HCL.HR

Nintendo DS lite VS Nintendo DS

Igor Belan 28.12.2006.   •   0 komentara


U ovom kratkom tekstu upoznat ćemo vas pobliže sa Nintendo DS handheld konzolom te ju usporediti sa najavljenim redizajnom, imena Nintendo DS lite.

Nintendo DS, mala handheld (slobodan prijevod – rukom držana) konzola, a opet tako moćna i zabavna. Posebnost DS-a je ta što ima dva ekrana od kojih je jedan osjetljiv na dodir. Osim toga, NDS ima ugrađeni mikrofon, koji se može iskoristiti pri igranju, te mogućnost spajanja sa ostalim DS korisnicima preko WiFi mreže. Možda neki od vas ne znaju da kratica DS ima dva značenja. Jedno se odnosi na Dual Screen, a drugo značenje je Developer`s System. Potonje se odnosi na inovativan dizajn te mogućnosti DS-a koje potiču Developere da ih iskoriste u igrama.

Popularnost ove konzole je velika, a to dokazuje i odlični rezultati prodaje po cijelome svijetu. Pred kraj 2005.godine (26.studeni) Nintendo Japan je objavio da je u 13 mjeseci prodavanja konzole prodano 5 milijuna primjeraka u Japanu. Tim podatkom DS je postao najbrže prodavana konzola u Japanu ikada! U prvom mjesecu 2006.godine rezultate prodaje objavili su i Nintendovi ogranci u Americi i Europi te je objavljeno da je NDS prodan u 4 milijuna primjeraka u Americi te 3.5 Milijuna primjeraka u Europi. Ti podaci dovode do ukupne prodaje od 13 milijuna primjeraka konzole preko cijelog svijeta nakon malo više od godine dana na tržištu. Zanimljivo je i da se je Nintendo 5.sječnja 2006.godine službeno ispričao zbog nedostatka DS konzola u Japanu, jer su bile rasprodane. To je bio prvi put da se neki Nintendo System rasproda u Japanu.

  

Nintendo DS lite je redizajn originalnog NDS-a. Najavljen je 26.siječnja 2006.godine, a očekuje se da će u prodaju krenut 2.ožujka u Japanu i to po preporučenoj cijeni od 16,800 yena (850kn). U Europi ga očekujemo u ovo proljeće, dakle ubrzo nakon izlaska u Japanu. Ovaj model je tanja i lakša verzija originala te predstavlja pokušaj Nintenda da ostane vodeći proizvođač na tržištu handheld konzola.

Nintendo DS lite bi trebao izvući sve dobro iz originala te to spakirati u kompaktnije, svjetlije, lakše i općenito pristupačnije kućište. Biti će 21% lakši te 42% manji od originalnog DS-a, a osim toga dobiti će neka poboljšanja na području sučelja. Tipke Start i Select su pomaknute prema dolje, a mikrofon je sada pozicioniran u sredini konzole. I ekran je promijenjen. Korisnik će moći podesiti pozadinsko osvjetljenje ekrana do četiri razine, čime dobivamo veću kontrolu nad trošenjem baterije, a uz to na najsvjetlijoj razini ekran će biti svjetliji od originalnog modela. Nintendo DS lite će, kao i njegov prethodnik, imati podršku za Game Boy Advance igre. Osim u standardnoj bijeloj, rečeno je da će biti izdan i u dvije nove, trenutno nepoznate boje. Ako pogledate pomnije u donje slike možete vidjet da DS lite ima neke sličnosti sa nadolazećom Revolution konzolom – čisti bijeli dizajn, D-Pad sa crtama i Century Gothic font na tipkama.

Našli smo neke slike koje vam mogu otprilike pokazati koliko je DS lite manji od originala. Naravno da neće izgledati tako plosnato kako se prema slikama može činiti, ali ovim slikama dobijete dosta dobar dojam o veličini DS lite-a.

  

Možete vidjeti da novi DS neće biti toliko puno manji od originala ali sasvim dovoljno da se osjeti razlika. Naravno da ćemo vas izvijestiti čim se pojave prave slike no i ovo će za sada poslužiti.

Nintendo DS će prerasti iz pomalo velike ručne konzole u malu, kompaktnu prijenosnu konzolu koju se nećete sramiti staviti u džep zbog izbočine koju stvara. Ovakvo nešto dobro bi došlo i njenom glavnom konkurentu Sonyevom PSP-u, ali čini se da je Sony zadovoljan sadašnjim dizajnom te ga ne misli u skoroj budućnosti mijenjati. No pustimo sada PSP, zaželimo Nintendu uspjeh sa novim redizajnom DS-a i još puno unikatnih igara koje iskorištavaju njegove mogućnosti.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!