HCL.HR

Recenzija

Arctic Sound P531 surround headset

Igor Belan

Arctic, odnosno Arctic Cooling je većini računalnih entuzijasta poznato ime. Ova Švicarska kompanija ponajviše je poznata po izvrsnim hladnjacima za procesore i grafičke kartice, no danas nam je iz njihovih tvornica stigao potpuno drugačiji komad opreme. Arctic Sound P531 puno mu je ime, a riječ je o proizvodu deklariranom kao surround headset, što znači da u obliku headseta pokušava imitirati 5.1 konfiguraciju zvučnika pomoću četiri mala zvučnika u svakoj slušalici. Ključna riječ “pokušava”, no kako pravi surround zvuk, istovjetan onome koji daju pravi surround zvučnici, u obliku headseta niti jedan drugi proizvođač još uvijek nije uspio isporučiti, ne možemo reći kako je Arctic failao sa ovim proizvodom. Dapače, nakon nekoliko dana testiranja, ovaj headset zaslužio je naše riječi hvale. Čitajte dalje i provjerite zašto…

Arctic Sound P531

Slušalice se mogu okretati u svim smjerovima

Ovaj headset krasi pametan dizajn i materijali koji ostavljaju dojam robusnosti i kvalitete. Iako će samim izgledom dati dojam pretjerane težine, stvarnost je zapravo potpuno suprotna. Nije ovo najlakši headset na svijetu, ali obzirom na sve što sadrži u svojim slušalicama (više o tome dalje u tekstu) te na čvrstu konstrukciju, Arctic je uspio ove slušalice napraviti uzorno laganima.

Uz činjenicu da su dovoljno lagane, pametni detalji u konstrukciji omogućiti će ugodno nošenje na duge periode. Jastučići oko slušalica te gornjeg držača prekriveni su nešto grubljom tkaninom kako se ne bi pohabali dužim korištenjem, ali osim toga djeluju i vrlo ugodno na uši prilikom nošenja. Zglobovi su pametno postavljeni tako da omogućavaju vrlo veliku fleksibilnost, koja u konačnici omogućava da se headset sklopi u oblik prikazan na slici ispod. Idealno za nošenje na kakav LAN party. Osim toga, pametan dizajn zglobova i ležajeva na kojima se same slušalice rotiraju kako bi što bolje sjele na uši, neće vas gotovo nikada “povući za kosu”.


Gamerske slušalice naravno ne mogu bez mikrofona. Arcticov P531 ima mikrofon koji se standardno nalazi na lijevoj slušalici te se može savijati u svim potrebnim smjerovima bez problema. Iako bi upravo zbog te mogućnosti sklapanja u lakše prenosivi oblik, možda bilo bolje da je mikrofon skriven unutar slušalica te izvlačiv po potrebi, ni ovo se nije pokazalo kao loše riješenje.

Ono što je pomalo čudno je kontroler za podešavanje glasnoće koji je pomalo nespretno pozicioniran na žici, a isti ne oduševljava ni kvalitetom izrade. Kontroler se nalazi na žici koja vodi do USB porta u koji se headset spaja i tu ne bi bilo ništa čudno da on nije pozicioniran čak 80-90cm od samih slušalica. Ovo ukratko znači da će vam sjedeći na stolici sa ovim slušalicama na glavi kontroler gotovo pa „brisati“ pod. Ovo dakako ovisi o vašoj visini i visini stolice na kojoj sjedite, ali svejedno je pomalo nespretno riješenje kada želite brzo smanjiti glasnoću zvuka. Osim toga na kontroleru se nalazi i nepotrebna plava LED dioda koja zna biti poprilično iritantna, te koja apsolutno nema nikakvu funkciju. Iako smo očekivali da će poslužiti za kakvu signalizaciju, nakon nekoliko dana korištenja postalo je kristalno jasno da ista samo treperi u pravilnim intervalima signalizirajući pritom samo da je iritantna.

Arctic Sound P531 - odozgoraArctic Sound P531 - kontroler

Putem potenciometara na kontroleru možete podesiti glasnoću centralnih, stražnjih i prednjih zvučnika, kao i subwoofera, a također možete i uključiti ili isključiti mikrofon te podesiti glasnoću glavnog zvuka. Sve u svemu ovo se čini kao previše opcija na jednome mjestu koje mogu biti riješene i putem softwarea, a kako kontroler pada niz hlače dok sjedite i njiše se na žici, često zapinjući pritom o okolne predmete, postoji i mogućnost da će se usljed toga potenciometri lako poremetiti, nakon što ste ih podesili baš onako kako želite. Prilikom našeg testiranja ovakve situacije se srećom nisu obistinile, no to svejedno ne mijenja činjenicu da je kontroler, iako u suštini koristan, poprilično nespretno dizajniran.

Nakon što smo ustanovili da su kvalitetno izrađene, lagane i da odlično sjedaju na uši, pređimo na ono najbitnije – kvalitetu zvuka. P531 instalirava se vrlo brzo i bezbolno, po plug-and-play filozofiji putem USB porta. Jednom spojen na USB port računala, headset se automatski postavlja kao standardni Audio Device. Ipak, preporuča se instalacija drivera koji stižu putem CD-a u pakiranju, jer sa sobom donose i softver sa mixerom i raznim ostalim opcijama za detaljnu kontrolu zvuka.

Slušalice smo testirali u raznim uvijetima. Prilikom gledanja filmova, igranja video igara te naravno slušanja muzike, a u svim slučajevima kvaliteta zvuka pokazala se iznimno dobrom. Naravno, ne govorimo ovdje o kvaliteti kakvu pružaju studijske slušalice, ali čak ni u usporedbi sa takvim modelima razlika nije toliko osjetna. Zvuk niskih i visokih frekvencija vrlo je čist i jasan, a posebno je impresivan bas koji je zbog svoje dubine u sve tri navedene prilike dao jedan poseban gušt slušanju. Pogotovo je impresivan prilikom igranja, kada se vibracije basa jako lijepo osjete za vrijeme eksplozija, pucanja i tome sličnog.

Osim impresivnog basa, za gaming se ovaj headset pokazao posebno interesantnim i zbog svoje surround konfiguracije koja omogućuje daleko precizniju detekciju pozicija neprijatelja u igrama, pogotovo kad se, primjerice, skrivaju iza zidova.

Testirali smo u igrama Quake Live, Counter Strike: Source, Blacklight: Tango Down te Modern Warfare 2, a u sve četiri igre jasno i glasno mogli smo razaznati od kuda stižu metci namijenjeni nam. Iskusniji FPS gameri ovo će zasigurno znati cijeniti, jer ovakvi detalji ponekad pobjeđuju mečeve. Samo budite upozoreni – jednom kada čujete i vibracijama osjetite, kako dobro zvuči ekskplozija granate u vašoj blizini u Modern Warfareu 2, poželjet ćete još… i još. A to dakako nije dobro za vaš score. Osim toga, zvuk strojnice u primjerice Blacklightu, ali i u igrama poput Modern Warfarea 2, također će izazvati vibracije slušalica koje ćete itekako osjetiti na ušima uz jasan i dubok bas. Ukoliko vam vibracije smetaju, glasnoća sub-a se lagano može smanjiti (putem kontrolera ili softverski), a pozitivno je što se vibracije uglavnom javljaju tek kod vrlo dubokih zvukova, pa zaista nisu iritantne ni nakon dugo korištenja.

Što se mikrofona tiče, nemamo apsolutno nikakvih zamjerki. Nije to mikrofon vrhunske kvalitete, ali u headsetu ovog cjenovnog ranga to se ni ne očekuje. U praksi se pokazao kao vrlo dobar. Testirali smo ga koristeći Skype kao i u igrama putem voice chatanja, a kad smo ih pitali – sugovornici su nam rekli kako nas čuju vrlo jasno. Osim toga, pokušali smo snimiti glas putem Audacitya što nije rezultiralo osobito kvalitetnim zvukom, no i dalje je u rangu sa ostalom konkurencijom, a u suštini to je i više no zadovoljavajuće.

Simulacija surround zvuka koju P531 nudi očekivano je tek djelomična, baš kao i kod konkurencije koja deklarira svoje headsete kao 5.1 surround sposobne, no i u ovakvom obliku itekako je korisna za gamera koji želi čuti iz kojeg smjera je stigao metak koji ga je pogodio. Za ovako dobru konstrukcija, pametan sklopiv dizajn te ponajviše fenomenalan zvuk upotpunjen vibracijama u situacijama jakog bassa, komotno bi platili i višu cijenu od Arcticovih preporučenih 50€.

Doduše, Arctic Sound P531 još neko vrijeme nećete pronaći na našem tržištu, pa o konačnoj cijeni u kunama ne možemo govoriti, no preporučena cijena od 50€ za surround headset ovakve kvalitete čini se itekako prihvatljivom. Ako tražite odličan gamerski headset, a ne žuri vam se, možda ne bi bilo loše da još malo sačekate da P531 iz Arctica stigne i u naše trgovine.

Ako imate još kakva pitanja o ovome headsetu, slobodno nas pitajte putem komentara.

Iz Arctica nam je stigao surround headset koji prije svega cilja na gamere te koji potvrđuje i nastavlja njihov trend vrlo dobre kvalitete za prihvatljivu cijenu.

89 Naša ocjena
 • općenita kvaliteta zvuka
 • vibracije basa
 • solidan surround osjećaj
 • kontroler je prenatrpan i povremeno iritantan

Igor Belan

Već 10 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Kupuje igre iz hira, cijeni Nintendo i stare avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake. I one dinosaure.

Komentari (4)

 • fxp1990

  26.10.2010 - 12:24

  hahah. to sam ja mogao cuti sa trustovim slusalkama za 150kn, drito sam cuo odakle pucaju, ma sve zivo. a deklarirane su kao dynamic stereo zvuk. sve sam zivo rasturao, ekipi nij e bilo jasno.

 • Ementaler

  26.10.2010 - 14:43

  Garantiram ti da OVO nisi čuo :). U svakoj sluški imaš četiri zvučnika i sub, zato se i prodaju pod 5.1 surround oznakom. Stereo sluške su nešto drugo. Istina, nije to baš isti efekt kao kad imaš 5.1 zvučnike, ipak je to još uvijek nedostižna stvar za obične headsete, ali ipak vrlo impresivno. Kvaliteta zvuka je stvarno neočekivano dobra. Bit će zanimljivo kad ovo stigne u naše trgovine…

 • fxp1990

  27.10.2010 - 12:26

  e onda super ako je tako. ja sam zasad na Sonyjevim MDR7506 sluskama i vjerujte.. bolje su od onih nekih sta kostaju i po 700, 800 kn kod nas, a daju se nabavit za 60$ na Ebayu.

 • sushii

  25.01.2011 - 23:59

  e pa mene zanima na koji nacin mogu doci do ovoga proizvoda? gledam po e-bayu ali mislim da bi me carinjenje oderalo da bi mi pola bilo dosta! sto predlazete?jesu li dostupne u italiji ili sloveniji mozda ? imate kakav prijedlog slicnog headseta koji je dostupan na ovim prostorima? jel’ steelseries syberia konkurira kvalitetom posto je nesto skuplja?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!