HCL.HR

Hrvatski mediji danas su pokazali smiješno nepoznavanje svijeta igara, i mene je sramota

Zoran Žalac 10.05.2023.   •   35 komentara


U nesvakidašnjem spletu događaja Hrvatska izvještajna novinska agencija uhvatila se pisanja o Nintendu i novoj igri iz serijala The Legend of Zelda. Prvi rezultat je komičan.

Probudim se jutros uz vijest koju potpisuje Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA), a vijest glasi: “Nintendo se nada da će mu nova Zelda oporaviti poslovanje”. Znatiželjno otvaram članak znajući da HINA u pravilu ne izvještava o Nintendu, gamingu i videoigrama.

Jesmo li došli do toga da se industrija videoigara u Hrvatskoj shvaća kao nešto ozbiljno? Je li posrijedi neviđeni presedan na nacionalnoj razini? Može li se izvještavanje o igrama napokon shvatiti kao stvaran posao?! Stotinu pitanja leti mi u glavi, a onda imam što i pročitati.

  • “Suze kraljevstva” i “Dah divljine”
  • “novo izdanje legendarne igre”
  • “prije 15-ak godina Zelda je pomalo dosadila”
  • “analitičar smatra da bi Zelda mogla postati najprodavanija igra u povijesti”

Odakle krenuti? Idemo prvo od činjenice da HINA, a potom i portali koji prenose njihove vijesti, nisu u stanju priložiti odgovarajuću sliku uz članak o “Suzama kraljevstva”. A i kako će – kad “nova Zelda: Suze kraljevstva” neće pronaći u nekakvoj pretrazi slika na internetu. HINA tako prilaže sliku Super Marija, a istim se primjerom vode i drugi portali.

Kakve veze Mario ima s novom Zeldom i člankom gdje se isti taj Mario spominje samo jednom, onako usputno, jer nije tema članka? Neki pak stavljaju sliku Mario Karta, neki sliku 11 godina stare Zelde (Skyward Sword)… Znam da se tu radi o fiktivnim likovima, ali zamislite da u članku na temu politike, gdje se piše o hrvatskom predsjedniku, stoji slika hrvatskog premijera. Bi li to bilo ozbiljno izvještavanje?

Tek sam u jednom slučaju naišao na sliku vezanu uz igru o kojoj se piše.

Ono što najviše strši u ovom izvještavanju zasigurno su prijevodi naziva igara: “Dah divljine, Suze kraljevstva”. Dragi tkogod da je to pisao – nazivi videoigara na hrvatskom se tržištu ne prevode na hrvatski jezik. Nemamo tu praksu lokaliziranja naziva igara kao što imamo s filmovima i knjigama. U našim se trgovinama ne može pronaći hrvatska naslovnica nove Zelde na kojoj stoji naziv “Suze kraljevstva”. Na računu za kupljenu igru zasigurno neće pisati da ste kupili “Suze kraljevstva” i “Dah divljine”.

Dakle, svako takvo prevođenje imena igara je pjesnička sloboda. A za pjesničku slobodu nema mjesta u činjeničnom izvještavanju.

Još jedna stvar – terminologija. “Novo izdanje legendarne igre” sugerira na preradu postojeće igre. A Zelda: Tears of the Kingdom je potpuno novi, zasebni proizvod koji s igrom iz 1986. dijeli jedino naziv franšize. Novo izdanje legendarne franšize ili serijala je pravilna terminologija. Alternativno, “Suze kraljevstva” su izravan nastavak na igru “Dah divljine”, pa govorimo o nastavku legendarne igre iz 2017.

Isto tako, pogrešno je reći “prva epizoda Legenda o Zeldi”. Postoje igre koje su epizodnog formata i postoje one koje nisu. Zelda nije igra epizodnog formata jer nije podijeljena na kraće dijelove koji bi činili “sezonu” ili veću cjelinu u obliku jedne igre.

Idemo dalje. Tvrdnja kako je “Zelda pomalo dosadila” u periodu od 2002. do 2017. godine krivo je tumačenje situacije. Ako ćemo gledati po prodaji, Zelda: The Wind Waker, Twilight Princess i Skyward Sword redom su imali bolje rezultate prodaje od igara u prvih sedam godina postojanja serijala. Isto tako, prosjek ocjena u recenzijama tih igara držao se jednako visoko, ako ne i više nego u slučaju drugih igara iz devedesetih godina.

Možemo diskutirati da je formula gameplaya u Zelda igrama postala ustajala pa samim time pomalo dosadna za fanove. Ne znači da je svaki igrač koji je kupio te igre s njima na kraju bio zadovoljan. Međutim, to je onda slobodno tumačenje za kakvo ne bi trebalo biti mjesta u činjeničnom izvještavanju jedne novinske agencije. Ili barem onome koje se kao takvo prezentira.

Pohvalno je da se u izvješću poziva na izjave raznih stručnjaka (čak i YouTubera), no treba imati na umu da i među analitičarima ima onih koji daju neutemeljene i nerealistične prognoze na razini dezinformacija. A upravo je jedan takav prema ovom izvješću citiran. Kaže tako Charles-Louis Planade, prema izvješću HINA-e, “Zelda bi mogla postati najprodavanija igra u povijesti”.

Slušajte, da pitate čelnike Nintenda – oni vam sami ne bi to prognozirali pri zdravoj pameti. Najuspješnija Zelda do sada prodana je u nešto više od 29 milijuna primjeraka. Iako se to smatra izvrsnim rezultatom, pogotovo za tako star serijal, znate li koliko bi bolju prodaju nova Zelda trebala imati da postane najprodavanija igra svih vremena? Morala bi ostvariti 830% bolju prodaju od ukupne prodaje Breath of the Wilda.

Vidite, Minecraft kao najprodavanija igra u povijesti ima 238 milijuna prodanih primjeraka. Do dana današnjeg je prodano 125 milijuna primjeraka Nintendo Switch konzole, što bi značilo da novoj Zeldi za rekord ne bi bilo dovoljno da ju kupi baš svaki vlasnik Switch konzole, nego bi svaki vlasnik Nintendo Switcha trebao kupiti barem dva primjerka te igre. Alternativno, Switch bi morao prodati još nekih 100 milijuna komada… a naši mediji navode takvu bedastu izjavu u istom članku gdje se navodi da Nintendo Switch pada u prodaji.

Naravno da je sasvim moguće da se radi o pogrešnom prijevodu izvorne izjave – događa se. Ali kad ovoliko stvari krivo tumačiš u prvom pokušaju izvještavanja o nečemu, kad si uzimaš kojekakve pjesničke slobode u izvještavanju, jasno je da ne radiš dobar posao. S jedne mi je strane drago što naša nacionalna novinska agencija sada izvještava o igrama (ako ovo nije bilo jednokratno), ali me smeta što su taj posao za sada shvatili neozbiljno i odradili ga nestručno.

Ali hej, barem možemo biti sretni što ne pišu o “igricama”, zar ne?

Označeno sa:

Komentari (35)

  • Moonlight22

    10.05.2023 - 13:28

    Što reći nego nesposobnost! Hvala što si ih prozvao za to… Ne znam ni ja šta…

  • mili1985

    10.05.2023 - 13:33

    Novinarstvo je otišlo kvragu već odavno, tako da nije čudno ni za Hinu. To je današnje copy/paste novinarstvo. Termin igrice je posvuda. Valjda da ljudi razaznaju da li se radi o društvenoj igri ili video igri, jer je to inače nemoguće iz članka? Meni iskreno to ne smeta ovdje u komentarima ili na forumu, ali stručnim profesionalnim osobma se ne smije to dogoditi. Sjećam se još sa faksa da je jedan profesor koristio taj termin u svojim radovima.

    • mili1985

      @mili1985, 10.05.2023 - 13:35

      * jer je to inače nemoguće razumijeti iz članka?

  • Agent

    10.05.2023 - 13:36

    “S jedne mi je strane drago što naša nacionalna novinska agencija sada izvještava o igrama” Ja se nebi s ovim složio nikako, ako si stručan/profesionalan a oni se vode kao takvi onda taj točnu vijest ili uopće nemoj dat.

  • IgorBiH

    10.05.2023 - 13:39

    Kao što si i sam rekao, ovo su im počeci u izvještavanju o ovoj industriji (vjerujem tebi, svakako ne čitam HINA-u), moraš prvo naučiti puzati prije no što prohodaš. Nemoj bit tako oštar. A “igrice” su mi najveći biser, pogotovo kad to kažu za neku kojoj je budžet 100-200 miliona 😆

    • Slavke125

      @IgorBiH, 10.05.2023 - 16:40

      Upravo to što kažeš. Projekat u koji su uloženi milioni nazoveš “igricom”. Ježim se od te riječi. Isto kao da Avatar nazoveš filmićem.

    • Sinek

      @Slavke125, 10.05.2023 - 17:33

      avatar je filmicic

    • StJimmy90

      @Slavke125, 11.05.2023 - 10:49

      Termin “igrica” smo kao klinci koristili svi. I nije imao posprdnu konotaciju niti je oznacavao umanjenicu rijeci igra.
      Jednostavno to je bio naziv za videoigre, ali da, slazem se da bi se u sluzbenoj komunikaciji trebao koristiti naziv videoigra.

    • Slavke125

      @StJimmy90, 11.05.2023 - 17:52

      I ja sam takođe govorio tako kao mali kao i svo moje društvo, ali kada malo razmislim ono što sam ja igrao kao mali i jesu bile dostojne riječi “igrica”. Super mario bros 3 npr, onih tonu miniclip igara što je bilo, chicken invaders itd. Međutim današnje igre su postale ozbiljna industrija u koje se ulaže ogroman novac pa mi zbog toga termin “igrica” nema smisla.

    • anonimikus

      @IgorBiH, 11.05.2023 - 10:49

      Ja se igram još tamo od C64 i koristim naziv “igrice” ali ne u smisli da je to neš samo za dječicu ili da nije neka velika stvar. Meni je razlika samo što mi je “igrica” u smisli nešto digitalnog oblika dok za druge stvari koristim naziv igra. Npr. kartaška igra, igra graničara, gumi gumi igra. “Igrica” samo za digitalno nebitno PC, konzole ili palm. Nadam se da shvačate šta sam mislio.

    • IgorBiH

      @anonimikus, 11.05.2023 - 13:46

      Mislim da je to davno prevaziđen termin ali sam i ja isto prerastao fazu u kojoj bi napadao nekog zbog toga. Nek zove kako ko hoće.

  • Batela

    10.05.2023 - 13:40

    Generalno loša agencija (HINA) koja nema veze s gamingom je napisala generalno loš članak o gamingu. A HCL nije iznad toga da to iskoristi za klikove. Još jedan promašaj kao ona PS6 tirada.

  • mg

    10.05.2023 - 13:41

    Briga me kako se zove, dah divljine ili divljine daha, bitno da je igrica ili igra dobra:)

  • djosic85

    10.05.2023 - 13:44

    Tako je zoki, samo ti njima reci… Petljaju se a pojma nemaju

    • mg

      @djosic85, 10.05.2023 - 13:51

      24sata konkurencija:)

  • Spot pupa

    10.05.2023 - 14:30

    Bolje da ni ne pišu nego da ovako pišu… Određeni portali/novine pišu o onome o čemu im se kaže da pišu (po zahtjevu), a drugi pišu gluposti. Zato ja čitam Hcl i to je to (nije ulizivanje). Sportke novosti sam npr davno prestao čitat, a o ostalima ni ne razmišljam.

  • Thanos

    10.05.2023 - 14:35

    Danasnje novinarstvo se zasniva na tome da nepismeni jazavci (citaj: novinari) po cijele dane bleje u profile raznih opancarki i cekaju da stave neku sliku, da bi se od toga napravio neki clanak za clickbait.
    U ovom slucaju, jazavac koji nema veze s gamingom je pokusao ispasti pametan pa napravio clanak o igrici o kojoj pojma nema, a deset drugih jazavaca s drugih portala je samo napravilo “copy – paste” tog clanka, o cijoj temi također – pojma nemaju!

  • Stanc55

    10.05.2023 - 14:39

    Ujutro baš čitao na indexu isti članak. Samo copi paste. Skoro me strefilo. Moja baba bi to bolje napisala. I bravo Zorane svaka ti je na mijestu. Možda te drugi put angažiraju da im napišeš članak pa da se ne sramote.

  • PS2MASTE®

    10.05.2023 - 14:57

    Jel Spiderman il Čovjek Pauk?🤔

    • vlatko2003

      @PS2MASTE®, 10.05.2023 - 15:44

      paukcovjek

  • Lepoglava

    10.05.2023 - 16:18

    Pročitao sam HINA-in članak danas na jednom portalu koji stalno posjećujem. Potpisujem sve što je Zoran Žalac komentirao u aktualnom članku a zadnjom rečenisom je sjajno poentirao.

  • PppPP

    10.05.2023 - 16:21

    Zoky rant 😂😂👍

  • culinap

    10.05.2023 - 16:34

    Takozvana “Novinarska patka” hahah

  • Darac83

    10.05.2023 - 16:37

    Novinari uvijek ispadnu glupi na svakoj temi koja nije njihova uobičajena.

  • Croatomic

    10.05.2023 - 17:48

    Ne bi čovjek vjerovao ali ti novinari se fakultetski obrazuju. Znači vodiš se kao školovana osoba koja bi se trebala znati koristiti dostupnim medijima da provjeri informaciju prije objavljivanja. Kad ono…

    • butjer1010

      @Croatomic, 10.05.2023 - 19:42

      Bio si vjerojatno zamrznut prošlih 10ak godina 🙂 Niti 10% “novinara” (ako pričamo o našim portalima ili našim televizijama) nema fakultetsko obrazovanje. Danas apsolutno svatko može biti novinar. Fakultetski obrazovan čovjek, teško da će “prismrditi” takvim nakaradnim “uredima” i probati biti novinar na našem području. Ja osobno radio sam kao novinar, čak bio urednik sportskog programa, samo sa gimnazijom??? Tako da ti iz prve ruke mogu reći da možda po jedan novinar, u svakom odijeljenju, ima fakultet.

  • croBilly394

    10.05.2023 - 18:18

    Da bi se netko zaposlio kao novinar, odavno je uvjet biti priglup, polupismen i pristran određenom narativu. Eno nam Indexa kao oglednig primjera. Čast iznimkama i HCL portalu.

    • sparrowpunk

      @croBilly394, 10.05.2023 - 19:26

      Ni 24sata portal ne zaostaje puno za Indexom…

    • croBilly394

      @sparrowpunk, 10.05.2023 - 20:22

      90% mainstream portala ne zaostaju, al Babić ipak predvodi kolonu debilizma

    • SanKa

      @croBilly394, 11.05.2023 - 10:06

      mislim da je uvreda piskarala sa indexa nazvati novinarima

  • Old_Gam3r

    10.05.2023 - 19:38

    Iz aviona se vidi da je novinar HINA-e napisao pogrešan naslov članka. Ispravno bi bilo:
    – “PRIJELOMNA VIJEST: Svijet šokirala nova Zelda. Šef Nintenda izjavio slijedeće…”

    • croBilly394

      @Old_Gam3r, 10.05.2023 - 20:21

      (FOTO)(VIDEO)(SISE)

  • SanKa

    11.05.2023 - 10:05

    **zoran heavy breathing** hahahha, kakav kriminal

  • Ranzo

    11.05.2023 - 11:11

    Novi mladi šef: Ti ćeš napisati članak o Nintendu, Breath of the Wild i Tears of the Kingdom koji uskoro izlazi.
    Stari novinar: Ninčemu?
    Šef: Nintendu.
    Novinar: (u bradu) Ma popuši ti meni…
    Šef: Što si rekao?
    Novinar: Ništa, ništa…može šefe…..(zvuk tipkanja)..Google translate..(ctrl c, ctrl v)…ahaaa Dah divljine, tako reci….

  • Sandman

    12.05.2023 - 19:22

    dobra ona neka igra poziv na duznost 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?