HCL.HR

Ovo su neki od najgorih kontrolera koje smo ikada vidjeli

Zoran Žalac 07.03.2019.   •   18 komentara


Jeste li spremni za stravu i užas? Nakon ovoga teksta bit ćete sretni što vam u ruke nije došla ova periferija za igranje videoigara.

Današnji uređaji za kontroliranje videoigara nisu idealni za svačije ruke niti su jednako podobni za svakojake igre. No, vjerujte nam kad kažemo – ti su kontroleri opstali prirodnom selekcijom. Bilo je kroz godine svakakvih eksperimentiranja, a u ovom tekstu kratko ćemo se podsjetiti neslavnih pokušaja da se napravi revolucionaran kontroler. Ova kategorija ima hrpu bisera i neki od njih su kultni, poput Nintendo Power Glove rukavice ili Konamijevog LaserScopea. Mi smo se u ovome tekstu odlučili osvijetliti užase koji nisu toliko široko poznati, ali to ne znači da ih smijemo zaboraviti. Sve ovo pripada kategoriji „ne ponovilo se“.

Intelov bežični gamepad

Krajem prošlog stoljeća kontroler bez žica bio je san je brojnih igrača. Tvrtka Intel tada je između ostaloga radila na ostvarenju tog sna i realizirali su ga u kontroleru koji je funkcionirao uz tri AA baterije i omogućavao bežično igranje na udaljenosti od maksimalno 2,5 metara. Sama tehnologija je radila, ali taj dizajn kontrolera… stvar izgleda kao onaj jastuk koji stavite za vrat na putovanjima avionom ili autobusom. Uzalud mu emulacija miša, Intelov kontroler došao je u trenutku kad je d-pad već izašao iz mode, a nipošto mu nije pomogla ni čudna ergonomija. Nije se dugo zadržao na tržištu niti je dobio nasljednika.

Thrustmaster Frag Master

Zvuči čudno, ali sredinom devedesetih godina korištenje miša u pucačinama nije bilo standardna praksa. To je između ostalo omogućilo da se u prodaji pojavi monstruozni Frag Master koji je pokrete mišem emulirao naginjanjem i zakretanjem palice koja je izgledala kao kontroler nekog zrakoplova. Imao je šest tipki i dva triggera, ali brzo se pokazao kao promašena ideja jer su se pucačine počele igrati pomoću miša koji je ionako postao sastavni dio osobnog računala.

The Novint Falcon

Pucačine su se još od davnih dana igrale pomoću replika oružja. Međutim, uvijek su to bile nekakve arkadne igre sa svjetlećim pištoljima. To je pokušala promijeniti tvrtka Novint Technologies sa svojim Falcon kontrolerom koji je u suštini bio zamjena za miša – u obliku pištolja. Doduše, precizno ciljanje bilo je u drugom planu, a važniji je bio efekt trzanja kontrolera prilikom pucanja, drugačiji ovisno o različitom oružju. Proizvođači su tvrdili da je ovaj kontroler kompetitivan jednako koliko i miš. Na tržištu tu ipak nije bilo prepoznato jer igrači očito nisu htjeli žrtvovati praktičnost za jeftin efekt vibracije.

Ascii Keyboard Controller

Treba li išta reći o ovome? Može li se, uopće? Slika govori sve – ovaj kontroler za Nintendo GameCube konzolu pokušao je spojiti najbolje od dva svijeta i spojio je to na najgori način. Nalazio se u prodaji samo na japanskom tržištu i bio je podržan samo za jednu igru: Phantasy Star Online: Episode I & II. Prilično je jasno zašto nije zaživio dalje od toga – zato što je tipka Start bila s lijeve strane. Sve naopako!

NeGcon

Ovaj kontroler bio je dostupan i na našem tržištu u eri prvog PlayStationa. Glavna „odlika“ dizajna bila je ta što se mogao savijati, odnosno okretati po sredini. Okretanjem se, primjerice, u igrama utrkivanja dobivalo na brzini. Bio je podržan i u Gran Turismu, TOCA, V-Rally i brojnim drugim racing naslovima. Doživio je dvije generacije i premda su ga neki hvalili, sam koncept okretanja kontrolera nije bio dovoljno smislen da bi se zadržao.

Resident Evil 4 Chainsaw Controller

Tvrtka Nuby Tech iskoristila je popularnost Resident Evila 4 kako bi za GameCube konzolu izbacili skroz nezgrapan i besmisleno dizajniran kontroler u obliku motorne pile. Jer kao, u igri postoje protivnici s motornom pilom. Svima je jasno da kontroler ovog oblika ne može biti praktičan za korištenje, no iz Nuby Techa su igrače uvjeravali kako njihov kontroler „obogaćuje iskustvo igranja Resident Evila 4“. Nesretnici koji su kupili ovaj kontroler brzo su se uvjerili da su to čiste bedastoće.

Gametrak

Većina kontrolera koji su pratili pokrete igrača bazirala se na tehnologiji bez žica. Međutim, Gametrak je poziciju u prostoru računao pomoću dvaju žica koje su se povlačile rukama. Ovisno o smjeru i brzini povlačenja žice, igra je određivala poteze, npr. zamah palice u golfu. Sustav je radio te je ovaj kontroler kupilo više od 300 tisuća ljudi. Možda se nije mogao pohvaliti milimetarskom preciznošću kako je njegov proizvođač tvrdio, ali je bio žice su uvijek bile prepreka koju je godinama kasnije uspješno zaobišla tvrtka Nintendo sa svojom Wii konzolom.

Alpha Grip AG5

Je li ovo najružniji kontroler koji ste ikada vidjeli? Razlog tome vjerojatno je činjenica da je Alpha Grip AG5 zapravo tipkovnica. Proizvod izgleda kao da je iz onih TopShop reklama pa njegovi tvorci kažu kako se uz ovaj kontroler uči brzom tipkanju u pola vremena. Odnosno, kad vam prsti „prirodno“ sjednu na ovaj kontroler, tipkat ćete i po pedeset riječi u minuti. Nitko se nije naročito trudio upamtiti položaj svih slova na ovome smeću i time je po kratkom postupku zaključena priča.

Tony Hawk’s Ride kontroler

Skateboarding igre Tonyja Hawka bile su vrhunske, a onda su počele stagnirati u kvaliteti da bi se 2009. godine dogodio trenutak nakon kojega više nije bilo povratka. Tony je došao na ideju da napravi skejt bez kotača s kojim bi igrači skakali i grindali – samo bez opasnosti od ozljeda. Ništa od navedenog nije radilo kako treba, tipke za kretanje menijima bile su užasno nepraktične jer se na kontroleru trebalo stajati. Stvar je također bila skupa i koristila se u svega dvije igre, obje podjednako loše. Bio je ovo Activisionov pokušaj da nam proda „Skateboarding Hero“ franšizu, ali cijeli projekt bio je debelo nepromišljen.

U-Force

Što kažete na mogućnost kontroliranja igara bez kontrolera? Čuli ste to već s Microsoftovim Kinectom? Ma ne, bilo je pokušaja da se igrača pretvori u kontroler i davno prije Kinecta. Za NES konzolu je 1989. lansiran U-Force, preklopni uređaj koji izgleda kao nekakav toster. Koštao je 70 dolara, što na prvu nije mnogo, ali stvar je u tome da uređaj uopće nije radio kako je bilo zamišljeno. Registriranje pokreta igrača bilo je skoro pa nepostojeće te je igranje napravilo pravom patnjom.

To je to od naše liste, srećom pa je gotovo. Sjećate li se vi nekog kontrolera koji vam je zadavao noćne more? Podijelite svoja iskustva s nama putem komentara ispod ovih redaka.

Označeno sa: ,

Komentari (18)

  • kuky90

    07.03.2019 - 18:47

    Ajme Intel haha

  • Stjepan Fikter

    07.03.2019 - 19:02

    Negcona se sjećam iz PSX-a. Šteta što ga nisam nikada imao prilike isprobati. U to vrijeme se činio poprilično zanimljivim.

    • pero_lopina

      @Stjepan Fikter, 08.03.2019 - 07:32

      Kad mi se neda spajati volan igram Dirt Rally na PCu sa Negcon controllerom. Fenomenalan je.

  • Vass

    07.03.2019 - 21:24

    NIje ono kontroler nego dildo.

  • Goran1234

    07.03.2019 - 21:31

    Onaj RE 4 kontroler je zapravo playstation 2 kontroler, ne gamecube.. ?

  • ivan4gamer44

    07.03.2019 - 22:24

    lol intel

  • vragec25cro

    07.03.2019 - 22:43

    Nisam ih nešto previše isprobavao,ali ako se računa onda mobitel 🙂 kao najgora stvar zavupravljanje u nekoj kompleksnijoj igri.Definitivno mo najbolji xbox one(danas stigao,em bežični em ima pet metra kabla za njega i ljepo leži u ruci ne bole prsti),on mi svrgnu s prvog mjesta nitendo 64 đojstij koji mi bio najdraži do danas.

    • Goran1234

      @vragec25cro, 07.03.2019 - 23:00

      Baš sam gledao nedavno te Xbox one u trgovini, nekakvi plavi 30e,preljepo izgledaju.

    • vragec25cro

      @Goran1234, 07.03.2019 - 23:20

      Morao bih pogledati,ali za sad sam miran neko vrijeme.(moji jedan crni jedan bijeli)

    • darkness666

      @vragec25cro, 07.03.2019 - 23:03

      u zadnjih 15 godina igrao na 20-setak yoyeva i mogu reci da se svakom mogu prilagoditi ali jednostavno xboxovi su najbolji…i tocka,.

    • vragec25cro

      @darkness666, 07.03.2019 - 23:19

      Tako i ja.Čak kad sam kupovao za pc (prije nego uzeo konzole) gledao sam da đojstik bude sličan xboxovom.

  • darkness666

    07.03.2019 - 23:00

    igrao na svim yoyevima…mogu samo jedno reci xbox yoys rules..pogotovo kad su pucacine u pitanju….

  • PppPP

    08.03.2019 - 02:19

    ovaj intelov je za žene… moš obe rupe odjednom 🙂

    • svraka12_LIX

      @PppPP, 08.03.2019 - 20:05

      Ali kakav komentar hahahaha ovo se ne viđa svaki dan.

    • vlatko2003

      @PppPP, 08.03.2019 - 21:37

      pa taman za dan zena

    • PppPP

      @vlatko2003, 08.03.2019 - 22:48

      da hehehe savršen poklon

  • SanKa

    08.03.2019 - 09:53

    intelov double butt plug i fagmaster <3 😀

  • Artyom

    08.03.2019 - 17:28

    Ova motirna pila kontrler bi bila fora u Doom VR-u.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?