HCL.HR

Recenzija

AOC G2460VQ6 gaming monitor

JEFTINO DO FREESYNCA

Igor Belan

Kažu da je ovo godina VR-a, odnosno virtualne stvarnosti, no budimo realni – VR headseti za PC ove godine će biti preskupi za prosječnog gamera, a zahtijevaju i brutalnu konfiguraciju za normalno igranje. Pa ako želite nadograditi svoje PC gaming iskustvo na razini onoga u što gledate dok uživate u igrama, nabavka novog monitora optimiziranoga za videoigre je svakako pametnija opcija. Pogotovo ako ovih dana tek slažete svoju novu gaming konfiguraciju uz koju planirate nadograditi i monitor jer vam je taj nekoliko godina stari 19 ili 21-inčni ekran dojadio.

Jedan od kandidata koji se ovih dana ističu na tržištu gaming monitora je model G2460VQ6 iz AOC-a, već dosta dobro poznate kompanije čiji ste logotip mogli vidjeti i na dresovima nekih esports momčadi poput Na’Vi. Ovaj 24-inčni model Full HD rezolucije nedavno je stigao u naše urede na test i iznenadio nas svojim performansama u odnosu na cijenu.

G2460VQ6-1

Da bi spustili cijenu i tako otvorili vrata gamerima s nižim budžetom, AOC je uštedio na elementima koji igračima na kraju dana vjerojatno i nisu toliko važni. Pritom prije svega ostalog mislim na samu konstrukciju monitora, odnosno stalak koji ne dopušta rotaciju ekrana u vertikalni položaj pa čak ni podešavanje visine. Možete ga podešavati samo naginjanjem ekrana prema naprijed za 5 stupnjeava te prema nazad za 20 stupnjeva. I to je to. Osim toga, taj fiksni plastični stalak nije odveć robustan pa će se monitor nastaviti klimati još par sekundi nakon što u naletu bijesa udarite po stolu kad vam bolji igrač spraši raketu u glavu u Quakeu.

Čini se da je to kompromis na koji jednostavno morate pristati ako tražite monitor optimiziran za gamere u ovom cjenovnom rangu, no umjesto takvih finesa AOC G2460VQ6 nudi popis podržanih tehnologija kakve tipično ne viđate uz cijenu od svega 1299kn. Prije svega se ističe podrška za AMD FreeSync tehnologiju koja uz odgovarajuću AMD grafičku karticu nudi zaista vidno bolje iskustvo igranja od vašeg tipičnog monitora tako da sinkronizira vrijeme osvježavanja monitora s brojem sličica u sekundi što izlaze iz vaše grafičke kartice. Monitor će naravno raditi i uz Nvidia karticu, a iako ćete i s nekim Geforce GPU-om dobiti dobre performanse zbog 75Hz refresh ratea, najbolje ćete ga iskoristiti upravo s AMD hardverom zbog podrške za FreeSync.

G2460VQ6-3

Već smo pisali o FreeSyncu pa ovdje nećemo objašnjavati kako radi, no ionako je važno samo da znate da vam ta tehnologija omogućava da se konačno pozdravite s neugodnim efektom „trganja“ ekrana koji viđate kada framerate u igri prelazi refresh rate vašeg monitora. Znam da su se mnogi od vas već navikli na taj tzv. tearing efekt pa ga možda više ni ne primjećujete, ali vjerujte mi da ćete se preporoditi kada prvi put zaigrate igru bez trganja, uz savršenu responzivnost kontrola. Inače se trganja možete riješiti kroz v-sync opciju koja postoji već godinama, ali tada najčešće osjetite pad responzivnosti na kontrolama toliko gorak da v-sync na kraju radije ugasite.

Doduše, valja imati na umu da FreeSync tehnologija radi samo u određenom rasponu refresha ratea, odnosno frameratea, a u slučaju ovog monitora radi se o rasponu od 48Hz do 75Hz. To znači da ako vaš framerate ide ispod ili iznad tih brojki svejedno može doći do efekta trganja ekrana, no dokle god je broj sličica u sekundi u tom rasponu, trganja ne bi smjelo biti. Ne radi se o pretjerano velikom rasponu, ali bolje nije ni za očekivati uz takvu cijenu, a uz adekvatno podešne grafičke postavke u određenim igrama i ograničavanje frameratea do 75 fps-a ne bi trebalo biti preteško držati framerate u tom rasponu u većini slučajeva.

G2460VQ6-2

Sam dizajn monitora je razumno elegantan, ali i vidljivo gamerski u isto vrijeme, s plastičnim crvenim dijelom pri dnu što se dobro poklapa s AMD-ovim vizualnim identitetom. Plastični obrub oko ekrana je obrađen na način da ostavlja dojam brušenog aluminija pa bi slabije trenirano oko vaših prijatelja moglo zaključiti da se radi o nešto skupljem komadu hardvera.

Mat premaz preko ekrana pomaže reducirati refleksije u vrlo svijetlim prostorijama, a predinstalirani zvučnici snage svega 2W dobro će doći u situacijama kada nemate bolju audio opremu u blizini, ali nemojte se uzdati u kvalitetu i glasnoću njihove reprodukcije zvuka jer očekivano nije za nikakvu pohvalu. Zapravo, draže bi mi bilo da su uklonili zvučnike kako bi dodano snizili cijenu, ali što je tu je.

G2460VQ6-4

Monitor ima i solidan izbor portova na poleđini uključujuči HDMI, Display Port i D-SUB (VGA), kao i 3.5mm audio izlaz, za što dobijete i odgovarajuće kabele u kutiji, no pomalo je iznenađujuće da ne podržava DVI pa imajte to na umu ako ga planirate spojiti na stariju karticu što ima samo DVI izlaze (u tom slučaju je ionako vrijeme da kupite novu karticu).

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

Zaslon: 24″
Horizontalna frekvencija: 30-83khz
Vertikalna frekvencija: 48-76hz
Maksimalna razlučivost: 1920×1080@75Hz
Potrošnja: Uključen: 23W; Standby: 0.5W; Isključen: 0.5W
Napajanje: 100 – 240V 50/60Hz
Konektori: D-Sub, HDMI, Display Port
Kontrast: 1000:1
Dinamički: 80M:1
Kut gledanja: 178°/170°
Standardi: Energystar 6, TCO 6, EPEAT Silver, TUV-GS, CE, FCC, EAC, ISO Certified Production, Rohs compliant, Energy Class B
Svjetlina: 250 cd/m2
Vrijeme odaziva: 1 ms
Nagib: -5/+20
Vesa montaža: 100×100

Kvaliteta slike je više no dovoljno dobra za ovaj cjenovni razred, a iako je pomalo razočarao po pitanju kontrasta, odnosno reprodukcije čiste crne i bijele boje, interpretacija boja na ovom modelu je iznenađujuće dobra, pogotovo kad se prisjetimo da se radi o jeftinijem ekranu TN matrice. U istom cjenovnom rangu moguće je naći i monitore s ponešto kvalitetnijom slikom i kutovima gledanja, no takvi obično neće podržavati barem jednu od udarnih značajki ovog modela, odnosno vrijeme osvježavanja od 75Hz, vrijeme odziva od 1ms, a pogotovo neće podržavati AMD FreeSync. Jasno vam je, ovaj AOC-ov model radi manje ustupke po pitanju kvalitete slike kako bi u nižem cjenovnom razredu ponudio mogućnosti zaista vrijedne specifično gamerima.

G2460VQ6-specifikacije

Iako ima čak pohvalno dobru interpretaciju boja za cijenu koju traži, ne bismo rekli da je ovo baš idealan izbor za web i grafičke dizajnere među vama (vi doduše vjerojatno ne biste ni trebali tražiti monitor ovog ranga), ali ako kupujete monitor za vašu novu gaming mašinu s AMD hardverom, a ne raspolažete s više od 1300kn budžeta za monitor, s AOC G2460VQ6 ćete se vrlo dobro provesti. Čak ni u nekoliko stotina kuna skupljim modelima drugih proizvođača nećete naći ovako dobre specifikacije u kontekstu onoga što je važno gamerima.

Za test ustupili: Instar-Informatika.hr

Označeno sa:

Uz neočekivanu podršku za AMD FreeSync i druge tehničke karakteristike koje pogoduju gamerima, AOC G2460VQ6 je odličan izbor ako tražite 24-inčni monitor za gaming koji vam neće izbiti više od 1300kn iz džepa.

80 Naša ocjena
  • podrška za AMD FreeSync
  • odlične performanse u igrama
  • dobar dizajn
  • cijena
  • stalak je fiksan
  • kutovi gledanja

Igor Belan

Već 18 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Vrijeme provodi u VR-u, kupuje igre iz hira, cijeni stari Nintendo i PC avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake Live. E i one dinosaure.

Komentari (36)

  • doktordoc

    25.05.2016 - 14:35

    Baš razmišljam o tom monitoru ili o njegovom manjem bratu g2260vq6

  • KhorneFlake

    25.05.2016 - 14:37

    Ide mi na nerve kad neko gura integrisane zvučnike, pogotovo u nešto što bi trebalo biti gaming monitor – teško neko ko igra nema minimum minimuma slušalice, ili makar 2.0 zvučnike.
    Prisustvo VGA konekcije, gdje je DVI u potpunosti odsutan još, mi je iznenađujuće u ovom vremenu. A i kutovi gledanja mi zvuče previše dobro da bi bili istiniti s obzirom da je u pitanju TN matrica za koju je i standardni 160/170 predobar.
    Djeluje mi kao ok monitor, ali ništa više od toga.

    • brlja

      @KhorneFlake, 25.05.2016 - 20:25

      Ma kakv gaming monitor na 75 Hz, pa sta onda NIJE gaming monitor ako ovo je? Ocito je entry razred postao ‘gaming’. To su mi fore ko ‘gaming’ laptop sa 4k ekranom i nvidia 970m 😀

    • KhorneFlake

      @brlja, 25.05.2016 - 20:38

      Danas ionako moraš birati između Hz i piksela. Ja sam se lično odlučio za 4k 60Hz, jer to je ono što mi više odgovra u ovom momentu nego 144Hz 1440p, recimo. Ovaj će me monitor gurati dok DisplayPort 1.3 i 1.4 koji mogu pogurati 4k 120+Hz ne postanu standard, a monitori sa takvim specifikacijama najprije izađu a onda polako siđu u naš džep.

  • Silvio_7Tech

    25.05.2016 - 14:44

    Ja se ponadah da je video recenzija :$
    Ne razumijem činjenicu da troši jednako snage u stand-by modu i ugašen.

  • Whynot?

    25.05.2016 - 15:02

    Dizajn me se nekako najvise dojmio.

  • NNEclipse

    25.05.2016 - 15:22

    Hmmm, ovo ili BenQ RL2455HM? Freesync mi ne znači puno uz GTX 970(?) Ako ima koja duša da se razumije u monitore bolje od mene pa da mi predoči razlike, hvala. 🙂

    • KhorneFlake

      @NNEclipse, 25.05.2016 - 15:54

      Nema nekih pretjeranih razlika, osim u dinamičnom kontrastu koji je na strani ovog AoC modela, kao i uglovi vidljivosti iz navedenih specifikacija. Ali kao što rekoh, teško da jedan TN ima ovako dobre uglove vidljivosti s obzirom da im je to nativna mana (pogotovo vertikalni), nema veze koliko da ih dotežu.
      Za razliku od ovog AoC modela, taj BenQ ima DVI, što će ti vjerovatno više značiti nego DisplayPort koji mu nedostaje (ako te već ne interesuje Freesync, a ovaj BenQ uopšte i ne podržava FS). DP je vrlo mušičav, a u to sam se, nažalost, i sam uvjerio. Postoji mogućnost da nećeš dobijati signal, a to je nasumično nezavisno od modela grafičke kartice, DP kabla, ili proizvođača monitora.

    • ashstash

      @NNEclipse, 26.05.2016 - 20:06

      freesync ne radi na nvidia

  • Marac77

    25.05.2016 - 16:13

    Ja sam ovaj uzeo,provjeri si meni je odlican. 27-inch BenQ XL2730Z

    • Vailent

      @Marac77, 25.05.2016 - 20:55

      kakve su cijene tih monitora jer bi i ja neki 140hz ili 120hz isto mi treba za cs go?

  • KhorneFlake

    25.05.2016 - 16:14

    ASUS MG279Q

    • DenyBoy

      @KhorneFlake, 25.05.2016 - 19:04

      ovaj je Freesync. PG279Q je za Gsync. Odlicni monitori i jedan i drugi (fakticki isti cini mi se). Ako imas srece kao ja da dobijes bez Bleeding-a (PG). Dosta raje su se zalili na bleeding, ali meni je dosao sa normalnim za IPS matrice. tj. u granicama normale. Ne treba i zaboraviti da treba makar GTX970 da bi game-ao na 1440 rezoluciji

    • KhorneFlake

      @DenyBoy, 25.05.2016 - 21:02

      Za MG279Q je bilo dosta pritužbi da postoje nekakve “masne” mrlje ispod panela, koje nisu baš kao mrtvi pikseli, ali takvi su bili opisi. Monitor je dobar, i sam sam ga mjerkao jedno vrijeme, ali sam malo više prištedio i uzeo drugi. Moj monitor nema ni trunke backlight bleeda (iako je u pitanju IPS tip panela), ali zato ima 4-5 mrtvih pikslea i zato se spremam da ga sutra otpremim nazad i čekam zamjenski. I moj prethodni je imao mrtav piksel koji je ispario nakon godinu dana. Prosto čovjek nikad ne zna sa ovim stvarima.

  • DenyBoy

    25.05.2016 - 19:01

    Ako imas Nvidia graficku onda ASUS PG279Q

    • DenyBoy

      @DenyBoy, 27.05.2016 - 09:32

      Moze li mi neko pobrisati viska komentare i ostaviti samo jedan. Kao novoregistrirani clan ocito nisam mogao direktno pisati. Mislio sam da mi ne unosi portal komentare pa sam ponavljao. Medjutim sada su svi odobreni. PLEASE pobrisite viska osim zadnjeg komentara.

  • DenyBoy

    25.05.2016 - 19:55

    Gdje mi nestadose komentari. Hmm.
    Uglavnom prelozio sam PG279Q koji je sa GSYNC-om. Best monitor Ever. Isti je kao ovaj MG279Q sto je Khorne predlozio s tim da je MG model za Freesync, a PG za GSync. Treba makar GTX970 da bi imalo solidno vrtio igre na 1440p na ovom monitoru.

    • KhorneFlake

      @DenyBoy, 25.05.2016 - 21:22

      Možda cijene jesu visoke. Freesync model ovog monitora je dvostruke vrijednosti tvoje kartice, a G-Sync je još i gori. Ali malo se strpi i prištedi, vrijedi. Nije monitor nešto što se mijenja učestalije poput grafičkih kartica. Najveći je problem cijena koju dodaje G-Sync modul. Dovoljno je reći da monitor koji ima specifikacije identične mome košta 500$ više, a na popustu je 300$ razlika.

    • Alan Wake

      @KhorneFlake, 25.05.2016 - 22:29

      Jel istina da 60 fps na G-sync 120/144 hz monitoru izgleda gore (manje fluidno) nego na regularno 60 hz monitoru ?

    • BoneDigger

      @Alan Wake, 26.05.2016 - 07:43

      Ne. Nemam G sync ali imam 144Hz FreeSync. Jedino treba provjeriti koji je spektar g/free synca, neki pocinju raditi na manje od 30fps-a (Hz-a), jer sta ti vrijedi gsync ako radi tek od npr 70Hz.

  • BoneDigger

    25.05.2016 - 21:05

    Ja imam AOC 2460PF, 1080p 144Hz FreeSync 24″. Mogu reci da je dobar monitor za svoju cijenu, platio sam ga 300CAD$. Meni veliki nedostatak je los kontrast, npr kada sam u inventory u witcher 3 vidim ostre prijelaze izmedu nijansi sivih boja – nije glatko vec stepenasto. I opcenito su boje lose. Tvornicka kalibracija je bila katastrofa pa sam skinio ICC monitor profil.

  • Aerys Targaryen

    25.05.2016 - 21:25

    1920×1080 🙁

  • GTgameplayTime

    25.05.2016 - 23:16

    moj je sa 60 Hz i prezadovoljan … prava pila za malu lovu

  • SOM3ROiD

    26.05.2016 - 10:30

    dopada mi se ovaj monitor, za ove pare je stvarno no brainer.. al ljudi, da li je ovih 75hz dovoljno? FreeSync mi je privlačan kao jedan od featursa ovog monitora, nisam nikada imao FS ili Gsync monitor..

    1440p/144hz mi je trenutno out of my range, ali mislim da je 1080p/60-75hz dovoljno za 24” monitor, ali ako se neko razumije bolje, neka napiše.. tnx

  • Drele

    26.05.2016 - 16:24

    Ja sam si kupio ovaj monitor iako imam Gtx:970 i mogu rec da je za sad odlican 😀

  • goldfinger

    26.05.2016 - 19:38

    Ja vozim na AOC E2460S i full sam zadovoljan…

  • ReflectoR

    27.05.2016 - 15:50

    ja nikao ne razumijem zasto se crt monitori vise ne prodaju uopste. rado bih kupio nov crt monitor za gaming.. response time u mikro sekundama, najvaznija stvar za gaming

    • KhorneFlake

      @ReflectoR, 27.05.2016 - 16:30

      Zauzimaju mnogo više prostora i troše mnogo više struje. Prije nekoliko mjeseci sam se otresao poslednjeg komada CRT tehnologje što sam imao, a to je bio TV, iskilavili smo se dok smo ga iznjeli koliki je bio. Ne mogu da zamislim da danas kupujem CRT monitore 32″+, zauzeo bi mi pola sobe.
      Ali sve stoji, kvalitet prikaza, uglovi vidljivosti i odziv su bili besprijekorni. Danas sve to imaš na OLED panelima, ali će proći dosta vremena dok se cijene ne slegnu. Vidio sam nedavno na e-bayu jedan profesionalni Sony-jev CRT od 24″, baš je prodat ovom liku za nešto više od 1200$: https://hardforum.com/threads/24-widescreen-crt-fw900-from-ebay-arrived-comments.952788/

  • Getssu

    06.06.2016 - 01:37

    Neznam , po meni se danas uopce ne isplati kupovati monitor ispod 120 hz .

  • Markos Hristovski

    12.06.2016 - 22:55

    Ma daj covjece koje je to ime, nemogu ni procitati

  • Leon Gal

    22.07.2016 - 14:02

    Znači ovako, kupio sam ga i nakon 2 dana mi se pojavio zamrznuti zeleni pixel posred ekrana…probao sam pixel fix na yt i svašta ali čini se da ga moram slati nazad u ZG… jel još netko ima okakvih problema s njime!!

  • vitosvehar

    11.03.2017 - 10:35

    kolika je cijena monitora

  • SavageDado

    22.10.2017 - 13:19

    asus rog swift pg278qr 165hz g-sync <3 za 1440p
    A za 4k
    hp envy 27 4k 60hz

  • FrenkyHR

    01.08.2018 - 23:08

    U redu je ovaj monitor no ukoliko ima netko prijedlog za monitor za CS:GO?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?