HCL.HR

Gaming suvenirnica #02: Blesave šifre za igre

Zoran Žalac 12.02.2017.   •   9 komentara


Varanje pomoću unošenja posebnih kodova u igre obično je služilo tome da igrač izvuče nekakvu korist. No, takozvane šifre ponekad su igrama davale i novu dimenziju zabave.

batman-big-head

U vrijeme dok multiplayer komponenta nije bila smatrana nužnim dijelom igre, developeri su različitim taktikama nastojali produljiti „vijek trajanja“ svog proizvoda. Dio onoga što zovemo replay value, iliti vrijednost ponovnog prelaženja igre, svojevremeno su bile i šifre, odnosno cheatovi. Velika većina igara imala je klasične šifre čijim bi unošenjem igrač dobio prednost u obliku više života, boljeg naoružanja ili potpune neuništivosti.

Igranje igara sa šiframa imalo je svoje čari. U više slučajeva štedjelo je vrijeme i omogućavalo igraču da se posveti kojekakvom eksperimentiranju. Simsi su odličan primjer toga jer vjerujem da su svi igrači tog serijala barem jednom koristili kaching, motherlode ili rosebud kako bi instantno mogli napraviti kuću iz snova. Ukratko, korištenjem šifri gameplay se ponekad mogao promijeniti do te mjere da igru igrate drugačije nego je to originalno zamišljeno.

No, u ovoj epizodi suvenirnice htio bih odati počast drugačijem tipu cheatova koji ne spadaju pod klasične varke nego prije u blesave dodatke koji se naposljetku mogu otključati igranjem.

Prisjetite se one situacije, ili ju zamislite ako ju niste imali: načuli ste kako postoji neki kod za GoldenEye 007 koji otključava DK mod. Nemate pojma što je DK mod, a kad unesete šifru koju ste doznali usmenim prenošenjem ili eventualno u gaming časopisu, dočeka vas urnebesno iznenađenje – svim likovima u igri glave se povećaju tako da su disproporcionalne ostatku tijela.

Takozvani DK mod ustalio se u gaming svijetu kao „Big Head mod“ i postao prisutan u velikom broju igara. Njegovo korištenje najčešće nema nikakvu praktičnu korist, ali igrama daje humorističnu notu. Praktičnu korist primjenom Big Head moda može se primjerice dobiti ako se neprijateljima povećaju glave tako da ih možete lakše pogoditi, kao što je to primjerice slučaj u nedavnom Rise of the Tomb Raideru.

Velike glavurde mogle su se vidjeti najranije u NBA Jam serijalu, a novije vrijeme u Batman Arkham igrama, Tekken serijalu, Tony Hawk’s naslovima, Ratchet & Clanku itd. Popularnost im je opala nakon devedesetih godina te ih se danas sve rjeđe viđa u igrama. No, simpatičnost disproporcionalnih tintara dobro je iskoristila tvrtka Funko za svoju Pop! seriju figurica.

booker-pop

Big Head mod je samo jedan primjer blesavih šifri koje mijenjaju izgled ili pravila igre. Druga najčešća „fora“ obično se veže uz gravitaciju u igrama. GTA serijal primjerice ima urnebesne rezultate s takozvanim „moon gravity“ cheatom, a sličan princip preslikao je i Saints Row.

Kompletno mijenjanje izgleda likova, odnosno otključavanje skrivenih likova koji ne pripadaju igri također je vrlo popularno. U Resident Evilu 2, primjerice, moguće je igrati kao tofu, a u NBA Jamu kao Obama, Bush i Clinton. Drastičnu promjenu NPC-jeva ima pak Saints Row sa svojim „Pimps and Hos“ cheatom čiji naziv govori dovoljno sam po sebi.

Spomenuti Saints Row istovremeno je i negativni primjer kako su blesave šifre degradirane tijekom godina. Svojedobno je treći dio tog serijala šifre naplaćivao u sklopu DLC paketa. Primjerice, ako ste željeli vidjeti četiri puta jače eksplozije, morali ste uz igru kupiti i DLC za to. S četvorkom su se stvari malčice popravile, no ako ste recimo željeli pretvoriti likove u Obamu ili Busha, za to ste morali platiti tri eura.

Čim su igre prerasle ozbiljan biznis, neozbiljnosti u njima bilo je sve manje. Developeri danas ne stižu završiti igru na vrijeme pa ju naknadno krpaju mjesecima poslije izlaska, a u takvoj situaciji teško je očekivati da u nju ubacuju kojekakve blesave stvari koje će igrači otključavati šiframa. Ipak, taj segment gaming svijeta, premda u izumiranju, ostaje važna uspomena na vrijeme kada se igre nisu shvaćale previše ozbiljno, a svejedno nisu bile djetinjaste.

Kakve su vaše uspomene s blesavim šiframa? Navedite nam svoje urnebesne primjere i radosti igranja onako kako to nije zamišljeno. Za kraj vas ostavljam s jednim favoritom među blesavim šiframa – glasajućim pucanjem u Timesplittersima.

Komentari (9)

 • rotkvica45

  12.02.2017 - 22:10

  Moje najdraže iskustvo s blesavim šiframa je Skate 3! Bilo je smijeha i smijeha.

 • YeYa

  12.02.2017 - 22:15

  GTA5 sifre su meni najjace 😀

 • mili1985

  12.02.2017 - 23:06

  Jao, još uvijek se sjećam GTA 1 šifri bstard i satanlives. Mislim da su infinite lives bili u pitanju.
  Sjećam se da sam rokao sa šiframa i Duke Nukem Time to Kill.
  Good times!

 • mokrEE

  13.02.2017 - 01:36

  TR sifra za golu Laru 😉

 • chupacabra1

  13.02.2017 - 06:10

  Nitko nije igrao Pes na bojevima, s pingvinima ili psećim glavama XD?

  • nixon227

   @chupacabra1, 13.02.2017 - 12:07

   ja sam igrao, pseće glave su prezakon bile 😀

 • chupacabra1

  13.02.2017 - 06:10

  Lol na nojevima

 • Bojko

  13.02.2017 - 08:06

  Golden Eye za N64 smo redovito igrali s velikim glavama. A za originalni THPS se još uvijek sjećam šifre za puni special – L1 + R1 + krug desno gore dole krug desno gore kocka trokut … nosao sam to stalno na papiriću, čuvao kao Denzel Washington Bibliju 😛

 • MaliMicek

  13.02.2017 - 23:14

  Ja se ne sjećam kada sam zadnji puta koristio šifre za bilo koju igru. Ah da San Andreas 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?