HCL.HR

Odabrali smo TOP 5 najboljih Spider-Man igara, evo koje su se našle na listi

Dominik Vadas 04.05.2022.   •   17 komentara


Dvadeseta je godišnjica filmskog Spider-Mana – ili barem onoga kojega većina starijih fanova pamti. Tim povodom dali smo si zadatak odabrati pet najboljih videoigara s tim junakom.

Na današnji dan, prije točno 20 godina, u kino dvoranama zanjihao se Spider-Man. Iako je prvi film o čovjeku-pauku snimljen davne 1969. godine, možemo se složiti kako je upravo Raimijev klasik s Tobeyjem Maguireom označio početak filmske povijesti najpoznatijeg heroja iz susjedstva.

Spideyjev šarm iz stripova prelio se na šaroliku paletu proizvoda popularne kulture, stoga ne treba čuditi kako nije zaobišao ni svijet videoigara. Štoviše, avanture čovjeka-pauka igrači su mogli iskusiti na 15 različitih gaming platformi, a najranija od njih seže čak za sustav Atari iz 1982.

U sklopu ove obljetnice donosimo vam pregled pet najboljih igara iz svijeta Spider-Mana. Prisjećanje na odigravanje ovih naslova zasigurno će vam, barem na tren, baciti nostalgičan osmijeh na lice. Kao i obično, ovakva je lista subjektivna pa se nemojte uvrijediti ako se ne slažete s njom. Svatko ima svoju listu najboljih Spider-Man igara, a ovo je naša:

5. Spider-Man (2000.)

Koristeći engine za PlayStation 1 verziju legendarne igre Tony Hawk’s Pro Skater, studio Neversoft napravio je avanturu u kojoj Spider-Man mora povratiti status junaka i sprati ljagu sa svojeg imena i otkriti tko je to u njegovo ime počinio razne zločine po virtualnom New Yorku.

Spidey se na svom putu do katarze mora zaustaviti mnogobrojne poznate zlikovce. Venom, Carnage, Scorpion, Mystreio- svi oni ponovno su se udružili samo kako bi našem napaćenom školarcu Parkeru uništili dan. Treba naglasiti kako je, ekskluzivno za ovaj naslov, stvoren i novi negativac. Naime, Carnage je odlučio zaposjesti još jednog Spider-Manovog velikog neprijatelja Doctora Octopusa, tvoreći tako zastrašujućeg protivnika Monster-Ocka.

Gameplay je za tadašnje vrijeme bio dosta inovativan i čini se kako su developeri shvaćali kako se Spider-Man obračunava sa svojim neprijateljima. Po linearnim misijama mogli ste se kretati koristeći klasično njihanje na mreži, ali i puzajući zidovima i stropovima, što je pružalo osjećaj raznovrsnosti. Spidey je u raznim zadacima morao doći do kraja levela, a game over bi nastupio ako igrač ne bi uspio spasiti civile koje je često bilo potrebno izbaviti iz opasnosti.

4. Ultimate Spider-Man (2005.)

Ultimate Spider-Man dolazi nam od više razvojnih timova. Verzije za tadašnje aktualne konzole, Xbox i PlayStation 2 razvio je Treyarch, dok je za PC port zaslužan studio Beenox. Iako Treyarch zajednica mnogo više pamti po njihovom radu na Call of Duty igrama, ne može se poreći kako su izvrstan posao napravili i s čovjekom-paukom.

Ultimate Spider-Man smješten je u svijet Spider-Man Ultimate stripova. Osim radnje, repliciran je i poseban vizualni stil na način da što vjernije ocrtava Ultimate grafičke romane. Izuzev osebujnog vizualnog stila, Ultimate Spider-Man mnogim je igračima ostao u sjećanju kao jedina igra otvorenog svijeta u kojemu su mogli preuzeti kontrolu nad Spideyjevim najstrašnijim zlikovcem, zlim simbiotom Venomom.

Igranje s Venomom i Spider-Manom prilično se razlikovalo, a likovi su imali i zasebne misije i priču koja se tek pri kraju spojila u cjelinu. Spider-Man je bio okretan i agilan, te je koristio svoju nezaobilaznu mrežu kojom je neprijatelje mogao privremeno omamiti. Peter je mrežu koristio i kao takedown mehaniku – jednom kada ste neprijatelja poslali na tlo, morali ste ga brzo zavezati mrežom kako bi spriječili njegovo ustajanje.

Igranje sa Simbiotom s druge je strane bilo posve drugačije. Venom nije imao brzinu i okretnost, no sve je to nadoknađivao svojom golemom snagom. Venom se kretao tako što se nogama odbio nekoliko desetaka metara u vis, a mreža mu praktički nije bila ni potrebna, jer je svojim kandžama stvarao rupe u betonu na pročeljima zgrada. U borbi s Venomom koristili smo šake i Simbiotove krakove kako bismo brzo i efikasno riješili smetnje.

Baš kao i u grafičkom predlošku, i ovdje smo s Venomom mogli konzumirati ljude. Doduše, ovdje ih ne bismo ubijali, već bi im Brock jednostavno isisao energiju, nakon čega bi ih ispljunuo van. Konzumirati smo mogli ne samo manje protivničke jedinice, već i nevine civile, što je bio dosta hrabar potez za igru koja je ciljala na nešto mlađu publiku.

3. Spider-Man: Shattered Dimensions (2010.)

Razvojni studio Beenox zaslužan je za mnoge virtualne zgode i nezgode iz svijeta Spider-Mana. Ono što njihov Spider-Man: Shattered Dimensions odvaja od drugih Spider-Man igara je činjenica kako su igrači ovdje po prvi puta imali priliku zaigrati s čovjekom-paukom iz različitih dimenzija.

Točnije rečeno, Amazing Spider-Man usred borbe s Mysteriom počini grešku te slučajno na 17 dijelova razbija drevnu pločicu koja navodno kontrolira red i kaos. Kako to obično biva, otrov crne mambe učini svoje i Amazing Spider-Man upada u veliki škripac. Na njegovu sreću, u pomoć mu priskače misteriozna madam Web koja mu objašnjava kako se cijela stvar može ispraviti ukoliko se komadići pločice ponovno spoje. Na igračevu (ne)sreću, komadi su razbacani u četiri različite dimenzije, pa naš Spidey pomoć zatraži od junaka iz suprotnih dimenzija.

Amazing Spider-Man, Ultimate Spider-Man, Noir Spider-Man i Spider-Man 2099 moraju se udružiti kako bi zajedno popravili poredak stvari i ispravili ovu prostorno-vremensku zbrku. Svaki čovjek-pauk imao je svoje zasebne vještine, misije, specifičan umjetnički dizajn svijeta i okoliša i dakako, negativce koje je trebalo umlatiti.

Primjerice, Noir Spider-Man je verzija čovjeka-pauka iz 20. stoljeća. Sukladno vremenskom periodu, Noir još uvijek nema razvijenu tehnologiju i fancy uređaje koje posjeduju moderniji Parkeri, pa se mnogo češće koristi akrobatikom kako bi nadmudrio negativce i grubijane koji haraju njegovim voljenim monokromatskim New Yorkom za vrijeme trajanja Velike depresije. S druge strane, Spider-Man 2099 pršti od neonskih i blještavih boja. Kako je riječ o Spider-Manu iz daleke budućnosti, njegov arsenal obiluje mnogim napravicama i uređajima koji mu znatno olakšavaju rješavanje svih problema na koje nailazi.

Vrijedi naglasiti kako je Shattered Dimensions kod publike prošao jako dobro, a poslužio je i kao inspiracija za serijal stripova Spider-Verse, koji je postao globalno popularan nakon izlaska istoimenog animiranog filma iz 2018.

2. Spider-Man 2 (2004.)

Spider-Man 2 je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih superherojskih filmova, a isti tretman nije zaobišao ni Treyarchovu igru iz 2004. Kako se ponovno igre razlikuju ovisno o tome na kojoj ih platformi igrate, odlučili smo izdvojiti verziju igre za tadašnje aktualne konzole, gdje je Spider-Man 2 doživio najveći uspjeh. Najkraće rečeno, Treyarch je postavio golem temelj činjenicom kako je Spider-Man 2 bio prva superherojska igra otvorenog svijeta.

Osim otvorenog svijeta, Treyarch je pokupio mnoge pohvale zbog detaljno simuliranog Manhattana. Osim vjernog prikaza okoliša, revolucionaran je bio pristup načinu na koji se čovjek-pauk kreće. Po prvi puta igrači su morali ciljati gdje će i kako ispucati mrežu, koja sada više nije magično visjela s neba. Spider-Man 2 imao je i unaprijeđen sustav borbe. Spidey je na raspolaganju imao kompleksniju borbu i razrađen combo sustav. Parkerovo šesto čulo ovdje je također imalo značajnu ulogu. S njime su igrači mogli usporiti vrijeme, kako bi se nehajno izmakli neprijateljskim napadima koji su često uključivali i upotrebu vatrenog oružja.

Radnja u igri na svim verzijama usko je povezana s radnjom istoimenog filma. Vrijedi spomenuti i to kako glumci iz filma posuđuju glasove svojim virtualnim dvojnicima, što je dodatno pridonijelo osjećaju autentičnosti samog naslova. Sama priča podijeljena je na nekoliko poglavlja, a valja istaknuti kako je svako od njih, uz nezaobilazne glavne misije, imalo i razne zadatke koje smo dobivali od civila u nevolji. Građani su nas molili da ih odnesemo u bolnice, zaustavimo jureći auto pun nitkova i zgubidana ili da ih spasimo od pada s graditeljske skele. Postojali su i zadaci koji nisu dolazili od građana. Opcionalni zadaci nisu bili raznoliki, no neki od njih zaista su ikonični: Tko od nas nije htio pomoći Peteru da na vrijeme dostavi sve pizze?

1. Marvel’s Spider-Man/Spider-Man: Miles Morales (2018./2020.)

Premda je Spider-Man kroz svoju dugogodišnju povijest iznjedrio mnoge dobre naslove, fanovi su zahtijevali igru koja bi dobrosusjedskom heroju bila ono što je za čovjeka-šišmiša bio Arkham Asylum. Mnogobrojne želje ispunile su se 2018. godine izlaskom Insomniacovog Marvel’s Spider-Mana, koji danas slovi kao najprodavaniji naslov superherojske tematike.

Marvel’s Spider-Man

Marvel’s Spider-Man sadrži sve ono što vrhunski Spider-Man naslov mora imati. Za početak, kretanje po gradu odrađeno je fantastično, a što je još važnije, djeluje prirodno i oslobađajuće. Spider-Man je u ovom nastavku brži i agilniji no ikad, a kretanje je dodatno unaprijeđeno mogućnošću unapređivanja akrobacija vašeg junaka.

Borbu u Marvel’s Spider-Manu najlakše je opisati kao poletniju i glađu inačicu šamaranja iz već spomenutih Arkham igara. Spider-Man svojim šestim čulom signalizira igraču kada mora pritisnuti tipku za izmicanje. Kada napada, Spider-Man u potpunosti primjenjuje sav svoj arsenal ne bi li što lakše došao do pobjede. U borbi prsa o prsa Peter koristi svoju okretnost i akrobacije koje ga transformiraju borbeni Beyblade koji leti po cijelom ekranu. Kako je često brojčano nadjačan, Spider-Man se ne libi koristiti mnogobrojne mehanizme i spravice kako bi omjer snaga vratio u svoju korist. Ukoliko ne želite sudjelovati u direktnom sukobu, igra vam na raspolaganju daje raznovrsne opcije šuljanja i prikradanja, tako da neprijatelje možete rješavati u tišini.

Svaka od ovih mehanika dodatno se može nadograditi kroz igrin sustav progresije, tako da je na igraču konačna odluka o tome kako će njegov pauk pristupati pojedinom zadatku. Uz odabir načina igranja, igrači imaju potpunu slobodu glede izgleda svog omiljenog heroja. Naime, uz pomoć sporednih misija i predmeta koje sakupljate po pojedinom svijetu, igrači mogu svojeg Spideyja obući u jedan od čak 28 dostupnih kostima. S uključenim dodatnim sadržajem, ova brojka penje se na impresivnih 47 kostima.

Priča u Marvel’s Spider-Manu stavlja nas na svojevrsni vrhunac Parkerove karijere. Igra ne slijedi radnju iz određenog stripa, već nas vodi kroz alternativni slijed događaja u kojemu gledamo kako Otto Octavius postaje Doctor Octopus. Uz popularnog Doc-Ocka, gledamo stvaranje popularne zloglasne šestorke. Ipak, najvažniji dio igre zapravo je završni dio u kojemu otkrivamo novog i nadolazećeg Spideyja, mladog Milesa Moralesa.

Uz prekrasnu grafiku, intrigantnu i emotivnu priču, veliki otvoreni svijet s povećom količinom sadržaja, Marvel’s Spider-Man po nama predstavlja najbolji naslov u serijalu i igru koju svaki fan čovjeka-pauka mora zaigrati.

Spider-Man: Miles Morales (2020)

Spider-Man: Miles Morales najlakše je opisati kao poboljšanu i unaprijeđenu verziju Spider-Mana iz 2018. Jedina stvar koja znatno razlikuje ova dva naslova jest dugotrajnost. Dok će vam za odigravanje Marvel’s Spider-Mana trebati i do trideset sati, druženje s Moralesom u prosjeku će trajati kraće od 15-ak sati. Ako izuzmemo trajnost, Miles Morales predstavlja vrhunsku Spider-Man igru kojoj ćete se uvijek poželjeti vratiti.

Miles je drugačiji Spider-Man od Petera, a igra kroz sve svoje mehanike samo pojačava razliku između dvojice pauka, zbog čega igrač nema dojam kako je Morales samo blijeda kopija Parkera. Primjerice, Miles je nesiguran, ponajprije zato što još nije naviknut na svoje supermoći. Igra vam to signalizira kroz prekrasne animacije u kojima vidimo kako Miles tetura ili se pak pridržava za neke objekte prilikom njihanja kroz grad.

Nadalje, Miles ima takozvane Venom moći koje Peteru nisu na raspolaganju. Na žalost mnogih ljubitelja, Venom moći ne odnose se na poznatog Simbiota. Miles pomoću Venom sposobnosti protivnike može razoružati raznim strujnim napadima, a kada zagusti, može postati i nevidljiv.

Miles Morales napravio je grafički pomak u odnosu na naslov iz 2018. godine i predstavlja skok na next-gen konzole, a zgodno je spomenuti kako smo ovdje prvi puta mogli vidjeti kako Spider-Man funkcionira u snježnim uvjetima.

Po pitanju negativaca, Morales je ostao kratkih rukava. Od poznatijih protivnika tu su već viđeni Rhino i Vulture, a vrijedi istaknuti i Prowlera. Nedostatak zvučnih imena donekle može opravdati činjenica kako je Morales zapravo svojevrstan most između Marvel’s Spider-Mana i nastavka koji bi trebao izaći 2023. Najavna špica za dvojku već je otkrila kako će se Miles i Peter boriti s Cravenom i Venomom, a šuška se kako bi se mogao pojaviti i Carnage.

Mi se sada bacamo na ponovno gledanje Raimijeve trilogije, a vi nam u komentarima slobodno pišite koje su vaše omiljene Spider-Man igre i zašto su vam baš one ostale u sjećanju?

Označeno sa:

Komentari (17)

 • Demon90

  04.05.2022 - 21:27

  Ja sam jedino igrao ultimate i shattered dimension. Niti jednog do duse nisam zavrsio.

 • Pokvareni Bojler

  04.05.2022 - 21:45

  Igrao sam Spidermana 2 i spiderman ps4. Obe odlične igre. 😁

 • 312AE

  04.05.2022 - 22:14

  Ja odigrao sve i slažem se s listom 😁👍🏽

 • MAJSTOR RINGO

  04.05.2022 - 22:17

  Jedino sam igrao ovaj Marvel spiderman iz 2018, pre toga nijednu moram da priznam, nisam bio bas neki veliki obozavalac SM igara kao i filmova, igra me je zaista veoma prijatno iznenadila, bas sam uzivao u njoj, igrao sam goty edition sa dlc-jevima, kompletirao je 100% , zaista veoma dobra igra. M. Moralesa nisam jos uvek odigrao, planiram i njega da zaigram u bliskoj buducnosti!

  • Lazy

   @MAJSTOR RINGO, 09.05.2022 - 08:30

   MM,odlican je ,neces pozaliti.

 • djosic85

  04.05.2022 - 22:26

  Igrao sam na ps1, ta mi je bila odlična. I igrao sam na ps2 jednu, mislim ovaj ultimate. I onda ništa do 2018 i ps4.

 • HeisenStein

  04.05.2022 - 22:38

  Web of Shadows mi je uz 2018 omiljeni

  • croBilly394

   @HeisenStein, 05.05.2022 - 00:13

   Taman htio napisati, dodao bih Web of Shadows na listu

  • Veliki_Gospar

   @HeisenStein, 18.05.2022 - 11:39

   Web of Shadows obavezno mora bit na svakoj listi

 • Cactus0077

  05.05.2022 - 00:25

  Spider-Man ps1

 • Mrky

  05.05.2022 - 11:35

  Upotpunosti se slazem s listom, sve odlicne igre, nadam se da ce nas Spider-Man 2 za PS5 jednako oduseviti kao i prethodne igre.

 • Deratizat0R

  05.05.2022 - 19:04

  Sjećam se da mi je drug iz razreda donio cd Spiderman 2 i to igra je bila na italijanskom, koji nisam razumio. Vjerovatno je mogao da se promijeni jezik u igri što nisam ni pokušavao ali sam uživao u igri. Tek kasnije sam nabavio verziju na engleskom.

 • Klaudio89

  05.05.2022 - 22:39

  Prva 2 Spidermana za PS1 su bila čudo,sjećam se koliko je moj brat bio zaluđen toj igrici,bilo je fantastično,posebno mi.je u sjećanju ostalo kada si mogao birati bilo koji kostim od Spidermana, svi su oni bili zanimljivi na svoj način

 • TsarConstantine

  07.05.2022 - 10:48

  Ima li se gde nabaviti Spider-Man: Shattered Dimensions za PC?

 • Zoran Žalac

  07.05.2022 - 15:47

  Moram priznati da sam imao dosta veliku pauzu u Spider-Man igrama, preskočio većinu Beenoxovih, od kojih neke nisu ni došle na PC. Od ovih na listi bio mi je dobar Spider-Man za PS1, Ultimate Spider-Man mi je imao potencijala, no sjećam se da sam na kraju ostao razočaran pričom. Marvel’s Spider-Man definitivno najbolji, Milesa još nisam stigao odigrati. Od ostalih bi još spomenuo Enter Electro, taj mi je isto bio zabavan.

 • Lazy

  09.05.2022 - 08:31

  Ova zadnja dva su meni najbolji, druge sam igrao al niti jedan dovrsio.

 • Lucijan93

  10.05.2022 - 14:18

  Najvise mi je ostala u sjecanju Spider-Man 2 igra na ps2 koju sam igrao po cijele dane u iscekivanju filma. Ultimate nikad igrao ali mi je od sad na listi 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?