HCL.HR

Recenzija

iPod Mini

Matej Majcenović

Apple je tvrtka na čiji spomen nama gamerima ponajprije dolaze kompjuteri, naravno oni bolji od naših. No svoj drugoj mladosti na spomen Apple-a na pamet im pada jedan od najpoznatijih i najprodavanijih proizvoda ovog doba – Apple iPod. U Americi iPod se toliko raširio da ga gotovo ima svatko – od običnih školaraca, poznatih biznismena (pretpostavljam) pa do poznatih zvijezda, pogotovo pjevača. Iako pravi iPod ima 40 ili gb što je za mnoge previše, jer puno njih toliko glazbe ni nema na kompu, Apple se pobrinuo i za ove nezahtjevne te odlučio na tržište izbaciti iPod Mini, Po mom mišljenju ni prevelik ni premalen.

Paket

I dakle radili ste cijelo ljeto, i odlučili kupiti ovaj proizvod, a nigdje da doznate nešto više o njemu (osim svugdje na internetu) onda je ovo text za vas. Okvirna cijena ovog proizvoda je oko 1700 kn, što je još uvijek previše s obzirom na zemlju u kojoj živimo, no kupnjom nećete bankrotirati.

U paketu iPod Mini dobivate sljedeće:

– iPod mini
– Usb kabel
– Držač
– Slušalice
– Instalacijski cd.

Dijelovi Paketa iPod Mini

Sam uređaj je prilično malen i osrednje težine, malo pretežak ako mene pitate. Sa strane zaobljen dok je na drugim mjestima ravan. Na donjem dijelu nalazi se utor za usb kabel, dok se na gornjem nalazi tipka Hold kojom blokirate sve tipke na uređaju, te utor za slušalice. Na gornjem dijelu prednje strane nalazi se ekran, a u sredini 5 tipki. Play, Stop, Forward, Backward te srednja tipka kojom zadajete naredbe a mogao bi je nazvati “OK”. Naredbe ne birate pritiskom na Forward ili Backward već laganim scroolanjem prsta po vanjskom dijelu tipki. Na stražnjoj strani nalazi se Apple znak, serijski broj koji trebate unjeti tjekom instalacije te podaci o proizvodnji, ali tu ćete stranu koristiti uglavnom za držač.

Usb Kabel i Baterija

Osim što slži za prijenos Mp3 i Wma datoteka sa kompa na player, usb također služi i za punjenje baterije. Kabel je dug oko metar i pol tako da će biti dovoljan čak i ako nemate USB utore na prednjem dijelu kompa. Baterija ,po mom skromnom mišljenju, nebi trebala trajati više od 5-6 sati ako neprestano slušate. Sasvim dovoljno s obzirom da netrebate svako malo kupovati baterije kao na običnim USBstick/Mp3 player playerima.

Držač

Držač je dizajniran tako da pristaje stražnjoj strani iPoda na kojem se ne nalazi apsolutno ništa. Naravno ako hoćete možete ga staviti i na prednju stranu no rezultat neće biti zadovoljevajuć : ) Prilično čvrsto se spoji sa samim uređajom tako da nema gotovo nikakve šanse da padne. Osim ako netko ne stavi lubrikant : ) Na držač se nadovezuje i tzv. Štipalica koja prilično jako pridržava vaš iPod za što god ga zakačite.

Slušalice

Slušalice koje dobijete u paketu imaju neki po meni retardiran dizajn. Možete vidjeti na slici. Ne pristaju u uši te će vam povremeno ispadati. Što se zvuka tiče nemam neke prevelike zamjerke osim što pri velikom zvuku šume, tako da vam preporučujem da uz kupnju ovog uređaja slobodno ostavite nekih 50 kn po strani i kupite neke bolje slušalice. Bez brige, sve pristaju.

Instalacijski Cd

…je obvezna oprema bez koje vaš iPod neće ni reagirat kad ga uključite na komp. Kad ga pokrenete instalirat ćete sve potrebne drivere, te 2 programa. iTunes i Quick time player. QTP nam je svima dobro poznat te od njega nemate neke velike koristi. iTunes je program uz kojeg ćete prebacivati pijesme na svoj iPod. Preporučam vam Drag&Drop . Iako je jednostavan za korištenje ovaj program ima prilično mnogo opcija, te tutorijala po čemu vidimo da je rađen i za one kojima je Komp totalna nepoznanica.

Opcije

IPod Mini osim standardnih opcija ima još neke dodatne, koje će vam samo uljepšati iskustvo. Ako na njemu imate puno glazbenih datoteka prilično ćete se lako snalaziti zbog mogućnosti stavljanja playlista.Od drugih mogućnosti mogu spomenuti 3 igre. Karte tipa solitare, prerada poznatog Arkadnoid-a te music qiuz. Music Quiz će provjeriti koliko dobro znate pjesme na vašem iPodu. Dakle iPod će pustit pjesmu nekih 5 sekundi a vi ćete od ponuđena 4 odgovora morati naći odgovarajuću pjesmu. Osim igara tu je još i sat i budilica, tj. reminder, koji će vas u određeno vrijeme podsjetiti na neku aktivnost kojoj se trebate posvetiti. Opcije, namještanje svijetla na iPod minu-u još su neke sporedne stvari koje ćete biti u mogućnosti podesiti.

Zaključak

IPod mini je uređaj koji će vam svakodneve probleme učiniti lakšima. Naravno samo onima zaljubljenima u glazbu. Nama sa viškom love predstavljat će još jednu hi-tech spravicu koju će, u slučaju da nemaju na drugi način za ubijati dosadu, kupiti, a ovim pak koji nemaju ni novca nit ih zanima predstavljati još jednu od prolaznih moda.Na kojoj god strani bili ja vam iPod od srca preporučujem, kako zbog njegove kvalitete tako i zbog njegovih opcija.

Jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih mp3 playera današnjice našao se i u našim rukama. Pročitajte koliko nas se dojmio.

0 Naša ocjena

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!