

Priznajemo, napisali smo cijeli ovaj članak samo da se kratko prisjetimo Super Mario Sunshinea – te idealne ljetne igre. Ovdje Mario vraća sunce na zasjenjeni otok Delfino, špricajući protivnike vodenim topom i surfajući po čudnim morskim bićima. Fali samo trčkaranje u kupaćim gaćama iz Odysseyja. Ljudi koji kažu da je svaka Super Mario igra ista nemaju pojma jer očito nisu igrali Sunshine. Nažalost, igra se više ne može legalno kupiti u digitalnom obliku – možete ju nabaviti samo fizički za Gamecube ili Switch. Stvarno “nema na čemu”, Nintendo.

Firewatch

Firewatch nije vaša tipična ljetna igra jer nema brćkanje u moru, picigin i sl. Međutim, ovdje ste “sezonac” koji ljeto provodi u divljini Wyominga, pazeći na požare u jednom parku. Netko mora biti zadužen i za to, a protagonistu Henryju taj će posao donijeti avanturu života. U planinama nema zime jer je cijela Henryjeva avantura popraćena društvom kolegice Delilah – samo preko voki-tokija. Sve više od toga je spoilanje priče pa ćemo stati tu uz zaključak kako je ovo dobra ljetna igra upravo iz razloga što ljeto prezentira na drugačiji način – ne kroz turističko odmaranje, nego kroz predani rad kojemu se glavni lik dobrovoljno posvećuje.

Assassin’s Creed Black Flag/Origins/Odyssey

Skrivanje Assassina u sjenama možda nema veze s ljetom kao godišnjim dobom, ali znate što – neke od najboljih igara iz serijala Assassin’s Creed imaju ljetni ugođaj. Želite li osjetiti vjetar u kosi najbolje vam je zaploviti karipskim otočjem u AC4: Black Flag. Velike vrućine možete iskusiti u egipatskom poglavlju AC Origins, samo se pazite halucinacija na užarenom pustinjskom pijesku. Osobno mi je najdraži mediteranski štih AC Odysseyja u kojemu se trčkara kroz vinograde i ćaska s likovima razgolićenih prsa.

Far Cry 1, 2, 3, 6

Assassin’s Creedu bratski serijal Far Cry također ima svojih ljetnih motiva – čak iz vremena dok ga još nisu radile Ubisoftove ekipe. Prvi Far Cry stavlja vas u ulogu komandosa u havajskoj košulji koji kažnjava plaćenike za izlov morskih pasa… i neke još gore stvari. Far Cry 2 donosi još veću žegu – na afričkom kontinentu gdje nema gašenja požara već samo uzrokovanja istih. Optimalnu temperaturu postići ćete uz Far Cry 3 koji doslovno počinje odlaskom grupe prijatelja na ljetovanje. Zanemarimo li grozote Vaasa i njegovih pirata, otočje Rook zapravo je vrlo egzotično i idilično mjesto, bili vi na gljivama ili ne. Konačno, Far Cry 6 je tematski vrlo sličan trojci te mu je Kuba očita inspiracija za mjesto radnje. A ondje je atmosfera definitivno užarena, i to ne samo zbog sunca.

Forza Horizon 3, 5

Teško se ljeti voziti autom bez klima uređaja, no u ovoj igri ne morate brinuti je li upravljač vreo. Igre iz serijala Forza Horizon uvijek imaju festivalski uređaj i već je taj partijanerski motiv dovoljna asocijacija na ljeto. Trojka se pak specifično odvija na području vruće Australije, a nudi utrkivanje i po plažama i po pustošima. Meksiko iz petog dijela također ima svoje ljetne čari, ali uglavnom kroz pustoš – ako volite kaktuse i sl. Dvojka je mediteranska, ali se do nje ne može lako doći.

GTA 5, Vice City, San Andreas

Diskutabilno je koji je GTA “najljetniji” GTA. Vjerojatno Vice City, s tim da GTA 5 ipak nudi nešto modernije ljetno iskustvo – zanemarite što počinje zimi. Tko se nije šetao plažama Los Santosa, ne zna što je propustio. Ugođaj vrućeg asfalta je sveprisutan, no možete ga zamijeniti odlaskom u planine, skoro kao u pjesmi Bijelog Dugmeta. A ako pak tražite neko transcedentalno iskustvo, jedna od Peyote biljčica pretvara vas u ribu pa je i ronjenje na listi dozvoljenih aktivnosti. San Andreas je također prigodna igra, samo budite sigurni da igrate original, a ne remaster koji drugačijim bojama totalno mijenja ljetni ugođaj igre.

Abzu

Ako ljeto vežete s mirnoćom i hladnoćom podmorja, ugodno iskustvo ronjenja možete pronaći u igri Abzu. Kratka je, nezahtjevna i vizualno atraktivna, a najlakše bismo ju opisali kao podvodnu meditaciju. Želite li nešto slično, samo bez elemenata fantazije, alternativa vam je Beyond Blue. Za nešto dugotrajnije uranjanje provjerite Subnauticu.

Subnautica

Subnautica se odvija na stranom planetu, ali je vrlo lako povući paralelu s ljetom jer je ronjenje pod morem glavna stvar u toj igri. Posrijedi je jedna od boljih i ljepših igara preživljavanja koja nudi ultimativan bijeg od stvarnosti – u neistražene dubine s čudnim bićima. Stignete ju odigrati taman do zime, kad možete nastaviti sa zimskom ekspanzijom Bellow Zero.

Beyond Blue

Još jedna ronilačka igra. Međutim, za razliku od Abzua i Subnautice, ova je bliže nekakvom realističnom ronjenju. Za početak, igra je smještena u naš ocean te osim samog igranja nudi i niz dokumentarnih filmova o podmorju. Zanimljivost je i to što ćete ovdje čuti našu glumicu Miru Furlan. A relaksirajući dio svakako je i to što život u oceanu možete i sami dokumentirati u naprednom fotografskom modu.

Summer in Mara

Ljeto je vrijeme za odmaranje, ali neki ipak moraju i raditi. Summer in Mara ima poveznicu između to dvoje jer vam je zadatak brinuti se tu o vlastitom otoku. Ima tu farmerskog posla, ali ima i uživanja u povremenim izletima izvan poznatog okruženja. U igri upoznajete 25 različitih likova, obilazite otočja, pecate i pritom se borite protiv korporacije koja želi iskoristiti ocean.

The Touryst

Treba li pojašnjavati poveznicu s ljetom u igri koja se doslovno zove „Turist“, vodi nas na sunčano otočje gdje svi nose havajske košulje? Ovo je indie biser koji je mnogima prošao ispod radara. Ne traje dugo, a ako ne želite gledati Igora kako igra, Tourysta možete zaigrati na Switchu ili u sklopu Xbox Game Passa za Xbox ili PC.

A Short Hike

Priča o ptičici koju roditelji iz grada odvode na ljetovanje iako se njoj zapravo ne ide nikamo i ništa joj se ne radi – samo bi spavala do podne. No, istražujući otok na kojemu ljetuje, ptičica zapravo prolazi kroz jedinstvenu avanturu za pamćenje. Osobna preporuka.

Sad kad ste vidjeli naše kandidate, slobodno nam i sami u komentarima napišite koje su vama najdraže igre u kojima ste osjetili ljetni ugođaj.

Ako vas pak zanimaju najbolje igre za drugo godišnje doba, evo što imamo u ponudi:

Označeno sa:

Komentari (68)

 • djosic85

  29.06.2021 - 13:30

  Taman se ac odiseja igra, a prošlo ljeto je bio origins, baš se potrefilo

  • Faris.com

   @djosic85, 29.06.2021 - 13:39

   Jučer sam je završio 😀

  • Corba06

   @Faris.com, 29.06.2021 - 13:50

   Ja neki dan Odiseja je vrh

  • djosic85

   @Faris.com, 29.06.2021 - 14:48

   Ma krenio tek neki dan. Još sam na kefaloniji. Djeluje mi baš vrhunski, a nisam ni očekivao ništa manje od ACa

  • Faris.com

   @djosic85, 29.06.2021 - 15:58

   Samo se pripremi na duugu avanturu, ja sam na 43 sata završio main story

  • Dad of Boy

   @Faris.com, 29.06.2021 - 17:41

   Glavni + 2 dlca 210 h

  • Wildchild

   @Dad of Boy, 29.06.2021 - 18:08

   Tako nešto i treba za 100% kompletiranje.

  • JCD-Bionicman

   @djosic85, 30.06.2021 - 12:59

   Spremi par eura na mikrotransakcije jer ćeš da grindaš kao lud da bi uopšte mogao da igraš main questove.

  • djosic85

   @JCD-Bionicman, 30.06.2021 - 13:36

   Ma polako grindanje i dobro. Najbolje još i mikrotransakcije, kako da ne

  • Agent

   @JCD-Bionicman, 21.06.2022 - 18:00

   Ja sam prošao igru i nisam nikad ni pomislio na mikrotransakciju a nisam baš ni grindao

  • Gebro_gaming891

   @JCD-Bionicman, 23.06.2022 - 09:07

   Kakve mikrotransakcije bola? Ovo je Balkan. Nismo ludi da trošimo pare da xp boostove i gear packove.

  • JCD-Bionicman

   @djosic85, 22.06.2022 - 10:31

   Ja baš uzeo AC:O na Steamu pa krenuo igrati.

 • Faris.com

  29.06.2021 - 13:36

  Far Cry 5 nije ovdje???? Znam da ste je stavili u proljetno vrijeme, ali po meni je ono definicija ljetnog ugođaja i atmosfere, Montana..uh…

  • Agent

   @Faris.com, 29.06.2021 - 14:08

   Meni je više od za proljetno

  • Faris.com

   @Faris.com, 29.06.2021 - 14:40

   Razočaran sam… xD

  • Bronson

   @Faris.com, 29.06.2021 - 15:16

   Tebe Montana asocira na leto??

  • Faris.com

   @Bronson, 29.06.2021 - 15:57

   Da, možda ne kao u rl, ali u igri definitivno, ako si proveo bar 2 sata u igri trebao bi znati o čemu pričam, ali možda je to jednostavno samo meni 🙂

  • Bronson

   @Faris.com, 29.06.2021 - 16:25

   Presao sam igru, ne znam meni nije takav dojam.. Postujem tvoje misljenje svakako, samo nisam nikad cuo da nekog Montana asocira na leto al istina je da je igrina radnja smestena u osuncanoj Montani tako da ne gledam na tvoje misljenje kao pogresno samo eto ja nemam takav osecaj, vise mi baca na neko prolece…

  • svraka12_LIX

   @Faris.com, 30.06.2021 - 12:36

   Igra je smjestena u 9. mjesecu.

 • Darac83

  29.06.2021 - 14:03

  Tropico i Uncharted 4 po meni, uz ove…

  • Gebro_gaming891

   @Darac83, 21.06.2022 - 23:57

   Uncharted 4 može u sva 4 godišnja doba.

  • Aldin219

   @Darac83, 21.06.2024 - 22:55

   Uncgarted 4 je bombona samo takva i dan danas

 • Smike

  29.06.2021 - 14:16

  Subnautica

 • Vujo777

  29.06.2021 - 14:19

  E ovakav se članak čekao 😜❤️

 • razer1234559

  29.06.2021 - 14:25

  Diablo 2 Lord of Destruction u prekrasnom mjestu zvanom Lut Gholein. Sama pustinja čovječe a sunce li ga prži za poludjet, pravo ljeto. Jebate skuhal sam se od nošenja teškog oklopa i kacige po tom području. Ali moram priznati bilo je baš lijepo.

 • bucomacola

  29.06.2021 - 14:29

  Shovel Knight je za chill vibes po ljeti

 • mili1985

  29.06.2021 - 14:33

  Crash team racing, ledeno pivo/sok i sve četiri u zrak.

 • _Someone_

  29.06.2021 - 14:42

  Pa kako nema El Presidentea na listi? Kad krene ona latino glazba, a turisti pristizu, dolari se broje na tajnom racunu, ma pravo ljeto

 • vlatko2003

  29.06.2021 - 15:00

  frostpunk ako nemas klimu pa da se rashladis

  • Arthur

   @vlatko2003, 29.06.2021 - 17:10

   Ili Santa Claus in trouble 😂😂

 • HustlerAmbition

  29.06.2021 - 15:35

  Crash bandicoot
  Jak and Daxter/Jak 3
  God Hand
  NFSMW
  GTA VC

  • cutiexxx

   @HustlerAmbition, 29.06.2021 - 19:59

   Omg gta vc ima najbolji ambijent ikaaaad, još ona glazbaa

 • Strange Man

  29.06.2021 - 15:58

  Abzu i Subnautica.

 • Dragan[MKD]

  29.06.2021 - 16:06

  Kad je ovako vruće ne da mi se uključiti PC, jer postaje vruće a nemam AC u tu sobu. Tako da većinom igara igram na laptopu, preko streaming.

 • kebbab

  29.06.2021 - 16:27

  😅😅 kako ste se sjetili na Dead or Alive Xtreme 3

 • franZberg

  29.06.2021 - 17:05

  AC: Black Flag

 • Arthur

  29.06.2021 - 17:13

  Taman nedavno uzeo far cry 3 na ps4 za 20 kuna. Imam ga i na steamu ali nemam više pc za gaming pa sve šteka. Taman se sjetim kakva je to igra😀😀. Ali ja sam kroz djetinjstvo imao par ljetnih koje sam konstantno tukao. Thps 2-4, crash team racing, super mario 64, max payne 1, sega crazy taxi, gta san andreas. Nisu baš “ljetni” naslovi ali to su neki na kojima sam provodio sate i sate tokom ljeta.

 • Dad of Boy

  29.06.2021 - 17:42

  GTA: SA, Just Cause 2

 • RickBarry

  29.06.2021 - 17:42

  Vice City ljetnu ugođaj i to onaj najbolji – Miami 80tih

 • JCD-Bionicman

  30.06.2021 - 05:27

  Gde zaboravi San Andreas, crnje, hood, vrućinčina i bleja u ganton gymu 🙂

 • Klark Kent

  30.06.2021 - 06:17

  Ovu zenu sa naslovnice-iz serijala gta 5-ka da su nasu glumicu Ornelu Visticu iskopirali

 • sallaD

  30.06.2021 - 09:14

  Hotline Miami, anyone?

 • cicavlado098

  30.06.2021 - 18:11

  Firewatch mene asocira na ljeto.

 • Faris.com

  21.06.2022 - 17:43

  Definitivno Far Cry 5, AC Origins i Odyssey, evo sad igram Maneater, dobar je.

 • Strumf123

  21.06.2022 - 19:31

  Moze neko napisat igre sa zimskom tematikom jer jako volim zimu i snijeg

 • Kruno89

  21.06.2022 - 19:48

  Krenio ponovno danas GTA V prelaziti.

 • Armin44

  21.06.2022 - 19:49

  Sea of Thieves može proći

 • Emexs

  21.06.2022 - 21:22

  Ma daj vani przi 35 + da sjedim u kuci i igram gdje przi 40 + zajebi

 • Jaybee

  21.06.2022 - 22:02

  A di je Just cause 1, 2, 3

 • TitanShifter

  22.06.2022 - 00:59

  Enslaved, Dead Island, MGS 3, Oxenfree.. ima ih mnogo

 • krolesi

  22.06.2022 - 09:29

  The long dark, Metro 2033? 🙂

 • Cone3006

  22.06.2022 - 21:59

  Forza horizon 5🤩

 • Zlo

  20.08.2022 - 22:43

  Wolfenstein The old blood i SpongeBob Squaretants Battle for Bikini Bottom Rehydrated to se kod mene igra ovaj mesec.

 • Darcoolio

  22.06.2023 - 15:08

  Subnautica i Abzu.

 • seizure91

  22.06.2023 - 15:53

  Firewatch sam puno puta preskakao, morat cu je sad nabavit i odigrat, izgleda mi predobro

 • vragec25cro

  22.06.2023 - 18:50

  Forza Horizon 5 moze sva godisnj doba kad se mjenjaju svaki tjedan 🙂 ali neko jest3 najbolje ljetni gut kad je Mexico kaktusi i plaže

 • Sentiel FH-016

  22.06.2023 - 19:05

  Ne znam zasto ali GTA5 je izasao na ljeto i oduvijek ga vezem za ljeto… sjecam se kad sam ga kupio na release date… bilo je hebeno ohladiti pc

 • Motor City Bengals

  22.06.2023 - 20:19

  Pokemon Sun Moon

 • Monster Tamer

  22.06.2023 - 20:29

  Final Fantasy X – plaže i igranje Blizball-a🌞

 • croBilly394

  23.06.2023 - 00:51

  Ljeto u Mari zvuči primamljivo, ali djevojka ne želi ni čuti..

 • Caniggia

  23.06.2023 - 14:42

  Far cry 3

 • TitanShifter

  21.06.2024 - 17:05

  Uncharted 3, trenutno igram. Kec i dvojka isto.

 • Lozinka87

  21.06.2024 - 19:50

  Dragon Quest 8 na PS2 prava opuštajuća za ljeto ili sam je samo ja igrao u tom periodu pa mi ostala u tom sjećanju :).

 • Nardev

  21.06.2024 - 20:33

  Sea of thieves, Sunkenland, Stranded deep

 • SemirTheChosen

  21.06.2024 - 20:46

  igram uncharted 2 i nekako meni bas odgovara ta snijezna atmosfera (makar i virtuelna) na ovoj sparini…

 • ihneacho

  22.06.2024 - 09:42

  Jusant

 • macgyver

  23.06.2024 - 23:27

  Mozda zato jer sam ga prvi put igrao u ljeto 2004., mozda zato jer je prva igra koju sam igrao da se radnja ne odvija u mracnim hodnicima nego na tropskom otocju, ali meni je Far Cry ultimativna ljetna igra

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?