HCL.HR

Ove strateške igre planiramo igrati u 2022.

Zoran Žalac 17.01.2022.   •   19 komentara


Ljubitelji strateških, graditeljskih i menadžerskih igara moći će si ove godine složiti bogatu listu aktivnosti u različitim okruženjima. Evo koje strategije planiramo igrati tijekom 2022.

Stara uzrečica kaže da je lako biti general poslije bitke, što je istina. No, nije baš teško biti optimističan pred boj kad ispred sebe imaš ponudu strateških igara poput ove koja se sprema za 2022. godinu. Čak i bez strateških “velesila” poput Civilizationa ili Age of Empiresa, slijedi nam vrlo uzbudljiv period na frontama generalskih, graditeljskih i menadžerskih igara. Evo što nas na tom teritoriju čeka u 2022.:

Company of Heroes 3

Ratni teatar spreman je za sljedeću generaciju. Company of Heroes 3 obećava nam najveću kampanju u povijesti svog serijala, kao i najveći broj jedinica dostupnih po lansiranju igre. Kampanja će se voditi na dinamičnoj mapi te će gameplay biti sandbox tipa. Morat ćemo uspostaviti linije za opskrbu resursima, razviti partizansku mrežu za špijuniranje, itd. Postojat će čak i puna taktička pauza u single-playeru. Igru će pokretati Relicov Essence Engine optimiziran za DirectX 12 i višejezgrene procesore, što bi nam trebalo dostaviti novu razinu strateškog ratovanja.

Homeworld 3

Svemirski serijal Homeworld spavao je između 2003. i 2016. godine da bi se vratio uz pristojni prequel Deserts of Kharak. Nakon najave trećeg dijela očekujemo nešto više od pristojnog – RTS koji će zadiviti svojim prizorima i obračunima svemirskih flota. Novost će u trećem dijelu biti kooperativni način igranja s roguelike strukturom. Dakako, osim kampanje i co-op moda moći će se zaigrati skirmish s AI protivnicima ili drugim igračem.

Total War: Warhammer III

Kako kaže opis ove igre na Steamu: slijedi kataklizmički zaključak Total War: Warhammer trilogije. Treći dio odvest će nas u dimenziju kaosa gdje se konstantno prepiru četiri božanske sile: Nurgle: Slaanesh, Tzeentch i Khorne. Dva su carstva u sukobu – Grand Cathay i Kislev, malčice inspirirana Kinom i Rusijom. Mapa će u kampanji biti dvostruko veća od one iz prethodnog dijela, stoga očekujte epske sukobe za pamćenje.

Two Point Campus

Two Point Hospital iz 2019. bio je uspješan pa sad ista ekipa radi svojevrsni nastavak. No, umjesto bolnice ovog puta gradit ćemo sveučilište i sveučilišni kampus iz snova. Naravno, ovo će i dalje biti humoristični tip igre, a ne realistična simulacija vođenja sveučilišta. To znači da ćete akademskim građanima svog sveučilišta moći organizirati viteške turnire i naručivati istraživanje kako napraviti divovsku pizzu.

Park Beyond

Ekipa koja nam je dostavila Tropico 6 baca se u manje političke vode s igrom Park Beyond. Iza velikog šarenila ove igre krije se tajkunski tip igre u kojoj gradimo zabavni park izvan granica stvarnosti. Zahvaljujući futurističkoj tehnologiji, većina atrakcija u Park Beyondu neće se opterećivati pravilima gravitacije. Neke od ludih ideja dat će nam likovi poput Phila i Izzy, koji će se pojavljivati u kampanji same igre, a nakon toga samo će vlastita mašta biti granica.

Terra Nil

U većini city building igara gradimo naselja te infrastrukturu za urbana središta. Terra Nil je obrnuti tip igre – u kojoj pomažemo prirodi da se obnovi i izbjegne ekološku katastrofu. Navodnjavanje, pročišćavanje tla, i recikliranje zgrada bit će nam neke od zadaća u ovoj igri. I taj će posao svaki put biti ponešto drugačiji jer će igra imati nasumično kreirane mape s uvijek drugačijim izazovima.

The Settlers

Reboot dugovječnog serijala The Settlers stiže ovog proljeća na Ubisoftovom Snowdrop engineu. U kampanji ćemo imati tri različite frakcije koje ćemo pratiti od njihovih ranih početaka pa do prosperiteta. Neće ovo biti revolucionarni Settleri nego će se oslanjati na ekonomski gameplay prethodnih igara. No, bit će tu ipak i nekih noviteta, poput Landmark lokacija na mapi koje će tražiti ispunjavanje određenih uvjeta u zamjenu za neku nagradu.

Builders of Egypt

Pharaoh će ove godine dobiti svoj remake, no ako vam se ne sviđa vizualni stil kao u Clash igrama, možda će vas zanimati spiritualni nasljednik Builders of Egypt. Skupljanje resursa, diplomatski pregovori i dakako – izgradnja piramida – bit će sastavne mehanike gameplaya. Igru inače već možete isprobati na Steamu kroz svojevrsnu demo verziju Builders of Egypt: Prologue.

Sweet Transit

Graditeljsko-menadžerska igra Factorio ima status kultnog hita na Steamu, a sada jedan od bivših developera te igre priprema novu željezničku strategiju Sweet Transit. Željeznički događaj godine? Potencijalno! Cijela logistička avantura kreće iz jednog skladišta i zatim se malo po malo širi željeznička mreža koja će podržavati razvoj gradova i sela. Cilj neće biti samo povezati različita mjesta nego i omogućiti što bolji protok putnika.

Diplomacy is Not an Option

Ako ste ikad igrali legendarni Stronghold, onda će vam ova igra zvučati poznato sa svojom izgradnjom kraljevstva, prehranjivanja gladnih usta i velikim bitkama. Samo će to ovdje biti začinjeno low-poly stilom grafike i daškom magije. Baš kao što sam naziv igre kaže, diplomacija nije opcija pa nas čekaju ogromne bitke s desetak tisuća jedinica na terenu. A prije samih bitaka vojnike ćemo morati opskrbiti hektolitrima piva kako bi bili sretni i motivirani za udaranje protivnika.

Izlaze još i ove igre

  • Men of War 2 – WW2 RTS s 45 jedinica i 300 različitih vozila
  • Highrise City – graditeljska igra koja je ujedno i simulator ekonomije
  • Prehistoric Kingdom – izgradnja zoološkog vrta s izumrlim životinjskim vrstama poput dinosaura i mamuta
  • Distant Worlds 2 – svemirska 4X strategija s 2000 zvjezdanih sustava i opcijom pauziranja
  • Knights of Honor II: Sovereign – srednjovjekovna strategija u stvarnom vremenu, s elementima politike, religije i ekonomije

Komentari (19)

  • mamojebac

    17.01.2022 - 17:12

    Meni od svega nabrojanog Men of war 2 je nešto sto se priželjkuje. Iako mi pomalo glup naziv s obzirom da je to već bilo nekad kao Men of war 2 assault squad i slično.

    • xegix123

      @mamojebac, 18.01.2022 - 08:37

      Igra se zvala Men of War Assault Squad 2, što je bio “nastavak” na originalni Men of War Assault Squad, tako da ovaj naziv zapravo ima smisla

    • mamojebac

      @xegix123, 18.01.2022 - 16:57

      Hvala za pojašnjenje 👍

  • Saren

    17.01.2022 - 17:20

    Homeworld 3 za mene definitivno i isprobat cu Starship Troopers, ako se pokazu ok, sreca pa izlazi kroz dva mjeseca.

  • AmarSahi

    17.01.2022 - 17:30

    Uvijek sam pokušao ući u te strateške igre ali nikad nisam mogao skontat kako šta radit. U 90% slučajeva igra je previše komplikovana i jedva se možeš snaći u sučelju. Jedina strateška igra koju sam zapravo znao igrati je Age of History ll, a ta je igra bolno jednostavna da ti odmah dosadi.

    • KhorneFlake

      @AmarSahi, 17.01.2022 - 18:46

      Probaj Dawn of War 2, i dvije ekspanzije što ima. Kampanja je zarazna, kontrolišeš po 4 odreda koja nadograđuješ, a MP nije puno komplikovaniji, samo jedna zgrada iz koje izlazi ograničen broj ne prevelikog broja dostupnih jedinica. Dosta je manje skale u poređenju sa DoW1 i DoW3 gdje ima izgradnja baze, i dosta više jedinica za kontrolisati.

    • AmarSahi

      @KhorneFlake, 17.01.2022 - 20:59

      Svakako ću probat, hvala jarane.

    • Darac83

      @AmarSahi, 17.01.2022 - 21:37

      Ne igramo baš tutoriale, a? 🙂

    • AmarSahi

      @Darac83, 17.01.2022 - 21:48

      Tutorijali u takvim igrama me više zbune nego što mi išta objasne, probao 2-3 strateške igre, odradio čitav tutorijal, dobio više pitanja nego što sam ih imao i prije, i spičio igru u recycle bin.

    • Darac83

      @AmarSahi, 17.01.2022 - 22:49

      Pa obično krenu s osnovnim kontrolama i pomicanjem par jedinica i dalje dodaju polako druge stvari… Al ok, ne voliš pa ti se valjda neda ni učit… 🙂

  • Siege

    17.01.2022 - 18:22

    Zaboravili ste spomenuti WARNO koji izlazi za par dana

  • hyperion

    17.01.2022 - 18:35

    A slabo, ali bolje od ove ´21. koja je bila užasna. Osobno samo CoH3 isčekujem.

    • hyperion

      @hyperion, 17.01.2022 - 23:17

      Kad bi još ove godine bio potvrđen Frostpunk 2 i Manor Lords, uhh.

  • vlatko2003

    17.01.2022 - 18:59

    terra nil izgleda zanimljivo

  • Stjepan Fikter

    17.01.2022 - 20:13

    Ovaj Zoran skoro pa potpuno ignorirao Slitherine. Ni Chaos Gate na popisu. ccccc.

  • vragec25cro

    17.01.2022 - 20:25

    Zbog Age of empires 4(koji izašao prošle godine,moj krs od pc ga vrri ali filul mutna slika 🙂 )i Company of Heroes 3 odlucio nabaviti novi pc,ali se očekuju i Men of War i The Settlers.

    • Madridista1

      @vragec25cro, 22.01.2022 - 01:01

      The Settlers sam probao jučer, po meni razočaranje sa ovim dijelom, na prvu mi se odmah nijew svidjelo ovo građenje po heksagonima i to, previše mi djetinjasto izgleda, ali svako ima različit ukus 😀

  • Dream Breaker

    18.01.2022 - 16:17

    ja bih neki roller coaster 2 remake ili remaster

    • Darac83

      @Dream Breaker, 18.01.2022 - 22:38

      Uuu, da…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?