HCL.HR

Hoćemo li 2017. igrati nešto što je stvarno novo?

Zoran Žalac 30.06.2017.   •   16 komentara


Bacite li pogled na postavu igara koje nas očekuju do kraja 2017. godine primijetit ćete da u njoj baš i nema mnogo mjesta za potencijalna iznenađenja.

hellblade-ip

Pri prvom predstavljanju Anthema izvršni potpredsjednik Eletronic Artsa ponovio je frazu koja se u industriji videoigara čuje svakih nekoliko godina. „Novi IP je životna snaga industrije“ – izjavio je Patrick Soderlund, referirajući se naravno na potpuno nove projekte koji nisu nastavci, spin-off igre, remasteri, prerade, prequeli, spiritualni nasljednici i sve druge moguće varijacije.

Složio bih se s time, u teoriji, jer obično rangiram kvalitetu gamerske godine prema broju novih kvalitetnih igara. Zato npr. mislim da 2007. godina bila neponovljiva jer smo tada po prvi puta igrali Witchera, Assassin’s Creed, Mass Effect, BioShock, Crysis, Stalkera i još hrpu novih igara.

Međutim, ako koristite Soderlundovu analogiju za ponudu igara koja nas čeka u preostalih šest mjeseci 2017. godine, čini se kako je životna snaga industrije videoigara praktički na izdisaju. Glavni hitovi ove jeseni su četrnaesti po redu Call of Duty, deseti po redu Assassin’s Creed, dvadeset i treći Need for Speed, bog zna koji već Super Mario.

Zatim slijede naslovi koje izlaze na (dvo)godišnjoj bazi – nova Forza, Star Wars Battlefront, FIFA, PES, NBA itd. Nastavke dobivaju i Middle-earth, Destiny, The Evil Within, Wolfenstein, Project CARS, Total War: Warhammer, South Park, Ni No Kuni, Crackdown… listi nikako kraja.

Ne tvrdim da je to loša stvar. Dapače, očekujem zabavne igre i nadam se najboljem scenariju. Međutim, kada su Kingdom Come: Deliverance, Sea of Thieves, Days Gone i još neke sasvim nove igre prebačene na 2018. godinu, došlo mi je da se zapitam što ćemo uopće novoga igrati u 2017. godini, a da je originalno, svježe i neisfurano. Ako izuzmemo hrpu malih indie projekata, ističe se nekih sedam igara koje ću u ovom tekstu kratko predstaviti.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Najprije nam stiže Hellblade: Senua’s Sacrifice (08. 08.), akcijska avantura tvoraca DmC-a i Enslaveda. Igra prati psihološku bitku keltske ratnice Senue, traumatizirane invazijom Vikinga. Njezino mentalno oboljenje manifestira se na okolišu, a razvojni tim tom je segmentu doskočio koristeći različite trikove da bi igrač na uvjerljiv način doživio ludilo lika kojim upravlja.

Hellblade je uzbudljiv i kao visokobudžetni projekt nezavisne produkcije, nešto što zadnjih godina praktički ne postoji u industriji igara. Njegovi tvorci stoga nas uljudno mole da podržimo njihov trud te nam zauzvrat igru daju za svega 30 eura.

Agents of Mayhem

Datumom izlaska također nam je blizu i Agents of Mayhem (18. 08.), nova igra tvoraca Saints Row serijala. Iako sa spomenutim dijeli isti univerzum, pa čak i sličan humoristični ton, Agents of Mayhem djeluje kao više od spin-offa. Bit će smješten u južnokorejskoj prijestolnici Seulu, preciznije rečeno futurističkoj viziji istoga.

Glavna razlika naspram Saintsa bit će u tome da ćemo moći igrati s više različitih likova. Točnije rečeno, njih dvanaest, od kojih su svi karakteristični i upečatljivi kao da su pobjegli iz nekakve MOBA igre. Nadam se samo da neće proći kao i likovi iz Battleborna koji sada „volontiraju“.

Absolver

U osmom mjesecu igrat ćemo i online tabačinu zvanu Absolver. U PvP i PvE okružju te igre morat ćemo savladati nekoliko vrsta borilačkih stilova i prakticirati onaj koji nam najbolje odgovara kako bi razvili svog lika sve do elitnog ranga Absolvera. Borba u igri izgleda fluidno i razrađeno pa s nestrpljenjem iščekujem vidjeti što će na kraju od svega toga ispasti.

Znam samo da tabačina u igrama više nije popularna kao nekada u doba Karate Kida i Fighting Forcea sa PS1 konzole. No, ako Absolver pogodi pravi balans pristupačnosti i izazovnosti, ne vidim zašto ne bi uspio postići pristojan rezultat.

Cuphead

Cuphead je igra koju čekamo već predugo. Riječ je o arkadnom platformeru / napucavanju u kojemu se solo ili kooperativno borite protiv serije jedinstvenih boss protivnika. Prvo što upada u oči jest predivan vizualni stil igre, kao u kakvom crtiću s početka 20. stoljeća.

No, ne dajte se zavarati slatkim šarmom ove igre – bit će to jedna od onih tortura zbog koje ćete poželjeti baciti gamepad zbog frustrirajuće težine. Možda bi bilo najbolje da dodatni kontroler pripremite do kraja devetog mjeseca kada Cuphead izlazi.

Elex

Tvorci Gothica završili su sa Risen serijalom i povećali si apetit, s obzirom da im je Elex prvi projekt za platforme ove generacije. A riječ je o ambicioznom spoju fantastike i fantazije, uz poznati pečat Piranha Bytesa – ručno dizajnirani svijet kojega će vjerojatno biti milina istraživati.

Nažalost, velika ambicioznost ne zvuči baš najbolje kad primijetite arhaičan sustav bliske borbe i sustav nišanjenja koji djeluje totalno neprirodno za jednu ovakvu igru. Volio bih biti optimističan, ali teško je povjerovati da maštoviti svijet može izvući Elex iz kategorije mediokriteta.

Vampyr

Zato se nadam da Vampyr neće pokazati svoje slabosti na češnjak. Radi se o novoj igri tvoraca Remember Me i Life is Strange koji su dokazali svoj talent za pričanje zanimljivih priča. Možda ova fabula o doktoru-vampiru iz Londona 1918. godine bude jednako interesantna. Moju je pažnju zaokupila već samom činjenicom da trenutno nema mnogo igara vampirske tematike na tržištu.

Nekad su Legacy of Kain i Vampire: The Masquerade bili među najpopularnijim igrama na konzolama i PC-u. Ne vjerujem da će Vampyr ponoviti taj uspjeh, ali bit će dovoljno da nam utaži virtualnu žeđ za krvi.

Observer

Rijetki su horor serijali koji u svijetu igara požive duže vrijeme pa su developeri često prisiljeni isprobavati nove ideje. Jedna takva je i Observer, tvoraca Layers of Feara. Za razliku od tog naslova, Observer se bazira na drugačiju vrstu straha te obećava ono što developer zove „psihološko silovanje“. Ne zvuči dobro, ali ne može gore od Outlasta 2, zar ne?

Radnja je smještena u Poljsku 2084. gdje tzv. digitalna kuga radi velike žrtve čovječanstvu. U ulozi Daniela Lazarskog morat ćemo hakirati umove žrtava, proživjeti njihove užase i doznati kako izliječiti sebe, susjeda, domovinu i svijet.

To je tih sedam istaknutih novih IP-ova za 2017. godinu. Naravno, nisu to svi predstavnici svježine i originalnosti – igrat ćemo još igre kao što su Tacoma, LawBreakers, Matterfall, Pyre, itd. Daleko od toga da svježih igara na tržištu nema – samo ćete se morati potruditi da ih primijetite u gužvi nastavaka, prerada i svih drugih čuda gaming industrije.

Označeno sa:

Komentari (16)

  • baDarmageddoN

    30.06.2017 - 21:31

    Trebamo više igara poput Ori and the Blind forest (ne mislim na nastavak) koje i u svom žanru nude ono što desetljećima nismo vidjeli. Horizon zero Dawn je isto donio nešto drugačije. I da, ne sjećam se da će neki novi IP donijeti nešto neviđeno. 2007 je mrak godina, slažem se da je ne samo donijela najviše novoga nego i najviše odličnih igara. Anthem bude isto nešto kao novoga ali to je više miks nego baš nešto novo. Vampyr? Ne bih rekao da ima nešto neočekivano u toj igri. Matterfal bi mogao donijeti nešto drugačije mada traileri nisu dovoljni da to vidimo. Nintendo će isto vjerojatno nakon 100 godina napraviti neki novi IP koji ima uzore u njihovim igrama. Sonyev novi IP Days Gone isto neće donijeti ništa novoga. Čak mislim da bi AA i indie igre mogle daleko više iznenaditi nego visoko-buđetne igre jer oni moraju nuditi nešto novoga, znamo svi vrlo dobro da AAA serijali imaju svoje fanove koji će te igre kupiti. Meni je jedna igra poput Orija ili Limboa ili HZDa ili Ark Survival (ne mislim samo na kvalitetu nego na svježi sadržaj) godišnje dovoljna, ako me se iznenadi drugačijim sadržajem više puta onda još i bolje 😀

    • Dragan[MKD]

      @baDarmageddoN, 30.06.2017 - 21:53

      Potpuno se zlazem, dobro Hzd nije mi bio nesto vau, ali ipak kao fanatik open world igara mi je ljepo sjeo, nema sta dobra igra, naravno daleko od Goty, ali super je bila. I da prisutan je taj trend da se igre ponavljau, evo ja mislim da je open world mehanija u Zeldu vrh. nesto novo i inovativno sto je svakako za pohvalu, takodhe Middle Earth koji je imao ljepu mehaniku u tom svetu borba neprijatelja. Sve manje i manje me mogu igre iznenadit. Nz dali je do meni, mozda sam ostario ali ranije sam igrao vise vau igara, kao u doticnoj 2007moj godini.

    • darijoman

      @Dragan[MKD], 30.06.2017 - 22:03

      Ostario si 😛

    • Vaas FU SEHCTIB

      @baDarmageddoN, 01.07.2017 - 00:33

      Svaka ti je na mjestu. Cijenim tvoje misljenje

  • blacklist0907

    30.06.2017 - 21:33

    I kad izade nesto novo ukrade od svih po malo

  • darijoman

    30.06.2017 - 22:10

    Observer i Vampyr mi djeluju solidne igre a podrška Hellbladu svakako ide 🙂 Za Elex ne znam šta da kažem. Za sad je niti vino niti voda. Vidjet ćemo

  • TeroXCro

    30.06.2017 - 22:47

    Ima jedna igra na 3,al nekako sumnjam da ću to doživit…

  • Black op

    30.06.2017 - 22:49

    Po meni su 2012. i 2013. bile najbolje godine.Ne znam da li su mi igre dosadile ali zadnjih nekoliko godina skoro ništa zanimljivo nije izašlo.

    • Vaas FU SEHCTIB

      @Black op, 01.07.2017 - 00:19

      Slazem se jednim dijelom. Izasli su far cry 3 , gta 5, max payne3…- dosta dobrih igara. Ja osobno vise volim starije igre. Prvi god of war , usput meni najdraza igra,imala je dasak svjezine. U zanimljivi svijet se lako uzivis. Ali glavna odlika je odlicna ZABAVA . Ponovo sam je odigrao najmanje 15 puta cijelu. Jednostavno me vukla. Svakim novim prelaskom otkrio bih nesto novo , da ne govorim o otkrivanju skrivenih chestova.takvih igara je danas malo , ako i nisu izumrle. Jos bih pohvalio i Onimusha i metal gear serijal – jednostavno receno remek djela. Istina danasnje igre imaju bolju grafiku, vecu trajnost ali jeli to stvarno ono sto u potpunosti ispunjava dio svakog gamera? Sreca i veselje prozeto uzbudljivim iscekivanjem uz par iznenadjenja- to je onaj dio.Ali glavni kljuc je odlicna ZABAVA. Nije ni cudo sto svatko dobiva dojam da su mu igre mozda dosadile. Budimo realni kome ne bi uz ovdasnji repertoar ( izuzev nekih pojedinaca – napominjem ” NEKIH” tj prevedeno ” jako rijetkih”)? Kad je tko od nas zadnji put presao neku igru 2 ili vise puta? Odgovor je da ti se NE DA.

  • 1oR

    30.06.2017 - 22:57

    Lijepo je da jos neko pamti 2007 godinu. Kad se sve sabere i oduzme godina koja je ponudila ne najvise hitova nego totalnu revoluciju u gamingu 🙂 Tesko da ce se slicno ponoviti.

  • vlatko2003

    01.07.2017 - 01:32

    nesta tipa soul reaver

  • josipk

    01.07.2017 - 08:47

    po meni su samo dobre vampyr i hellblade

  • Slazar

    01.07.2017 - 09:47

    Meni je nekako 2009god, ostala u posebnom sjećanju sa Dragon Age Origins, Demon Souls, i Uncharted 2.

  • funky0308

    01.07.2017 - 11:34

    Gadno je uspprila industrija, jako tesko dolazi nesto svijeze i bas mi je zao radi toga. Nadam se da nisu ostali bez ideja i da cemo u 2018god ipak dobiti nesto cega cemo se sjetiti i u 2019 god. Moram se opet vratiti na Horizon, nicega tu novog nema, uzeli su nekoliko igara, kopirali mehanike i smiksali u jednu solidnu pricu i eto dobre igre. Stvarno ne trazimo puno ali dosta je kopiranja iste igre (neki cak i mape kopiraju…svi znamo tko su oni) i ponavljanja svega iz godine u godinu, remastera i svega gore navedenoga…idemo dalje. Nije istina da nema ideja, svako malo nas se podsjeti na to da ima studija koji znaju napraviti igru, samo, jbga, dok god Activ. proda milione kopija novog CODa nece promjeniti nista. OK, odvesti ce nas u drugi rat ali to je i dalje ista igra. Ja se nadam da mi sin nece odrasti bez dobrih igara jer stvarno mislim da su igre odlicna stvar… zabava u kojoj se nauce jezici, logika, razvijaju motoricke sposobnosti i sl…stvarno gejming smazram necim dobrim i potrebnim i zaisza se nadam da nam klinci nsce odrastati na smecima kao NMS i one pedere sto pisaju u WCu 🙂

  • tryon

    01.07.2017 - 12:59

    2007 do 2013 godine su bile vrh. u to vrijeme je to onda bio pravi next-gen. u usporedbi s trenutnim next-genom koji nije donio nista novo nego grafiku. sreca u ne sreci je sto sam zaglavio s par godina starim laptopom tako da jedino mogu i goniti igre koje su izasle u tom periodu, a nisam ih jos stigao odigrat.

  • MuKKsoN

    12.08.2017 - 11:48

    Absolver se cekaa

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?