HCL.HR

Želio sam da Steam Deck promijeni moj gaming život, evo što se dogodilo

Zoran Žalac 03.06.2023.   •   36 komentara


Steam Deck je s nama već više od godinu dana i definitivno je donio drugačiji format igranja PC igara. No, kako se taj drugačiji oblik igranja odražava na doživljaj samih igara?

Naš uredski primjerak Steam Decka stigao je prošle godine i glavni je urednik svečano odradio unboxing prilično nezanimljivog pakiranja. Njegova iskustva korištenja Steam Decka na kraju nisu bila dokumentirana u nekakvoj recenziji, a pisani dojmovi izostali su i nakon što je Steam Deck prošao kroz još nekoliko ruku u redakciji. Postojala je ideja o recenziji godinu dana nakon pojave Steam Decka, ali mi je zvučala suvišno jer bi ponavljala sve ono što su drugi mediji ranije rekli i napisali o tom uređaju.

Ovaj tekst zato nije recenzija ni hardverske ni softverske strane Steam Decka. Vjerojatno već znate da Steam Deck ima iznenađujuće dobre performanse u igrama, bateriju koja izdrži oko dva sata igranja zahtjevnijih igara, osrednji ekran i sl. Ono što vam je možda manje jasno jest zašto bi ijedan PC gamer za igranje koristio uređaj koji je u suštini prijenosna konzola. I na to ćemo pitanje tražiti odgovor u ovom članku.

Svjedočanstva o promjeni života

Meni je PC primarni i centralni uređaj za konzumiranje igara. PC platforma je fleksibilna što se tiče kontrola, omogućuje raznorazne modifikacije softvera i u pravilu ima hrpu stvari koje mi fale kod konzola. Međutim, koliko god PC bio fleksibilan, samo iskustvo korištenja tog uređaja nije jednako praktično kao u slučaju konzole. Mogu PC spojiti na televizor i koristiti kontroler baš kao i na konzoli, ali uvijek će se u Windowsima pojaviti neki problem koji ne mogu riješiti kontrolerom, dok u nezdravoj pozi ležim na kauču. Dovoljno je samo da se promijeni uređaj za reprodukciju zvuka u Windowsima i već se moram posegnuti za drugom periferijom da bih to popravio.

Naravno da takvih poteškoća nema kad sjediš za stolom. I zašto bi onda itko uopće koristio kontroler pokraj objektivno preciznije kombinacije miša i tipkovnice? Prije jedno nekih 6-7 godina bio sam sličnog stava. Jednako kako mi je prije bilo nezamislivo čitati i gledati sadržaje na mobitelu. A onda se javio specifičan problem: dnevno radim 7-10 sati za računalom i kad u slobodno vrijeme poželim nešto igrati sama pomisao na to odbojna mi je ako igram za istim stolom, za istim ekranom i u istoj sjedilačkoj pozi u kojoj sam proveo radno vrijeme. Igranje igara tada mi se fizički i psihički ne razlikuje od obaveza, a ne želim da bude tako.

Identičnu priču čuo sam u nebrojeno mnogo recenzija za Steam Deck, gdje su razni YouTuberi svjedočili kako su uz Steam Deck doživjeli svoj gamerski preporod, dobivši uređaj koji služi za igranje PC igara dalje od radnog mjesta. Kako to obično biva kod tih svjedočanstava, Steam Deck je ljude potaknuo da više vremena provode igrajući, da zaigraju igre koje su godinama odgađali i stavljali po strani… Upravo sam takva svjedočanstva htio istražiti da bih doznao je li Steam Deck doista uređaj koji obogaćuje život gamera i mijenja njegove navike.

I znate što? Nakon četiri mjeseca korištenja Decka mogu vam potvrditi da je u određenim okolnostima doista tako – Steam Deck može promijeniti način na koji doživljavate igre.

Prijenosni PC gaming već postoji – na laptopu!

Znam koji je argument protiv Steam Decka. Što je tu sad neviđeno kad već godinama postoje prijenosna računala i kategorija gamerskih laptopa? Ako baš želiš igrati PC igre bez da sjediš za stolom, zavali se brate na krevet s laptopom i problem riješen! Možda, ali laptopi su čudne biljke kad je gaming u pitanju. Nezgrapni su za držanje, brzo postanu vrući i obično vam treba dodatna periferija za njih. A da ne pričamo o tome kako gamerski laptopi znaju biti skuplji od snažnijih PC konfiguracija.

Steam Deck je usprkos sličnoj namjeni totalna suprotnost gamerskim laptopima – jeftin je, lagan, ne grije vam se u krilu i sve potrebno vam je na dohvat prstiju. Uz to još dobivate dodatne pogodnosti u obliku žiroskopskih kontrola i dva odvojena trackpada, a to je nešto što nijedan laptop ne nudi.

Ovdje mogu reći kako su žiroskopske kontrole najbolje koje sam imao prilike iskusiti. Znate kako ciljanje analognim palicama kontrolera može biti neprecizno i sporo? Steam Deck to rješava tako da ciljanje pomoću gyro kontrola djeluje kao proces nišanjenja kadra fotoaparatom ili mobitelom. U odnosu na gyro kontrole na konzolama i klasičnom kontroleru (npr. za PS4 i PS5), ključno je što je kontroler ovdje spojen s ekranom. Neće vam se dogoditi da vam žiroskopske kontrole divljaju jer u ovom slučaju pomičete kameru onoliko koliko vam dopušta vaš kut promatranja ekrana. To jest, pomicanjem kamere ovdje pomičete i sam ekran. Ciljanje pomoću rotiranja kontrolera u četiri osi stoga djeluje prirodnije i intuitivnije nego u drugim izvedbama.

Žiroskopske kontrole mogu biti stvar koja će prelomiti je li vam igra igriva na kontroleru ili nije. Primjerice, igrao sam originalni Resident Evil 4, igru koja je toliko stara da nema opcije poput pomoći pri ciljanju (auto-aim) ili lock-on ciljnika. Da sam ju igrao klasičnim kontrolerom smorilo bi me ciljanje analognim palicama, no na Steam Decku je takva igra skroz drugačija i žiroskopske ju kontrole čine znatno ugodnijom za kontroliranje.

Mali ti je ekran!

Svi se slažemo da je veličina bitna. Ili barem oko toga da je bitna kad je ekran u pitanju. Razvojem tehnologije došli smo do toga da monitori iznad 24 inča i televizori dijagonale iznad 100 cm nisu ni perverzija ni luksuz. I jasno mi je da netko tko se igra na ekranu od 27 ili 34 inča gleda u Steam Deck i ne može shvatiti zašto bi se itko igrao na ekranu dijagonale 7 inča. Ni meni to nije bilo jasno kod Nintendo Switch konzole: zašto bi si itko samovoljno htio “smanjiti sliku”  te samim time smanjiti doživljaj igranja.

Ovdje me Steam Deck podsjetio kako veća dijagonala ekrana ne pogoduje jednako svim igrama. Tu ću ponovno izvući stari Resident Evil 4. Počeo sam ga igrati na 27-inčnom monitoru i često sam zapažao koliko je igra ružna u HD izdaju. Na toj dijagonali monitora i na toj udaljenosti od ekrana brzo postane očito da su teksture mutne i muljave, do te razine da ta vizualna neuglednost postaje smetnja. Ne pomaže podizanje rezolucije jer što je rezolucija viša to je situacija gora – teksture tako stare igre jednostavno se ne skaliraju dobro prema ičemu iznad 1080p rezolucije.

A onda pokrenete igru na malom ekranu Steam Decka i ondje na istim postavkama igra izgleda znatno ljepše nego višoj rezoluciji monitora veće dijagonale. Stvar je u tome da gustoća piksela manjeg ekrana može pozitivno koristiti nekim igrama. Ono što je mutno i muljavo na velikom ekranu postaje čisto i oštro na manjem ekranu. I tu doživljaj igranja na Steam Decku ima svoje prednosti. Čak i one stare igre za koje smatrate da danas izgledaju zastarjelo mogu vas iznenaditi svojim izgledom na Steam Decku i natjerati vas da se ponovno zaljubite u njih.

Novije igre su malo drugačija priča, ali s vremenom sam zaključio da to ovisi o vrsti igre. Uzmimo za primjer grafički raskošne igre kao što su Red Dead Redemption 2 ili Horizon Forbidden West. Takve igre ne bih htio doživjeti na malom ekranu jednako kao što blockbuster filmove ne želim gledati na mobitelu. Međutim, još jedan zaključak do kojega me Steam Deck doveo jest taj da ne trebaju svim igrama veliki ekrani. Zaista mi ne treba TV od 165 centimetara da bih igrao neku point’n’click avanturu – igranje takve igre djeluje prirodnije, intimnije i smislenije na 7-inčnom ekranu Steam Decka.

Na PC-ju postoji hrpa takvih igara, a neke koje sam odigrao na Steam Decku ni u kojem trenutku nisam poželio igrati na drugim uređajima. Na primjer, napokon sam odigrao Superhot te Mind Control Delete nastavak, koji su na Steam Decku toliko ugodna iskustva da ne mogu pronaći baš nijednu prednost klasičnih izvedbi na PC-ju ili konzolama. Možda jedino u VR-u.

Promjena tempa

Dakle, do sada sam naveo kako Steam Deck može donijeti promjenu doživljaja igre po sustavu kontrola i vizualnom prikazu, a za kraj evo još jedne opservacije koja me možda i najviše iznenadila. Igrao sam BioShock Infinite naizmjenično na Steam Decku i na PC-ju. Po svim parametrima iskustvo igranja trebalo mi je biti ugodnije na PC-ju: ciljanje mišem, igranje u 120 fps-a, viša rezolucija… A opet, nešto na PC-ju jednostavno nije bilo jednako dobro u usporedbi s iskustvom igranja na Steam Decku.

Trebalo mi je neko vrijeme da primijetim kako istu igru na dva različita uređaja igram na dva različita načina. Na PC-ju sam BioShock Infinite igrao gotovo kao kompetitivnu pucačinu, s brzim pokretima miša i konstantnim sprintanjem, zaustavljajući se samo na kad negdje “zapnem”. Na Steam Decku mi je tempo igranja iste igre bio znatno sporiji – nije bilo toliko sprintanja, kameru sam okretao sporije i sami time igri pristupao s više opreza i taktiziranja.

S obzirom da BioShock Infinite nije brza natjecateljska pucačina u kojoj refleksi i performanse čine razliku, veću sam korist imao od sporijeg pristupa na Steam Decku. Zapažao sam tako detalje u svijetu koji bi mi inače promakli na PC-ju. Manje sam u bitkama trčao kao kamikaza jer nisam imao osjećaj da se trebam žuriti. Pomislio sam da je to izdvojeni slučaj jedne igre, no onda sam jednaku stvar primijetio igrajući Dishonored 2 i Fallout 4 na Steam Decku.

Istina je da se ova promjena tempa može postići jednostavnim prebacivanjem na kontroler. No, kao što sam ranije naveo, nije to svakom PC gameru kompromis na koji je voljan pristati. Neke su igre jednostavno limitirajuće na kontroleru. No, Steam Deck nema obični gamepad, a softverski se po pitanju kontrola može podešavati na razini kakva je na konzolama nezamisliva i neviđena. Fleksibilnost u postavljanju kontrola, žiroskopsko ciljanje, dodatne četiri stražnje tipke i dva multifunkcionalna trackpad polja čine Steam Deck naprednim tenkom naspram vaših običnih kontrolera.

Mijenja život gamera – ali od igre do igre

Moje iskustvo sa Steam Deckom bilo je takvo da sam poželio sve igre isprobati na tom uređaju. A to je upravo ono na što su iz Valvea ciljali – da jednim uređajem potaknu korisnika na kupnju što većeg broja igara na njihovoj platformi. Steam Deck doista ima potencijal promijeniti vam pogled na igre i doživljaj samog igranja. Ja već imam zasebnu listu naslova koje u budućnosti planiram nabaviti za igranje isključivo na Decku.

Naravno, moram naglasiti da taj potencijal dodatne uživancije u igrama ne vrijedi u svim slučajevima. Kao što sam rekao, uvijek će postojati neke igre za koje Steam Deck nije sasvim pogodan, odnosno one koje je bolje igrati u drugačijem formatu. Na kraju krajeva, uređaj ni ne može pokretati baš sve igre, pogotovo ako ćete ostati na defaultnom operativnom sustavu.

Baš zbog toga na Steam Deck ne treba gledati kao uređaj koji će vam zamijeniti igranje na PC-ju ili ga u potpunosti eliminirati. To nije poanta ovog uređaja. Steam Deck je tu da vam nadopuni vaš gamerski život tako da vam igre učini dostupnima i kad ste dalje od svog tipičnog mjesta za igranje. I rekao bih da je u toj namjeni iznimno uspješan.

Označeno sa: ,

Komentari (36)

  • Zardaniac

    03.06.2023 - 20:23

    Za baustelca terenca top

    • Djelo_Jerboa

      @Zardaniac, 04.06.2023 - 02:44

      Baš me zanima kad bauštelac ima vremena za ovo?

    • Sawe

      @Djelo_Jerboa, 04.06.2023 - 08:23

      da si radio gradjevinu možda bi znao

    • Aldin219

      @Sawe, 04.06.2023 - 13:26

      Pa zato i pita mozda?

    • Djelo_Jerboa

      @Sawe, 04.06.2023 - 18:55

      Vidim da ti sigurno nisi.
      Nema pravi bauštelac vreme za te pi*darije, on radi od jutra do mraka. Pa neće se rabljeni BMW s pola miliona km sam kupiti.🤣

      To je možda dobro za modernog građevinca iz Gen Zombi klase koji ni ne zna razliku između grede i letve.

    • Djelo_Jerboa

      @Djelo_Jerboa, 04.06.2023 - 18:57

      *vremena

    • rokonja

      @Djelo_Jerboa, 04.06.2023 - 23:24

      Zbog takvih ko ti dolazi ekipa iz Azije – nemaju pojma samo im je netko rekao ne na gradilište. Sirovo!!!!!

    • ihneacho

      @rokonja, 05.06.2023 - 06:10

      nije zbog njeg nego zbog ‘rvacki kapitalista ilitiga gazda, ja cu prvi na baustelu ali mi daj iljadu ipo eura

    • Djelo_Jerboa

      @ihneacho, 05.06.2023 - 12:22

      Ajde bar neko da je zdravog razuma.🫡

    • Djelo_Jerboa

      @rokonja, 05.06.2023 - 12:21

      Na žalost sirov si dečko upravo ti koji ne razumiješ o čemu ja pričam. Poruka za tebe i tebi slične; da imate imalo razuma shvatili bi da ja u svojem komentaru upravo i prozivam one zbog kojih ti poštu dostavi polupismeni indijac na krivu adresu. I osim toga dobro znam da građevinskom radniku koji obavlja svoj posao majstorski, zadnje na pamet pada buljenje u ekran nakon ubijanja Boga u sebi kroz cijeli dan.
      Popij normabel i razmisli malo o tome.

    • Sawe

      @Djelo_Jerboa, 05.06.2023 - 11:37

      šta si se upalio kao mlad majmun na zelenu bananu radio sam je više nego dovoljno tkd znam šta pričam ima dovoljno vremena za igranje

    • Djelo_Jerboa

      @Sawe, 05.06.2023 - 12:25

      Pro tip: Kad pišeš usporedbe, napiši nešto smisleno komično ili ih uopće nemoj pisati. 🤗

    • Sawe

      @Djelo_Jerboa, 05.06.2023 - 14:55

      majstore oladi malo dosta si se upalio još malo i roman si završio ovde kako si počeo

    • Gojko Knez

      @Djelo_Jerboa, 06.06.2023 - 08:29

      Sve si ok rekao, dok ekipa u pauzi špana steam deck ili džepni biljar, gazda zapošljava legiju stranaca. Hrpetina proizvodnih i građevinskih firmi ( većina dapače) više ne želi čuti za balkance. Ugl se opravdavaju sa time da su naši ljudi jogunasti i lijeni. Ali sigurno igra nešto i to da je nepalac bruto trošak od 750e 😉

  • 312AE

    03.06.2023 - 20:42

    Steam Deck 2 s OLED ekranom se čeka i onda bi ga svakako kupil i napravil bi si super allround mašinu za emuliranje. Zabavna je to igračkica.

  • tuvvok1701

    03.06.2023 - 21:15

    Meni je Pokemone uvijek gušt bio igrat na malim ekranima, a i stare FF.

  • vlatko2003

    03.06.2023 - 21:30

    zoraneee, prekrasni si nalakirao nokte 🤭

    • Djelo_Jerboa

      @vlatko2003, 04.06.2023 - 02:48

      Postao Zorana.
      Još jedan pali borac pod napadom wokea. 🤣🤣🤣🤣

  • Emexs

    03.06.2023 - 21:46

    Zoki bas dobro pises, mislio sam da ce biti jos jedan clanak o Steamdecku ali stvarno top analiza da se tako izrazim . Svaka cast

  • SilverMelior

    03.06.2023 - 22:33

    Za ljude koji su na terenu često, nema bolje stvari od Steam Decka. Odlican uredjaj po pristupačnoj cijeni.

  • Demon90

    03.06.2023 - 22:34

    Ja uživam u svome rijetko igram kući Al kad negdje treba ići ili u čekaonici nema boljeg

  • Darac83

    03.06.2023 - 22:43

    Handheld će uvijek imat publiku. Ljudi na terenu ili oni često na putu (meni je i dalje Switch light kao sekundarna konzola).

  • FinalFantasy

    03.06.2023 - 23:10

    switch je masuuuuuu bolji ………igre su sarene vesele……….PC igre nisam nikad volio
    PS4 PS5 Switch su top

    • Aerys Targaryen

      @FinalFantasy, 05.06.2023 - 03:36

      Ajde sam sebi lupi dvije tri vaspitne. Čisto da malo nadođeš.

  • Tudum

    04.06.2023 - 00:27

    Bas mi se nesto igra Deus Ex 1 na Steam Decku, onako iz kreveta jos

  • Noghri

    04.06.2023 - 09:39

    Ja bas gledam da si uzmem, imam preko 1000 igara na steamu, a sama ideja da sjednem za komp mi je u zadnje vrijeme toliko odbojna da je cudo jedno. A stvarno bih htio odigrati igre tipa Rim World, Factorio, mnoge roguelike/lite igre i tako to.

    Jel netko igrao tako neke igre u kojima je nekako nativna potreba za misem, kako to ide?

    • Zoran Žalac

      @Noghri, 04.06.2023 - 11:23

      Najčešće je desni trackpad za kursor, RT (R2) trigger za lijevi klik, a LT za desni. U najgorem slučaju, možeš spojiti bluetooth miš ako ti je to odbojno. Ali rekao bih da je trackpad dosta precizan i dovoljno prostran.

    • soypi

      @Noghri, 04.06.2023 - 14:48

      Super fora na decku je da korisnici rade svoje custom postavke kontrola koje se onda dijele sa svim ostalim korisnicima, predpostavljam da to već postoji i za pc, ali u slucaju decka cak ti steam postavi najbolje ocjenjene kontrole kao defaultne. Ja sam neki dan odigrao Papers Please koji bi bio dosta nezgodan za igranje na trackpadima ali netko je napravio tako dobre kontrole da je bio baš gušt.

    • Noghri

      @soypi, 04.06.2023 - 18:03

      Odlicno! Sad sigurno kupujem! Taman mi je rodendan bio pa imam dobar izgovor 😅

  • Aldin219

    04.06.2023 - 13:30

    Ja sam ga nedavno kupio i definitivno sam odigrao minimalno 10 igara koje nikad ne bih.

    Odigrao sam Blasphemous u autu dok cekam sina iz vrtica npr… da ne pricam o emulaciji… Nije jeftina stvar u moru gadgeta koje svi zelimo ali odlicna stvarcica. I naravno ne samo za igre..

  • Cobalt11

    04.06.2023 - 14:19

    Odličan članak i mislim da je istaknuto sve što čini steam deck i u potpunosti se slažem, nekad je gušt zavalit na kauč, i igrat pc igre (zato steam deck) odmorit leđa, a i maknit se od radnog stola koliko god to banalno zvučalo je.

  • DiVojic

    04.06.2023 - 14:21

    Naručio svoj prije 3 dana, čekam dostavu.

    • Antiesreg

      @DiVojic, 05.06.2023 - 12:43

      Koliki ti je hard disk ?

  • Axelite

    05.06.2023 - 14:28

    Zorane, ja sam stariji igrač, možda cak i tvojih godina haha 😀 te sam imao nekoliko konzola te sam sada PC/PS igrač tako da mogu reci da imam različita iskustva s game-ingom. Samo čitajući članak zaključujem da zapravo “steam deck” je puno više isplativiji za kupiti nego neki skupocjeni mobitel ili game-rski mobitel.

    • Zoran Žalac

      @Axelite, 08.06.2023 - 19:23

      Mene iskreno više impresioniraju stvari koje mobiteli do 400 eura mogu izvesti, nego stvari koje izvode mobiteli od 1000+ eura. Steam Deck definitino je “bang for buck”, ali ono… ne koristi se baš za iste namjene. Iako tehnički mogu surfat i gledat youtube na Steam Decku, ipak je to rezervirano za mobitel.

  • bladex

    05.06.2023 - 23:01

    Odlican clanak

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?