HCL.HR

Recenzija

Arctic Sound P311 Bluetooth headset

Zoran Žalac

Bluetooth uređaji i ina periferija nisu tu od jučer. No složit ćete se da nisu oduvijek bili pristupačni – što cijenom, što iskoristivošću. Pa iako su neka kvalitetna bluetooth rješenja još uvijek nepoznata za naš domaći džep, situacija se polako mijenja. Slušalice koje danas recenziramo dokaz su tome – za sasvim pristojnu cijenu možete dobiti višenamjenski dodatak koji će vas lišiti muke s kablovima. A kako su oni jedan od najčešćih razloga kvara kod periferije u sličnom cjenovnom rangu, ne treba ni spominjati koliki je to plus.

Nakon odličnog P531 surround headseta, tvrtka Arctic ustupila nam je i P311 Bluetooth Stereo slušalice. Kao što iz samog naziva možete iščitati, riječ je o bežičnim slušalicama koje koriste Bluetooth 2.1 pa ih shodno tome možete spojiti na niz različitih uređaja – od mobitela, kojekakvih glazbenih playera, laptopa itd. No to već dakako znate pa se idemo usredotočiti na opis samih slušalica.

P311 se svrstava pod tzv. supra-aural model, što znači da su manjih dimenzija, stoje na ušima umjesto okolo njih (manje poništavanje vanjskog zvuka) te se nose u „vodoravnom“ ilitga “iza-glave” položaju, a to i jest dosta česta praksa kod handsfree periferije ovakve vrste. Kao što možete vidjeti na slikama, estetski gledano dizajn nije nametljiv, a slušalice su lako prenosive zahvaljujući pametnom dizajnu koji omogućuje iznimnu sklopljivost te simpatičnoj torbici s kojom dolaze. Po pitanju komfora možemo ustvrditi da su ugodne za nošenje i da ne stvaraju bol ili nelagodu čak ni nakon dužeg korištenja.


Zvuk se dakle provodi u dva kanala, a omjer uloženog i dobivenog je odličan. Oblik slušalica pristojno izolira zvukove u okolini pa do izražaja dolazi prilično dobra jasnoća zvuka. Bas je razumno dubok, a srednji i visoki zvukovi također su odlični za ovaj cjenovni rang. Dodatne blagodati su tipke za pojačavanje i smanjivanje glasnoće, te forward/back kontrole koje u kombinaciji s određenim uređajima i aplikacijama za njih mogu biti vrlo korisne. Mikrofon je skriven, no svoj posao pri eventualnim razgovorima preko mobitela ili IM programa obavlja bez primjedbi.

Izdržljivost baterije od dvadesetak sati rada je vrlo zadovoljavajuća, prvenstveno jer ni punjenje ne traje dugo – svega dva sata. Isto se vrši pomoću mini-USB kabela koji dolazi u pakiranju. Što se tiče dometa, proizvođač deklarira dvadeset metara. U praksi je to nešto manje zbog činjenice što ćete se rijetko kada naći u okružju bez zidova. Ali opet, u usporedbi s ograničenošću kablova, ovakvo što ponekad zlata vrijedi.


Prepoznavanje i spajanje na uređaje iznimno je brz postupak koji se obično odvija u manje od tridesetak sekundi. Doduše, zna se to ponekad i odužiti s nekim uređajima – primjerice ako spajate slušalice na računalo putem Bluetooth USB sticka. Kod novijih modela mobitela ne bi trebalo biti problema pri spajanju, dok za one nešto starije (cca. pet i više godina) postoji mogućnost nekompatibilnosti. Krajnja namjena je višestruka – slušalice je najbolje koristiti za glazbu, no profitirat će i oni koji vole puno razgovarati, a koristiti ih možete i u kombinaciji s tabletima, HTPC računalima, laptopima i tome sličnim uređajima.

Minusa ima, no to opet nisu toliko važne primjedbe. Primjerice, vrijeme potrebno za paljenje slušalica je relativno dugo – tri sekunde je ok za obično paljenje, no želite li do pair moda, glavnu tipku treba držati nekih sedam sekundi, što je ponekad gnjavaža. Punjenje USB kabelom nekome će također biti gnjavaža, no to je već više-manje standardna praksa pa Arcticu to svakako ne uzimamo za zlo.

S druge strane, teško da možete naći bolju kvalitetu zvuka za ovakav tip headseta po cijeni od preporučenih 39.75 dolara. Imate li uređaj s kojim biste koristili ove slušalice, a niste pretjerano zahtjevni po pitanju dizajna ili perfekcionist po pitanju kvalitete zvuka, Arcticov P311 nameće se kao odlična investicija. Nažalost, trenutno ga ne možete naći na našem prostoru, ali ako ste spremni za kupnju preko interneta, imate našu preporuku.

Kako se riješiti kablova po prihvatljivoj cijeni, barem što se tiče slušalica? Saznajte u recenziji Arcticova P311 headseta.

85 Naša ocjena
 • cijena
 • solidan zvuk
 • torbica
 • dizajn
 • dug ulazak u pair mod

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (5)

 • UltimateXioni

  14.01.2011 - 16:57

  *-* Dizajn je odličan *-*

 • eazy-e

  14.01.2011 - 18:01

  Izgleda veoma cool

 • CroDruid

  14.01.2011 - 20:18

  Zgodan set slušaljki, pristupačna cijena, eh dok bi još to negdje u nekom dućanu mogao isprobati onda bih znao i kvalitetu zvuka na svoje uši! 🙂

 • OXY

  15.01.2011 - 20:37

  Cool izgleda

 • sushii

  25.01.2011 - 23:55

  ja zbilja ne razumijem autora,stavljati clanak prozivoda koji nije dostupan na ovim prostorima!! trazio sam tjednima gdje mogu kupiti p531 od arctic sounda ali je prosto nemoguce doci do headseta. jel’ postoji IKAKAV ISPLATIVI nacin na koji mogu doci do navedenih slusalica??

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!