HCL.HR

Najbolje jesenske igre

Zoran Žalac 23.09.2023.   •   50 komentara


Službeno je otvorena jesenska sezona. Kiša pada, vjetar puše? Imamo nekoliko igara kojima na suhom i toplom možete dobiti jesenski ugođaj.

Zgodna je stvar kad se ugođaj neke igre poklopi s meteorološkim uvjetima u kojoj ju igrate. Nepisano je pravilo da se igre zimske tematike najbolje dožive zimi, a ljetne igre ljeti. Tako to jednostavno funkcionira! Zato smo se mi zapitali koje su nam najbolje igre jesenskog ugođaja i tematike.

Za sada smo odabrali 16 svojih kandidata, a članak ćemo s vremenom nadopunjavati novim unosima svake iduće jeseni. Evo koje vam igre preporučujemo ako želite doživjeti jesenske čari. Neće vam kestenje zamirisati, ali suhog lišća i kiše bit će u izobilju.

Grand Theft Auto IV

Znate li onaj kultni film “Jesen u New Yorku” s Richardom Gereom? E, ovo vam je isto to, samo s Nikom Belićem u Liberty Cityju. Nisam siguran odvija li se GTA 4 u jesen, ali smeđi ton igre definitivno vuče prema tome. Osim toga, svi nose odjeću dugih rukava, noći su maglovite, ulice sive, a Romanov stan pun žohara. Jesen ako sam ju ikad vidio!

Za potpuni ugođaj igrati PC verziju s neslužbenim srpskim prijevodom. Samo se nemojte javljati na Džefov poziv, to ruši igru 😂.

Heavy Rain

Potencijalno najdepresivnija kišurina u svijetu videoigara, odmah nakon one u GTA: The Trilogy. Priča je ovo o serijskom ubojici koji koristi kišna razdoblja kako bi utopio svoje žrtve, tematski mračna i puna oronulih industrijskih okruženja. Rijetki su trenuci u kojima nešto razbija sivilo ove igre, ali vas ona svojom napetošću tjera da se za njih borite.

Watch Dogs

S američkim gradom Chicagom nikad ne znate koje mu je doba – ne zovu ga vjetrovitim gradom bez razloga. Pretpostavit ćemo da je u pitanju jesen jer su svi nekako ubundani, glavni lik fura kaput, a vegetacija je požutjela. Istovremeno je ovo najtmurniji dio u serijalu, ako vam to išta znači.

Mokrom jesenskom ugođaju mogu vam pomoći i raznorazni grafički modovi za PC verziju koji igru pretvaraju u dosta atraktivan naslov.

Alan Wake

Ova se igra odvija u gradiću zvanom Brigth Falls i već vas samim time u startu asocira na jesen. Godišnji odmor vrsnog pisca idiličan je po danu, no u rudarskom se gradiću noć brzo spusti i svjetiljka postaje vaš jedini prijatelj u maglovitom okolišu. Svakog rujna u gradiću se održava trodnevni festival Deerfest, ali ne očekujte da ćete tom prigodom ispijati pivo i jesti kobasice. Ali hej – ima bacanja baklji, i to je nešto.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Stalker ima najprljaviju i najsmrtonosniju jesen od svih! U černobilskoj Zoni nema baš vedrih dana: kad ne čuješ grmljavinu, čuješ anomalije – i obrnuto. Originalna je igra sad već dosta stara, nisu ni nastavci ništa moderniji, no ako je išta uspjelo izbjeći zub vremena onda je to neponovljivi ugođaj u čijem prezentiranju Stalker ima doktorat.

Nećete promašiti ni sa Call of Pripyatom – možda je to čak i bolji prijedlog, no osobno se najviše volim vratiti tamo gdje je sve počelo.

Night in the Woods

Developer ove igre zove se Infinite Fall i već vam tu leži naznaka onoga što vas čeka. Ovo je 2D igra s antropomorfiziranim životinjama u gradiću Possum Springs, gdje se pod okriljem noći događaju neka čudna okupljanja. Jesenske motive pronaći ćete u pejzažima ove igre i jesenskom Harfest festivalu, ali ima i onih prenesenog značenja. Motiv stagniranja prisutan je i kod glavnog lika i u samom svijetu, srećom – sa poučnom porukom i nekolicinom mudrosti.

The Vanishing of Ethan Carter

Mjestašce zvano Red Creek Valley poprište je nekih okultnih zbivanja u igri The Vanishing of Ethan Carter. No, istovremeno je to lokacija koja savršeno prenosi jesenske boje u virtualno okruženje. Većina igre odvija se u šumskim krajolicima čije ljepote možete upijati svojim tempom jer vas na ovom detektivskom poslu ništa ne proganja… barem ne cijelo vrijeme. Osim možda konstantnog dojma da će sunce zaći svaki tren, ali ipak sjaji dovoljno dugo za jednu popodnevnu šetnju.

Bully

Jesen nije samo trulež i pripremanje zimnice… jesen je i škola. A za školske dane nema idealnije igre od Bullyja i njegovom posjetu internatu Bullworth. Osim što će vas podsjetiti na tu jesensku muku, Bully također nudi jednu prikladnu jesensku misiju za Halloween. A zaprljat ćete se i kroz tuču s ragbijašima usred olujne noći. Odličan pet i upozorenje pred ukor.

Fable: The Lost Chapters

Ova igra počinje vrlo slično Bullyju utoliko što ste ostavljeni u školi, jadni i siroti. No, igrin jesenski štih ipak nije samo u tome. Fable ima sumorne močvare u kojima se vrše žrtvovanja, mračne šume pune vukodlaka i jeziva groblja sa živućim kosturima. Neki su dijelovi igre skroz melankolični, ali ima tu i ugodnog britanskog humora da cijela stvar ne bude suviše mračna. E sad, je li bolje zaigrati originalnu verziju ili Anniversary izdanje? Remake je ljepši, ali ima i više bugova. Original je ružniji, ali i jeftiniji. Pa si odlučite.

Resident Evil 4

Sam početak četvrtog Reisdent Evila je praktički Jesen: The Game. Nalaziš se usred šume, drveće je ogoljeno, a od magle ne vidiš prst pred nosom. Nedvojbeno je da skoro svi Resident Evili imaju jesensku atmosferu, no rekao bih da je u četvorci to ipak najviše izraženo kroz sive tonove i samom činjenicom da se igra ne odvija u nekoj urbanoj sredini. Upravo je ta lokacija dala specifičnu čar igri i ona se srećom nije izgubila čak ni u novoj preradi.

Telltale’s The Walking Dead: Season 1

Svijet The Walking Deada praktički izgleda kao da cijelo vrijeme trune, gotovo kao da se nalazi u vječnoj izvedbi pjesme Parnog Valjka „Jesen u meni“. Takvom ugođaju u TWD igrama doprinosi i rustikalan stil prikaza uz debele stripovske konture. Prva sezona Telltaleove avanture definitivno ima najviše tumaranja po opustošenim eksterijerima, a kulminacija joj je u trećoj epizodi koja je mučna koliko i oblačna.

Death Stranding

U svijetu Death Strandinga zapravo nema klasičnih godišnjih doba jer je svijet poharan nezamislivom apokalipsom. Ali, dio te apokalipse ima jesenski motiv Timefalla – padaline koja ubrzava protok vremena pa okolina vene i trune zajedno sa svime što se u njoj nađe. Ovo je igra u kojoj pratite prognozu i skrivate se od kiše. Jer tamo gdje je kiša obično su i nevidljivi protivnici. Death Stranding uz to obrađuje i temu smrti koju se također obilježava u jesenskim danima.

MediEvil

A kad smo kod smrti, uskrsnu Sir Daniel Fortesque da bi se osvetio zlom magu Zaroku. MediEvil je sličan Fableu, ali mu je atmosfera još više jesenska, barem u prvoj igri. Jedan od najprikladnijih levela ovdje je Pumpkin Gore u kojemu se nalazite na polju ispunjenom bundevama, a i glavni protivnik je očekivano – bundeva. Vrijedi također još spomenuti i level začarane šume u kojoj skačete po gljivama i probijate se kroz gustu vegetaciju s padajućim lišćem.

Pumpkin Jack

Ovaj je bundevaš isto što i MediEvil, samo je dostupan na svim platformama. Atmosfera je u Pumpkin Jacku tmurna, ali ne i suviše mračna. Močvare, gavrani, duhovi, bundeve… ako vas to podsjeća na jesen, ova igra za 30-ak eura nudi otprilike četiri do pet sati zabave.

Costume Quest 2

Halloween iliti “Noć vještica” jedan je od nezaobilaznih jesenskih događaja, barem u popularnoj kulturi koja dolazi sa Zapada. A upravo je Halloween ono što spašavamo u simpatičnoj igri Costume Quest i njezinom nastavku. Posrijedi je role-playing avantura u kojoj vam različiti kostimi daju različite moći dok hodate po maglom natopljenim okolišima.

The Witcher 1 i 3

Ovdje imam samo jednu riječ – močvare! I to specifično u prvoj i trećoj Witcher igri. Dvojka je isto tako imala svoj gradić Floatsam, ali je atmosfera ondje bila previše šarena za jesen, ako mene pitate. Prvi Witcher je tehnički gledano punokrvna jesenska igra, od početka u Kaer Mohrenu do kišovitih ulica Vizime. Treći dio je raznovrstan, ali dio s Bloody Baronom svakako se treba iskusiti, a savršeno je mistična ekspanzija Hearts of Stone sa svojim temama smrti i… vjenčanja. Svatovi su isto jesenski đir!

Sad kad ste vidjeli naše kandidate, slobodno nam i sami u komentarima napišite koje su vama najdraže igre u kojima ste osjetili jesenski ugođaj.

Ako vas pak zanimaju najbolje igre za drugo godišnje doba, evo što imamo u ponudi:

Komentari (50)

  • Soulforged

    29.09.2021 - 12:00

    S.T.A.L.K.E.R. Anomaly + autumn texture pack

    • atlas

      @Soulforged, 29.09.2021 - 15:02

      i like your vibes

  • hexagram

    29.09.2021 - 12:02

    izgubili ste me kod parnog valjka..

  • SanKa

    29.09.2021 - 12:03

    hmmm.. Alan Wake mi ima taj đir ? sad je baš aktualan.

  • mili1985

    29.09.2021 - 12:14

    Uz nabrojane, dodao bih još stari Arcanum i prvi Life is strange. Obje imaju dijelove sa žućkastim tonovima koje podsjećaju na jesen.

  • zbosec49

    29.09.2021 - 12:33

    Ghost of Tsushima sa sumama u kojem je pod prekriven liscem zute i crvenkaste boje boje ? mljac

  • Sick Individual

    29.09.2021 - 12:35

    Ovaj Robin Hood je igretina, Will Scarlet mi je uvijek bio dio ekipe kad odlaziš na misije i onda daviš ljude.. baš onako Robin Hoodovski 😁

  • trulex

    29.09.2021 - 12:49

    kolko je savršen ovaj resident evil 4 i dan danas to je nevjerovatno, wtf

    • SanKa

      @trulex, 30.09.2021 - 09:48

      kako ce bit dobro kad izbace remake za ps5, jao

    • Iceman73

      @SanKa, 24.09.2022 - 13:58

      To bu preorder v sekundi…

    • Pteri Deri

      @SanKa, 23.09.2023 - 18:17

      Aged like a fine wine

  • Dicksuckulla

    29.09.2021 - 12:57

    Spiderman mozda. Tu je lisce na stablima nekako zuckasto-smeckasto-crvenkasto, odaje neku jesensku atmosferu u gradu.

  • NiKra95

    29.09.2021 - 13:51

    Generation Zero. Nisam je puno igrao, probao par sati kad je bila free za isprobati, ali definitivno ima odličnu jesensku atmosferu.
    The Witcher kao jedna od najdraži igara mi je i po tom pitanju odličan.

  • DjokaBA

    29.09.2021 - 13:54

    Disco Elysium ljudi moji. Ovo je igra za jesenje dane. Po Zoranovom predlogu, odusevljen sam igrom.

  • razer1234559

    29.09.2021 - 14:15

    Chrono Trigger mi pada na pamet. Prekrasna igra sa vrlo zaraznom grafikom koja te tjera na igranje i ta igra mi je nekako jesenska zbog lišća koje je smećkasto.

  • atlas

    29.09.2021 - 14:58

    Dok sam igrao GTA IV više mi je ostavlja dojam isprane sivkaste boje nego smeđe al to me možda zato što sam većinom igrao na monitoru koji jedva da je zna prikazat neku kvalitetu crne boje a kamoli drugih, sve u svemu odličan članak.

    • Rastmahatta

      @atlas, 26.09.2022 - 07:33

      E to sam baš ja htio reći, da mi GTA IV baca na jesensku tematiku. Liberty City je inače i od GTA III baš jesenski, sivi i tmuran grad, ako me pamet dobro služi na GTA IV čak i drveća i lišće imaju izraženu smeđe-narančastu boju

  • asmirkole

    29.09.2021 - 17:46

    Ne mogu da vjerujem da ovdje nije spomenut Watch Dogs, igra koja jesen u Chicagu dočarava na nevjerovatan način.

    • hyperion

      @asmirkole, 29.09.2021 - 23:27

      Upravo to, Watch Dogs mi je prva asocijacija za ove teme. Btw ne kontam po čemu su witcheri jesenske igre… kec mooožda.

    • DjokaBA

      @asmirkole, 30.09.2021 - 08:34

      Nije spomenut zato sto je sranje.

    • SanKa

      @asmirkole, 30.09.2021 - 09:48

      zato sto je igra isprazna kao i grad.

    • ulalume

      @asmirkole, 21.12.2021 - 10:36

      Totalno jesenski Chicago

  • croBilly394

    29.09.2021 - 17:47

    A od jesenskih likova najprikladniji je Adam Je(n)sen

  • d3x

    29.09.2021 - 22:30

    Hvala za pumpkin jack nisam znao za to

  • Dad of Boy

    29.09.2021 - 22:54

    Batman: AK

    • TitanShifter

      @Dad of Boy, 30.09.2021 - 00:50

      Nije me puno igara razocaralo, ali tu sam definitivno osjetio tu emociju. Atmosfera je beton doduse, good brain.

  • Jokerhere

    29.09.2021 - 23:25

    Watch dogs, jesen u Chikagu.

  • SanKa

    30.09.2021 - 09:49

    e pa god of war, do nisi u zimskim regijama

  • Aldin219

    24.09.2022 - 12:34

    Sekiro naravno izostavljen.

  • Darac83

    24.09.2022 - 15:37

    Gledajući samo jesensku atmosferu, mislim da Heavy Rain nema konkurenta.

    • Pararera

      @Darac83, 24.09.2022 - 17:30

      To je ona “Jason!”? 😀

    • Darac83

      @Pararera, 25.09.2022 - 02:05

      Da. 🙂

  • Tomon_45

    24.09.2022 - 16:21

    Gdije je ghost of thusima

  • lkuka13

    24.09.2022 - 16:39

    Icewind dale

  • Emexs

    24.09.2022 - 16:39

    Nema nista bolje od jeseni i zime za igranje, mogao bih satima igrati kad se uhvati vremena. God of war zimi ekstra ili Resident evil 4 dok kisa pada. Pretezno igre tako igram jedino mi je zao sto sam Miles Morales – a igrao dok je bilo proljece tacno bez veze xD. Igranje u odredjenim vremenskim faktorima mi je draze i uvuce me u atmosferu igre kao i VR.

  • MAJSTOR RINGO

    24.09.2022 - 17:38

    Ah čuj, pa METRO EXODUS!!!
    Njega možeš rokat u svako doba godine, ima sva 4 godisnja doba😁😁😁😁

  • GogicM99

    24.09.2022 - 17:56

    Dodati jos Marvels SpiderMan i Deus Ex Mankind Divided

  • Slavke125

    24.09.2022 - 20:42

    Hitman 2 whittleton creek

  • blacklist0907

    24.09.2022 - 21:06

    Batman Arkham serial

  • nikola720p

    24.09.2022 - 22:21

    Stigla je jesen a to se meni uopste nije svidelo,ovo me jos vise naljutilo…

  • seizure91

    26.09.2022 - 08:34

    GTA III mi je također nekako jesenska igra, uvijek sam je igrao oko 10. mjeseca

  • Krndic97

    23.09.2023 - 18:45

    Dodao bih cak i AC: Unity. Igram ga upravo i sav je nekako tmuran, maglovit. Doduse, ima i lijepih dana, ali sam bas dobio vibru jeseni. 🙂

  • Nikola1996

    23.09.2023 - 21:52

    Pumpking Jack gledam vec 2 godine da uzmem i nikako, vrijeme je da ga odigram za ovaj haloween 😅

  • Tudum

    23.09.2023 - 22:15

    NFS Most Wanted. Cijeli je bio nekako žuti. Ili je bila jesen ili se igra odvija u Meksiku

  • gretharth

    24.09.2023 - 02:11

    Inside and Limbo 🙃

  • Serpico

    24.09.2023 - 03:54

    Death Stranding, pogotovo istočni deo mape me više podseća na proleće i aprilske, majske i junske kiše, naravno, dok ne dođe vreme za planinarenje u centralnom delu mape.

  • vragec25cro

    24.09.2023 - 06:02

    Dodao bih jos Ac Valhalla i Forzu Horizon 4 jesen 🙂

  • Damir Shady

    24.09.2023 - 09:48

    Htjeo bih spomenuti jos i Terrariu, igra koja prati godisnja doba i dogadaje koje su podebljani na kalendaru pa tako i samu jesen.

  • Ravel

    25.09.2023 - 04:17

    Od onog što mislim igrati ovu jesen, to je Signalis, FF7 (stari) i Silent Hill 1, 2, 3 i 4.

  • Wormuri

    26.09.2023 - 19:48

    Čudi me da nitko nije spomenuo The Legend of Zelda: Twilight Princess

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?