HCL.HR

Recenzija

Fedora Core 4 test 2

Anthrax

Dakle nakon malo podužeg vremena koje je prošlo nakon recenzije SUSE 9.3 shvatio sam da je vrijeme da se pokrenem i testiram nešto novo. Nakon kraćeg razmišljanja odluka je pala na zadnju test verziju Fedore. S obzirom da ovo još nije kompletna inačica koja će biti dostupna u prodaji onda nemojte ni očekivati punokrvnu recenziju nego više brzi pregled u kojem ću istaknuti stvari koje smatram zanimljivima.

Pa za početak da pogledamo specifikacije:

· Linux kernel 2.6.11-1

· GCC 4.0

· GNOME 2.10

· KDE 3.4.0-6

· OpenOffice.org 2.0 beta (1.9.100)

· Novell Evolution 2.2.2

· Native Eclipse 3.1M5

· GIMP 2.2.6

Instalacija:

Memorijski zahtjevi ne razlikuju se od uobičajenih za ove moderne distribucije. Kao minimalan zahtjev za sistem baziran na tekstualnom sučelju potrebno je 64 Mb dko je za grafičko sučelje potrebno minimalno 192 Mb a preporuča se 256. Sistem na kojem sam ja testirao ima 512 Mb tako da nije bilo nikakvih problema. Minimalni procesorski zahtjev je 400 MHz dok je za konzolu dovoljno i 200 MHz.

Instalacijski program koliko sam primjetio i nije se baš promijenio od nekoliko prijašnjih verzija mada za time i nema potrebe. Većina ručne konfiguracije je ostavljena za nakon prvog boota, kao što su video i audio postavke. Postoji i alternativni način instalacije tj. preko FTP i HTTP stranica ali to je samo za kompjutere sa 128 Mb ili više RAM-a jer je kompletna slika instalacijskog file-a prebačena u RAM.

Naišao sam na problem sa SELinux. Čini se da još nije kompatabilan sa ResierFS i JFS file sistemima. EXT i XFS file sistemi rade bez problema. Malo me iznenadilo da ovo još nije popravljeno s obzirom da je već duže vrijeme otkad se pojavio ovaj problem.

Desktop:

Svi ljubitelji GNOME-a bez problema će se stopiti sa Fedorinim desktopom. Došlo je do male promjene i sa BlueCurves teme za desktop prešli su na ClearLooks koji moram reći izgleda stvarno odlično. Cilj je bio ne napraviti samo nešto što izgleda dobro nego I nešto što je ugodno za oči tako da i nakon višesatnog gledanja u ekran nećete se zasititi. ClearLooks usudui bi se reći podsjeća me na nekakav prijelaz između Mandrivinog Galaxy-a i BlueCurves-a. Ako se ipak odlučite za KDE on je dostupan u svojoj zadnjoj inačici ali ne očekujte da izgleda lijepo kao i GNOME. Fedora je ipak distribucija bazirana na GNOME sučelju i jedan pogled na KDE reći će vam to. KDE je I dalje na BlueCurve temi I to na staroj verziji..a kad kažem staroj onda mislim na Red Hat 9 staroj. Evo screenshota da malo vidite kako to izgleda:

KDE i dalje radi kako treba i reagira brzo kao i GNOME samo bi ga diskvalificirao zbog starog dizajna. Uzmite u obzir i to da KDE ne kompajlira sa GCC4 pa se malo zamislite koga ćete odabrati.

Aplikacije koje doalaze sa ovom verzijom nisu ništa neuobičajeno. Uključene su: Mozilla Firefox, Thunderbird (dostupan je i Evolution), Gaim kao IM, Gimp kao editor slika, GnomeMeeting za video konferencije, OpenOffice.org, K3b CD/DVD prženje, TvTime za gledanje televizije te još neke aplikacije… Fedora nije kao druge velike distre ako što su SUSE i Mandriva i ne dolazi za mnoštvom aplikacija od kojih ćete biti preplavljeni ali ih ima sasvim dovoljno da svih održi sretnima, a istovremeno je njihov broj sažet na minimum.

Core 4 i brzina:

Koliko sam uspio uočiti ova će inačica biti poprilično brza. Po mojoj procjeni radi brže nego bilo koja verzija Fedore do sada i to je obećavajuće. Koliko mi je poznato Core 4 će biti prva distribucija kompajlirana sa novi GCC 4 kompajlerom za kojeg kažu da proizvodi puno čišći i brži kod od svog prethodnika.

Zaključak:

Kao što sam i rekao ranije ovo je više brzi pregled napretka Fedore prema finalnoj verziji nego iscrpna recenzija tako da i ne bi bilo pošteno dati finalni sud o ovoj distribuciji pa to neću učiniti. Prema ovome što sam vidio Fedora 4 će biti solidna i stabilna distribucija vrijedna korištenja. Najviše me uzbuđuje dolazak novog GCC 4.0 i boost performansi koje će dovesti.

Koliko sam uspio razumijeti test 3 će biti zadnja inačica prije finalne verzije tako da ono što se vidi u ovoj verziji je poprilično blizu onme što ćemo vidjeti u zadnjoj. Ovu bi distribuciju preporučio ljudima koji su još novi u linuxu ali i onima malo naprednijim.

Zadnji test release prije stabilne verzije. Pogledajte kako će izgledati nova Fedora core 4

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?